Κυριακή 17.10.2021

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης: Οι προτάσεις μας για την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δελτίο Τύπου Δ.Α.Π – Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης . Με το πέρας της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου , έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο επανέρχεται το ζωτικότερο κομμάτι των Πανεπιστημίων της χώρας μας , οι ΦΟΙΤΗΤΕΣ . Η επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευση και η επιστροφή μας στα αμφιθέατρα αποτελεί την ακαδημαϊκά κοινή συνισταμένη συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας με την ασφαλή μετάβαση να είναι επιβεβλημένη .

Ως Δ.Α.Π – Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης καταθέτουμε ένα πλαίσιο προτάσεων προς την Πρυτανική Αρχή για την λειτουργία των τμημάτων μας στην ακαδημαϊκή μονάδα του νησιού .

1. Αναφορικά με τα Αστικά ΚΤΕΛ προτείνουμε :

* Χρήση βοηθητικών λεωφορείων και διπλών δρομολογίων σε ώρες αιχμής όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο . *Μίσθωση αυτών από το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση

*Θερμομέτρηση στην είσοδο των λεωφορείων

* Τήρηση πληρότητας στο προβλεπόμενο 85% της χωρητικότητας .

* Τοποθέτηση αντισηπτικών και εφεδρικών μασκών σε όλα τα λεωφορεία .

* Εβδομαδιαίες απολυμάνσεις όλων των οχημάτων .

2. Αναφορικά με την κτιριακή υποδομή προτείνουμε :

* Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας ( μάσκες / αποστάσεις ) και έλεγχο πριν την πρόσβαση στις αίθουσες για τους μη εμβολισμένους φοιτητές ( Rapid / Self Test ) .

* Τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου

* Διεξαγωγή μαθημάτων σε υποομάδες αν και εφόσον το μάθημα έχει δηλωθεί από περισσότερους φοιτητές από όσους η αίθουσα διδασκαλίας μπορεί να εξυπηρετήσει .

* Παραχώρηση αιθουσών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , τον Δήμο Μυτιλήνης, την Μητρόπολη της Μυτιλήνης και το Επιμελητήριο Λέσβου προς την διοίκηση του Ιδρύματος για την ασφαλή διεκπεραίωση των μαθημάτων

*Παραχώρηση αιθουσών σε ιδιωτικούς χώρους (ξενοδοχεία κτλ), με συμβολικό κόμιστρο με την προοπτική να μπορέσουν να γίνουν περισσότερα μαθήματα σε περισσότερους χώρους.

* Ο χώρος στο υπόγειο του τμήματος Περιβάλλοντος να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό και διαγνωστικό κέντρο (για εμβολιασμένους )

3. Αναφορικά με την σίτιση και την στέγαση :

* Να εισέρχονται στο φοιτητικό εστιατόριο αποκλειστικά εμβολιασμένοι , νοσούντες και με αρνητικό μοριακό Test , ενώ οι υπόλοιποι να έχουν την δυνατότητα παραλαβής του γεύματος σε πακέτο . Σεβόμαστε την επιλογή του καθενός, όμως εδώ πρέπει να λειτουργήσουμε συνολικά με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης .

* Για τους δικαιούχους εστιών ο το ίδρυμα να παρακινήσει τους φοιτητές να εμβολιαστούν για την πιο ασφαλή συμβίωση τους ενώ παράλληλα να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα .

* Τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαία για δικαιούχους και προσωπικό .

* Εβδομαδιαίες απολυμάνσεις στους χώρους των εστιών

* Τοποθέτηση αντισηπτικών και εφεδρικών μασκών σε όλους τους χώρους των εστιών.

Συμπερασματικά η επιστροφή μας στον Λόφο Ξενία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ούτε δεδομένη επ’ αόριστον, παράλληλα με τον εμβολιασμό οφείλουμε να τηρήσουμε ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστατεύοντας τους εαυτούς μας , τους συμφοιτητές μας και τους καθηγητές μας . Δε διαχωρίζουμε κανέναν, όμως θα πρέπει να δουλέψουμε ως μία ενιαία ομάδα με την προοπτική να σεβαστούμε την επιλογή του καθενός αφένός, αφ εταίρου να μην απειλείται η υγεία του δεύτερο από την επιλογή του ενός. Η υπεύθυνη στάση μας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την οριστική επιστροφή στην φοιτητική μας « κανονικότητα » .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ