Δευτέρα 15.08.2022

Γεώργιος Γεωργαντάς στο Lesvos Pen ” Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα συνολικό restart, μια επανεκκίνηση σε κάθε επίπεδο “

top

Συνεχίζοντας τις αποκλειστικές μας συνεντεύξεις, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιο για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς, κο.Γεωργαντά Γεώργιο.

 

Τον ευχαριστούμε καθώς μας τιμάει με την παραχώρηση της συνέντευξης και από την πλευρά μας του ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους τους οποίους έχει θέσει στο Υπουργείο

 

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ σε λίγες φράσεις ποιες θα ήταν αυτές;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να διαχειριστεί υποδειγματικά την πανδημία, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία και στηρίζοντας έμπρακτα τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Κατάφερε να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές σε όλα τα επίπεδα: στην παιδεία, τα εργασιακά, την ψηφιακή μετάβαση. Κατάφερε επίσης να μετατρέψει την Ελλάδα σε αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό και ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη. Τέλος, η κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά θεσμικής τάξης, η οποία είχε διασαλευτεί τα προηγούμενα χρόνια.Το αποτέλεσμα ήταν η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και η θέσπιση των θεμελίων για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μετά COVID19 εποχή.

Αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχαν προχωρήσει όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού;

 

Θα είχαν. Οι περισσότερες άλλωστε από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με κορυφαία το gov.gr, ήταν από την πρώτη στιγμή στον προγραμματισμό μας, και είχε προηγηθεί συντονισμένη προεργασία αρκετών μηνών. Αυτό, όμως που πράγματι συνέβη είναι ότι η πανδημία επιτάχυνε την αναγκαιότητά τους και επίσπευσε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους. Όταν καλείσαι να διαχειριστείς μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις των τελευταίων 100 χρόνων, είναι λογικό ο χρόνος να πυκνώνει. Και μαζί του και η ανάγκη αποτελεσματικής ανταπόκρισης του κράτους στις νέες, πρωτόγνωρες, συνθήκες που δημιουργούνται. Η παροχή ψηφιακών εναλλακτικών στην επικοινωνία με το κράτος κατάφερε να διασφαλίσει ότι η καθημερινότητα των συμπολιτών μας θα διευκολυνθεί, προστατεύοντας τους παράλληλα από την έκθεση στον ιό. Το στοίχημα ήταν να κάνουμε το κράτος πιο λειτουργικό, θωρακίζοντας την ίδια στιγμή την ασφάλεια κάθε πολίτη. Και νομίζω, κρίνοντας και από τα στατιστικά χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών, ότι αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε και με το παραπάνω.

 

Ποιος είναι το μυστικό της ψηφιακής επιτυχίας της κυβέρνησης; Θέλω να πω, καμία κυβέρνηση προηγουμένως δεν κατάφερε να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του κράτους. Γιατί; 

 

Καταρχήν γιατί δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή πολιτική βούληση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους ήταν πολιτική προτεραιότητα πρωτίστως του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Του ίδιου ήταν και η ιδέα της δημιουργίας  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή η συγκέντρωση όλων των ψηφιακών κέντρων του Δημοσίου υπό μία σκέπη. Η ισχυρή πολιτική βούληση και η ευέλικτη διάρθρωση του Υπουργείου μας έδωσαν όλα τα νομοθετικά εργαλεία καθώς και τα εργαλεία σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής που ήταν απαραίτητα για να προχωρήσουν οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις γρήγορα και ομαλά. Και νομίζω, κυρία Κουτροκόη, ότι η μεγάλη ψηφιακή αλλαγή κατέστη δυνατή λόγω και της συνολικής μεταστροφής νοοτροπίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός όσον αφορά την υλοποίηση δημοσίων πολιτικών: μια νοοτροπία που βασίζεται σε δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές, θέτει στόχους και τους πραγματώνει με δομή και συντονισμό. Τα αποτελέσματα, τα βιώνουμε όλοι μας, καθημερινά.

 

Ένα σημαντικό μέρος, το 13% των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης ,θα δοθεί στην στρατηγική του υπουργείου για την ψηφιακή μετάβαση, για την ψηφιοποίηση λειτουργιών του κράτους. Σε βάθος χρόνου, που θα κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια;

 

Το μέλος στοίχημα μετά την πανδημία είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της χώρας συνολικά σε μια βάση ανθεκτικότητας και διαρκούς ανάπτυξης. Και πρόκειται για ένα στοίχημα  εθνικό, το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τα θεμέλια για να κερδηθεί. Και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το ισχυρότερο θεμέλιο. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, να αλλάξουμε ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να απελευθερώσουμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν το μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας. Ένα μέλλον ανοικτό και κυρίως συμπεριληπτικό. Πράγματι, ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων θα διοχετευτεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ακριβώς εκείνος ο κρίκος που συνδέει παρόν και μέλλον. Όπως έχει πει και ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των έργων που αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τον χάρτη δηλαδή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Τέτοια έργα είναι για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου, η κατασκευή διαδρόμων 5G, καθώς και έργα που αφορούν στην ψηφιοποίηση της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης κλπ.

 

Άρα, είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας στην μετά-COVID19 εποχή; 

 

Όπως προανέφερα, έχουμε θέσει τα θεμέλια για την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα κανονικότητα, σε μια τροχιά ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα συνολικό restart, μια επανεκκίνηση σε κάθε επίπεδο. Σε αυτό το restart εντάχθηκε, για παράδειγμα, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και οι σημαντικές τομές που έφερε. Σε αυτό το restart εντάσσεται η πρωτοπορία της Ελλάδος στον τομέα του 5G. Σε αυτό το restart εντάσσεται η απλούστευση πλήθους διαδικασιών του Δημοσίου, η οποία ενδυναμώνει τον πολίτη και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα εν γένει. Σε αυτό το restart εντάσσεται το σχέδιο Ελλάδα 2.0, μέσα από το οποίο, όπως σας είπα νωρίτερα, η χώρα μας θα εκσυγχρονιστεί συνολικά. Το διακύβευμα είναι λοιπόν μια νέα Ελλάδα, χωρίς εκκρεμότητες, με πολλές ευκαιρίες για όλους. Και ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε.

 

Ποιος είναι Γιώργος Γεωργαντάς

Ο Γεώργιος Γεωργαντάς είναι Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη Βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης.

Έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες επιτροπές της Βουλής, όπως την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS.

 

 

Social Media

https://www.facebook.com/georgios.georgantas

https://www.facebook.com/georgios.georgantasb

 http://http ://twitter.com/georgantasgr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ