Κυριακή 25.09.2022

13 σοβαροί λόγοι για να επισκεφτείς τη Λήμνο

Άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού ONEMAN , αναφέρεται σε δεκατρείς σοβαρούς λόγους για να επισκεφθεί κανείς τη Λήμνο.

Η Λήμνος έχει πανάρχαια ιστορία και πλούσια μυθική παράδοση, καθώς φέρεται να είναι και το νησί του Ηφαίστου. Ο θεός της φωτιάς είχε επιλέξει τον τόπο για το εργαστήρι του, όπου δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη του χαλκού.

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας κι ένα από τα ομορφότερα του βορειανατολικού Αιγαίου. Ξεχωρίζει για την πολύπλευρη ακτογραμμή του, τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία (όπως οι Αμμοθίνες και η Αλυκή), τα γραφικά χωριά και την πλούσια γαστρονομική παράδοση, την οποία γνωρίζεις μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τις εξαιρετικές του ταβέρνες.

Αν, η Λήμνος εξακολουθεί να είναι για σένα ένα ανεξερεύνητο νησί έχεις (τουλάχιστον) 13 σοβαρούς λόγους για να την επισκεφτείς.

Η Μύρινα

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινα αρχοντικά. Πάνω από τη γραφική πόλη ξεπροβάλλει το Βυζαντινό Κάστρο, το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο, σε περιμένει το λιμανάκι της Μυρίνας με τα ψαροκάικα.

Ο Μούδρος

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, ο Παύλος Κουντουριώτης, ναύαρχος του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, χρησιμοποίησε τον Μούδρο σαν ορμητήριο για τη ναυμαχία της Έλλης και τη ναυμαχία της Λήμνου. Με τις νίκες του κατέστησε τη Λήμνο το πρώτο ελληνικό νησί που απελευθερώθηκε από τον τούρκικο ζυγό.

Καθόλου τυχαία και η επιλογή του λιμανιού κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (1915-1919) από τις συμμαχικές δυνάμεις, για τον ελλιμενισμό του στόλου τους, με σκοπό την εκστρατεία της Καλλίπολης. Τα χρόνια του μεσοπολέμου ο Μούδρος άνθισε ως εμπορικό λιμάνι, ενώ μεταπολεμικά έγινε τόπος εξορίας των αριστερών.

Τα χωριά

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε σπίτια και αρχοντικά, παλιές εκκλησίες, μεσαιωνικά κατάλοιπα και περιποιημένες αυλές συναντάς στα χωριά της Λήμνου. Στον Ρωμανό θα θαυμάσεις τα παλιά αρχοντικά, στις Σάρδες θα δοκιμάσεις μέλι, στα Τσιμάντρια θα γνωρίσεις το χωριό των κεχαγιάδων (η τουρκική λέξη χρησιμοποιείται στη Λήμνο για όσους εργάζονταν στα κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής), από την Πλάκα θα αγναντεύσεις την Ίμβρο και στην Ατσική θα πιεις τον καφέ σου στην πλατεία του χωριού.

Το φυσικό κάλλος και οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι Αμμοθίνες

Στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι, απλώνονται οι περίφημες Αμμοθίνες σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Οι Αμμοθίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και απόκοσμο τοπίο, με τα λευκά κρινάκια της Λήμνου να αποτελούν την ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα τους. Ιδανική παραλία για βουτιά, μετά τις Αμμοθίνες είναι το Γομάτι.

Η Πολιόχνη

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στην αυγή της νεολιθικής περιόδου για το Αιγαίο, την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία θα χτιστεί χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτίρια και πιθανώς Βουλευτήριο.

Η Αλυκή

Πρόκειται για μία παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα η οποία βρίσκεται στη Βορειο-Ανατολική Λήμνο, ανατολικά του οικισμού του Αγ. Αλεξάνδρου στα όρια του Κοντοπουλίου. Η Αλυκή καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους με θαλασσινό νερό και όταν αυτό δεν υπάρχει, σχηματίζεται ένα εκτεταμένο αλίπεδο. Στην περιοχή μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκατοντάδες είδη πουλιών που τη χρησιμοποιούν ως στάση, όταν μεταναστεύουν νοτιότερα, ενώ την άνοιξη, στην Αλυκή, μπορεί να δεις έναν σημαντικό πληθυσμό από φλαμίνγκο.

Τα τοπικά προϊόντα

Η Λήμνος είναι ένας τόπος με σημαντικό πρωτογενή τομέα, ένα νησί αυτάρκες σε σιτηρά (λέγεται ότι το νησί ήταν από την αρχαιότητα ο σιτοβολώνας του Αιγαίου), ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά ακόμα. Οικογενειακές επιχειρήσεις, οικοτεχνίες και συνεταιρισμοί αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις πρώτες ύλες του νησιού.

Τα τυριά

Καλαθάκι Λήμνου, φέτα, μελίχλωρο και κασκαβάλι ένα μερικά από τα παραδοσιακά τυριά της Λήμνου στα οποία αξίζει ειδική μνεία. Πρωταγωνιστής είναι αναμφισβήτητα το καλαθάκι Π.Ο.Π, ένα τυρί πλούσιο σε γεύση, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα καταπράσινα λιβάδια της Λήμνου.

Το φαγητό

Κόκκορας με φλομάρι (τοπικό ζυμαρικό), ψευτοπετεινός, κουνέλι στιφάδο, αυτούδια με μούστο, κατιμέρια αλμυρά με θυμαρίσιο μέλι και μελίχλωρο, ζυγούρι στη γάστρα, ασπρομύτικα φασόλια και ορνός, το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού του νησιού είναι μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα που θα δοκιμάσεις στις ταβέρνες του νησιού.

Οι ταβέρνες

Οι παραλίες

Με μήκος ακτών που φτάνει τα 260 χιλιόμετρα, το νησί διαθέτει πολλές παραλίες και σίγουρα μία από αυτές θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου. Το Γομάτι στις Αμμοθίνες, η Νευτίνα στα βορειοανατολικά, ο Παρθενόμυτος στο νότο, αλλά και η παραλία του Κέρους, τα Κόκκινα στο Φακό και οι πολυσύχναστες παραλίες στο Θάνος και στο Πλατύ είναι μερικές από τις προτάσεις που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου.

Αν θέλεις να κάνεις μια βουτιά και στην ιστορία του νησιού, οδήγησε μέχρι τη Σαράβαρη, την παραλία που βρίσκεται μεταξύ δύο σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Λήμνου, της Ηφαιστίας και του Κεβείριου.

Εκδρομή στον Άγιο Ευστράτιο

Ο Άγιος Ευστράτιος, γνωστός και σαν Αη Στράτης, είναι ένα μικρό νησί με μόλις 270 κατοίκους και βρίσκεται πολύ κοντά στη Λήμνο (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ).

Όλο το άρθρο εδώ: ONEMAN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ