Σάββατο 04.02.2023

2 Χρόνια Δήμος Δυτικής Λέσβου. Ταξιάρχης Βέρρος “Στόχος κάθε δημοτικής αρχής είναι να προγραμματίσει, ή ακόμα καλύτερα να εκτελέσει έργα μέσα στην τετραετία της θητείας της”

  1. Δύο χρόνια στην ηγεσία του Δήμου Δυτικής Λέσβου .Κάντε μας έναν απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων σας;

«Υπήρχαν λίγοι που θεωρούσαν λάθος την διάσπαση του Δήμου Λέσβου, κάποιοι ελάχιστοι μάλιστα επιμένουν ακόμα. Υπήρχαν πολλοί περισσότεροι που έλεγαν ότι είναι λογικό ο Δήμος να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να στηθεί, ίσως και ένα με δύο χρόνια. Σχεδόν όλοι έλεγαν ότι η πρώτη τετραετία θα ήταν μια τετραετία συγκρότησης κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε οι απαιτήσεις να είναι μεγάλες. Απογοητεύσαμε αυτούς τους λίγους, εκπλήξαμε ευχάριστα τους πολλούς. Ο Δήμος λειτούργησε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χάρις στην προσπάθεια όλων – δημοτών, στελεχών (εμείς τους υπαλλήλους μας τους λέμε στελέχη), πολιτικού προσωπικού – πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα πρώτα δύο χρόνια – μεταναστευτικό, πανδημία – αλλά λειτούργησε κανονικά, σα να υπήρχε από παλιά, βγάζοντας από πάνω του την ταμπέλα του «νεοσύστατου» – που βέβαια θα βόλευε – από τους πρώτους κιόλας μήνες της ύπαρξής του.

Πρώτο μέλημα μας ήταν να λύσουμε το στεγαστικό γιατί τις πρώτες μέρες ήμασταν σαν… περιπλανώμενοι βεδουίνοι. Το κάναμε σε χρόνο ρεκόρ, αν και κατηγορηθήκαμε σκληρά. Μετά έπρεπε να λειτουργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να νιώσει ο δημότης μας ότι ο νέος Δήμος είναι κοντά του. Να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητές του, τις δημοτικές ενότητες που ήταν διαχρονικά απομακρυσμένες από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και να κάνουμε ακριβώς αυτές τις ιδιαιτερότητες, προτεραιότητά μας.  Έπρεπε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και με τους δημότες και με τους Προέδρους των κοινοτήτων και τους κάναμε θεωρώ να νιώθουν ότι υπάρχει πλέον ένας Δήμος που είναι κοντά τους για τις ανάγκες τους. Μια σχέση εμπιστοσύνης που καθορίζει πια τη Δυτική Λέσβο ως μία οντότητα που διεκδικεί, παλεύει και δεν είναι ένας δήμος παριάς. Κληθήκαμε να ξεκινήσουμε την ουσιαστική δουλειά, την παραγωγή έργου, τον σχεδιασμό για το μέλλον, την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, την μετάβαση του Δήμου στην ψηφιακή εποχή, την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μονίμως έμπαιναν κάτω από το χαλί. Και συνεχίζουμε.».

  1. Ποια έργα αναμένονται να έχουν υλοποιηθεί στην τετραετία;

«Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό δημοπρατήσεων, δυσανάλογα μεγάλο θα έλεγα για τις δυνατότητες του λιγοστού προσωπικού μας και έναν μεγάλο αριθμό έργων που εκτελούνται αυτή τη στιγμή ή ολοκληρώνονται.

Ξεκινώντας από τον αθλητισμό, έχουν ήδη τελειώσει τα γήπεδα Μολύβου, Πέτρας και Μανταμάδου που είχαν ξεκινήσει επί Δήμου Λέσβου, κατασκευάσαμε γήπεδο 5Χ5 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Ερεσού, ενώ έχουν δημοπρατηθεί τα γήπεδα Σκάλας Καλλονής, Ανεμώτιας, Άγρας, Παρακοίλων, το Στάδιο του Πολιχνίτου, το 5Χ5 στη Συκαμιά αλλά και η εγκατάσταση ταρτάν στο Στάδιο της Καλλονής. Ακολουθεί τώρα η δημοπράτηση του χλοοτάπητα στο Στάδιο της Καλλονής και συνεχίζουμε με την κατασκευή γηπέδων μπάσκετ. Ειδικότερα έχει υποβληθεί στο «Τρίτσης» η κατασκευή τριών (3) γηπέδων μπάσκετ στο Σκαλοχώρι, στα Παράκοιλα και στην Λαφιώνα και άλλα εννέα (9) που πρόκειται να κατασκευαστούν ή να ανακατασκευαστούν κατά περίπτωση στην Άγρα, στην Πέτρα, στην Καλλονή, στο Μανταμάδο, στην Αγία Παρασκευή, στην Άντισσα, στην Ερεσσό, στη Στύψη και στον Πολιχνίτο. Έχει γίνει ακόμη η μελέτη και για το γήπεδο των Βασιλικών όπως φυσικά και εκείνη του μεγαλύτερου έργου μας, του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Καλλονή που όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας θα χρηματοδοτηθεί άμεσα.

Συνεχίζοντας, θα αναφερθώ στις παιδικές χαρές και στο σχέδιό μας να δώσουμε έστω και μία παιδική χαρά σε κάθε χωριό μας. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί, πιστοποιηθεί και παραδοθεί ήδη η παιδική χαρά Μανταμάδου και έχουν δημοπρατηθεί 11 παιδικές χαρές με χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο» και τέσσερις από το «Πράσινο Ταμείο». Ενώ έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο «Τρίτσης» άλλες 25 εν αναμονή της σχετικής έγκρισης.

Στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας έχουν δημοπρατηθεί ήδη οι δρόμοι Σκουτάρου-Τσιχράντας, Άγρας-Χίδηρα, Λισβόρι-Σκαμνιούδι και ο δρόμος του «Παλιού» στον οποίο υπάρχουν επί του παρόντος κάποια προβλήματα αλλά θα ξεπεραστούν. Ο δρόμος της «Κρεμαστής» εκτελείται ήδη και μόλις πριν λίγες ημέρες, πήραμε την Απόφαση ένταξής τους στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» οι σημαντικότατοι δρόμοι Ανεμώτιας-«Ποταμιάς», Μανταμάδου-Γενί Λιμάνι, Λιώτα-Λάψαρνα και Ταβάρι-Χρούσος, συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκ. σε μία παρέμβασή μας που θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στη Δυτική Λέσβου. Τελειώνει επίσης η μελέτη για τον δρόμο Καλό Λιμάνι-Αγία Βαρβάρα και ξεκινά η μελέτη του δρόμου Αγία Βαρβάρα-Γαββαθάς.

Σε ότι αφορά στην αστική οδοποιία, εκτός των ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων που εκτελούνται συνεχώς από την Αυτεπιστασία, έχει ξεκινήσει η πλακόστρωση στα Βασιλικά, στο Μανταμάδο και στην Κλειώ, έχει δημοπρατηθεί η πλακόστρωση και ο νέος φωτισμός στην οδό Μητροπόλεως και στον «Αρχοντομαχαλά» στην Καλλονή και η πλακόστρωση στην Σκάλα Συκαμιάς και στο Λεπέτυμνο. Ακολουθεί η δημοπράτηση των πλακοστρώσεων στην Αγία Παρασκευή, καθώς και η πλακόστρωση και φωτισμός στη Σκάλα Καλλονής.

Στα σχολεία μας, παραδόθηκε ήδη το νηπιαγωγείο της Άγρας και αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τα νηπιαγωγεία Καλλονής και Πέτρας, με το τελευταίο να παραδίδεται από μέρα σε μέρα. Ακόμη τελείωσε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Γυμνασίων Άντισσας και Καλλονής που έχουν ήδη παραδοθεί και δημοπρατήθηκε η επισκευή του δημοτικού και Γυμνασίου Πολιχνίτου και του δημοτικού των Παρακοίλων. Επίκειται η δημοπράτηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής, του Λυκείου της Καλλονής και της επισκευής του δημοτικού σχολείου Λεπετύμνου. Σε ότι αφορά πάντα στα σχολεία, υπενθυμίζω ότι ιδρύσαμε Νυχτερινό ΕΠΑΛ στην Καλλονή, Μουσικό Γυμνάσιο Δυτικής Λέσβου που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη τα μαθήματα και εξασφαλίσαμε την δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου ομοίως στην Καλλονή από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης με προοπτική την κατασκευή και Ειδικού Σχολείου στη Δυτική Λέσβο.

 

Γενικότερα και από την αρχή της θητείας μας, προωθήσαμε παρεμβάσεις και στα δημοτικά μας κτήρια. Θυμίζω ότι τάχιστα έγιναν οι απαιτούμενες διαρρυθμίσεις στο τέως Δημαρχείο Καλλονής, στο τέως Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής και στο κτήριο της πρώην Εφορίας όπου στεγάζονται σήμερα οι κεντρικές υπηρεσίες του δήμου μας. Επισκευάστηκαν ακόμη τα κοινοτικά καταστήματα Μανταμάδου και Αργένου και δημοπρατήθηκε το Πνευματικό Κέντρο Νεότητας Πολιχνίτου και το Ιατρείο της Βατούσας. Αναμένουμε πλέον τη δημοπράτηση για την επισκευή των κοινοτικών καταστημάτων Βασιλικών και Παρακοίλων και συντάσσεται η μελέτη για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Σκαλοχωρίου.

Στον Δήμο μας υπάρχουν διαχρονικά μεγάλες ανάγκες σε παρεμβάσεις σε τοιχία αντιστήριξης τις οποίες εξυπηρετούμε όπως και σε γεφύρια και με αυτές καταπιανόμαστε διαρκώς. Επ΄ αυτού έχει δημοπρατηθεί η ανακατασκευή του γεφυριού της Βρίσας, αντίστοιχη στην Καλλονή, στο Σίγρι και πολύ πρόσφατα στον Άγιο Φωκά του Πολιχνίτου. Επίκειται πλέον η δημοπράτηση για το γεφύρι στα «Μάκαρα».      

Μιλώντας πάντα για έργα που υλοποιούνται ή και υλοποιήθηκαν, σας αναφέρω την επικείμενη ολοκλήρωση του έργου της ανακατασκευής του οστεοφυλακίου Λισβορίου, αλλά και την ολοκλήρωση των αγορών οικοπέδων για τη δημιουργία πάρκινγκ σε κεφαλοχώρια που ήταν πάντα ζητούμενο και σύντομα θα προσφέρουν νέες θέσεις στάθμευσης. Σε έργα που ξεκινούν σύντομα και είναι μεγάλα από κάθε άποψη, θα αναφέρω την κατασκευή πρότυπου Καταφυγίου για τα αδέσποτα ζωάκια μας στην Άγρα, την αναβάθμιση του συνεδριακού της Πέτρας και του δημοτικού θεάτρου της Καλλονής, αλλά και την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία μας για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με νέα 9.000 τύπου Led φωτιστικά δέσμης που ξεκινάει σύντομα και τα οφέλη της θα τα νιώσουμε στην τσέπη μας άμεσα και ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια που θα έρθουν, με την οριστική απαλλαγή μας από το κόστος συντήρησης.

Πηγαίνοντας τώρα και σε κάτι πολύ πρόσφατο που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην Αγία Παρασκευή, είμαστε έτοιμοι έχοντας αρπάξει την ευκαιρία του προγράμματος «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να ανακατασκευάσουμε το παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο του χωριού και να δημιουργήσουμε εκεί Διεθνές Κέντρο Μελέτης και Ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης και του Πολιτισμικού τραύματος. Είναι ένα έργο πολιτιστικής και πολιτισμικής σημασίας που μέσα στο 2022 θα αρχίσει να παίρνει το δρόμο της κατασκευής του. Το συγκεκριμένο έργο, αλλά και πολλά άλλα έργα που ήδη έχουν αναφερθεί  παραπάνω, έχουν πραγματοποιηθεί χάρη και στην πολύτιμη συμβολή και στην αγαστή μας συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή του Νομού μας Χαράλαμπου Αθανασίου.

Προσπαθώντας να αποτυπώσω την εικόνα των έργων σε έναν Δήμο που λειτουργεί μόλις δύο χρόνια από την ίδρυσή του, είναι σίγουρο πως αναγκάζομαι να παραλείψω αρκετά.  Ένα έργο ας πούμε που δεν είναι κατασκευαστικό, αλλά αποτελεί ζήτημα ετών από την αρχή της προσφυγικής κρίσης και έχει υλοποιηθεί είναι η οριστική αποσυμφόρησή μας από τα διεθνώς γνωστά ως «απόβλητα του προσφυγικού», αποτινάσσοντας έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο, αλλά και μία μόνιμη εστία δυσφήμισης της Λέσβου διεθνώς. Έτσι λοιπόν η απομάκρυνση 16.000 κυβικών από πλαστικά και σωσίβια που ήταν συγκεντρωμένα από το 2015 σε χωματερή στο Μόλυβο, είναι γεγονός.

Έχουμε προχωρήσει όμως και σε άυλα έργα, δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες που ακολούθησαν μετά από εμάς αρκετοί άλλοι δήμοι. Αξίζει να αναφέρω μερικές όπως την εξασφάλιση τριών επιπλέον «Γαλάζιων Σημαιών» στην Σκάλα Καλλονής, στη Σκάλα Πολιχνίτου και στα Παράκοιλα, τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας, την λειτουργία από την εποχή κιόλας της πανδημίας και των λοκντάουνς του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τους μαθητές μας και την εφαρμογή στεγαστικής συνδρομής για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Όπως πρέπει να αναφέρω και την ίδρυση, μέσα στην πρώτη μας διετία της Αναπτυξιακής εταιρίας του Δήμου με την επωνυμία «ΑΡΜΟΣ», μαζί με τους δήμους Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου αλλά και την εκλογή –για πρώτη φορά στα χρονικά- Συμπαραστάτη του Δημότη, τολμώντας να λειτουργήσουμε στον δήμο μας τον εν λόγω θεσμό.

Η σκληρή δουλειά του Δήμου μας αποτυπώνεται όμως και στην εκτέλεση των έκτακτων έργων που προέκυψαν από τις θεομηνίες σε Πολιχνίτο και Καλλονή, από τις σημαντικές παρεμβάσεις μας στο αρδευτικό δίκτυο αλλά και από την εξαιρετική και το τονίζω, εξαιρετική ανταπόκρισή μας τόσο στους δύο χειμώνες που περάσαμε με τα χιόνια όσο και στα δύο καλοκαίρια με κάποιες πυρκαγιές, της Πολιτικής μας Προστασίας.

 

  1. Ποια έργα αναμένεται να έχουν προκριθεί για να συνεχιστούν μετά την τετραετία;

«Ασφαλώς και στόχος κάθε δημοτικής αρχής είναι να προγραμματίσει, ή ακόμα καλύτερα να εκτελέσει έργα μέσα στην τετραετία της θητείας της. Εμείς όμως διεκδικήσαμε την πρώτη δημοτική αρχή του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου, έχοντας δεσμευτεί ότι θα αποτελέσουμε μία «ιδρυτική» αρχή, προκειμένου ο νέος δήμος να πατήσει στέρεα στα πόδια του. Πέραν λοιπόν της καθημερινότητάς μας και των έργων που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, είδαμε παραπέρα στο μέλλον. Για έργα πνοής, έργα που θα αλλάξουν καθοριστικά τα δεδομένα για τον τόπο μας στα επόμενα χρόνια, σε βάθος επόμενης τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό καταπιαστήκαμε με το μείζον ζήτημα του τόπου μας που δεν είναι άλλο από το πλημμυρικό ζήτημα, καταφέρνοντας να εντάξουμε την πρότασή μας στο ΕΣΠΑ για την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, για το λεκανοπέδιο της Καλλονής ασφαλώς που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι μόνο. Αυτό το έργο, μαζί με την πρότασή μας για την εφαρμογή των δράσεων ηλεκτροκίνησης –η οποία εγκρίθηκε από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»- και θα μας δώσει ηλεκτρικά οχήματα για τον δήμο αλλά σταδιακά και ενεργειακή αυτονομία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν δύο κομβικές δράσεις για το μέλλον του Δήμου και ασφαλώς και τόπου μας.

Μιλώντας για τα θέματα που είναι υψίστης σημασίας για τον τόπο μας, θα ήθελα να καταθέσω και τη συνεισφορά του Δήμου για την ανάπτυξη συμπληρωματικών έργων στο μεγάλο έργο της κατασκευής του νέου λιμένα Σιγρίου. Χαρακτηριστικά η πρόταση του δήμου μας για αύξηση των διαθέσιμων θέσεων πρόσδεσης για τα αλιευτικά σκάφη, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ, εγκρίθηκε και προχωρά.

Ξεχωριστής σημασίας όμως είναι και οι ενέργειές μας για την αξιοποίηση επιτέλους των θερμοπηγών μας, όπως πράξαμε στον Πολιχνίτο με την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που απορρέουν από το γεωθερμικό πεδίο μέσω της εκμετάλλευσής του που βρίσκεται σε διαγωνισμό, αλλά και οι αντίστοιχες για τα ιαματικά του Λισβορίου και της Εφταλούς. Έχουμε ακόμη προχωρήσει την υπόθεση της δημιουργίας προσβάσιμων, ολοκληρωμένων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες μας και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση  για την βελτίωση και επέκταση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στη Δυτική Λέσβο. Πρέπει να αναφέρω όμως και το πολύ σημαντικό έργο -παρακαταθήκη και αυτό για το μέλλον- της ψηφιοποίησης του αρχείου του δήμου μας και εισαγωγής του σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων που είναι και αυτό σε εξέλιξη.

Για τις προοπτικές του μέλλοντος πάντα, προσθέτω ότι το τελευταίο διάστημα, «ξεκλειδώσαμε» και δύο σοβαρές υποθέσεις που αφορούν στο Μόλυβο με πρώτη εκείνη της επαναπροώθησης του έργου του περιφερειακού δρόμου του οικισμού σε αγαστή συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Τριανταφυλλίδη, αλλά και της αποκατάστασης της παραλίας του Μολύβου, που μαζί με την Περιφέρεια, θέλουμε να κάνουμε πράξη. Με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη εξάλλου που είναι κοντά μας όπου υπάρχει δυνατότητα σύμπραξης των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού κ. Χριστόφα, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία που έχει ήδη απτά αποτελέσματα. 

Ακόμη καταθέσαμε την πρότασή μας που ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων (Πράσινα Σημεία, Γωνίες Ανακύκλωσης), καθώς και στην ανάπτυξη συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων, σε μία δράση που θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια εντελώς τα δεδομένα στον τομέα της Ανακύκλωσης και της Καθαριότητας, εις απόδειξη πως τόσο η τεχνική μας υπηρεσία όσο και εκείνη του προγραμματισμού λειτούργησαν εξίσου καλά, εξασφαλίζοντας έργα ή δράσεις, τον αντίκτυπο των οποίων θα νιώσουμε  στα επόμενα χρόνια. Στον τομέα των έργων με ορίζοντα το μέλλον, θα σας δώσω από το βήμα που μου δίνετε και την είδηση της εξασφάλισης από μέρους μας του ποσού του 1 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την παραγωγή αποκλειστικά μελετών για έργα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον και θα είμαστε εδώ με χαρά να τα ξαναπούμε. Όπως στο μέλλον θα μπορούμε να μιλήσουμε και για την προοπτική αξιοποίησης των παλιών στρατοπέδων όπως εκείνου της Πέτρας, αλλά και για την πορεία της σπουδαίας αρχαιολογικής έρευνας που γίνεται εδώ και χρόνια στα περίφημα Ροδαφνίδια, υπογράφοντας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης νέα Προγραμματική Σύμβαση για την περαιτέρω συνέχιση των ανασκαφών που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον».

 

  1. Η καθημερινότητα είναι ένας αέναος αγώνας για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Τί έχετε να ενημερώσετε τον κόσμο για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα σας και ποιες οι άμεσες σκέψεις μέχρι τη λήξη της τετραετίας;

«Η καθημερινότητα ενός δήμου, είναι η μεγαλύτερη μάχη η οποία δεν σταματά ποτέ. Θεωρώ ότι οι δημότες με την εφαρμογή του ψηφιακού μας δήμου και των εφαρμογών που είναι διαθέσιμες για τους δημότες μέσω της σύγχρονης ψηφιακής μας πλατφόρμας, έχουν ήδη μία πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση σε σχέση με αυτή που είχαν συνηθίσει και ασφαλώς με τον καιρό, που θα υπάρξει και μεγαλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Εξάλλου έχουμε φροντίσει πια να παρέχουμε wifi ίντερνετ, δωρεάν σχεδόν σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες και συνεχίζουμε την κάλυψη. Υλοποιούμε ακόμη τη συντήρηση των πληροφοριακών μας συστημάτων και ψηφιακών εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έξυπνης πόλης στην κατεύθυνση της πλήρους αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του δήμου μας.

Από εκεί και έπειτα, για έναν δήμο σαν τον δικό μας που είναι κυρίως αγροκτηνοτροφικός, το ότι καταπιανόμαστε με παρεμβάσεις αγροτικής οδοποιίας που έχουν ακτίνα δράσης έως και 80 χλμ., είναι κάτι που αναγνωρίζεται ήδη από τους δημότες. Στο πλαίσιο της καθημερινότητας δεν μπορώ να μην αναφέρω μία ακόμη αποφασιστική πρωτοβουλία μας που αντικαθιστά το μηχανοκίνητο στόλο του Δήμου μας με νέα οχήματα για την Πολιτική Προστασία και την Αυτεπιστασία και νέα οχήματα και απορριμματοφόρα για την Καθαριότητα, πολλά εκ των οποίων αρχίζουν και παραλαμβάνονται και τίθενται σε επιχειρησιακή δράση. Παράλληλα έχουμε προχωρήσει και τον διαγωνισμό που μας φέρνει  νέους κάδους και καλάθια απορριμμάτων. Όπως δεν μπορώ και να μην αναφερθώ για την επιτυχία της πρωτοβουλίας μας να δημιουργήσουμε ξεχωριστό Τμήμα Αθλητισμού στο Δήμο μας, που έχει ήδη φέρει κοντά μας με τις δράσεις του, τη νεολαία και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στηρίζοντας και τη δική τους καθημερινότητα.  Σταματάω όμως εδώ, γιατί έτσι κι αλλιώς, το πόσο καλή ή κακή είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας εκ μέρους μας, κρίνεται από τους δημότες, ότι και να πω εγώ».

  1. Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχετε συναντήσει και τα οποία θα αποτελούν εμπόδια για το μέλλον;

 

«Τα μεγάλα προβλήματα του τόπου είναι γνωστά. Έχουμε υποστεί ελέω μεταναστευτικού ζητήματος όλα αυτά τα χρόνια μία τουριστική ερημοποίηση θα έλεγα και η επιστροφή μας σε μία ικανοποιητική οικονομική κατάσταση, αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Έχω πει πολλές φορές ότι η αντιστροφή της κατάστασης, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους εμάς, αιρετούς και πολίτες. Εμείς πλέον θα μπούμε ακόμα πιο ενεργά στο όλο θέμα, έχοντας εξασφαλίσει πια την ίδρυση του Νομικού μας Προσώπου που όχι τυχαία, έχει άξονα προτεραιότητας τον Τουρισμό.

Σε ότι αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα για τον δήμο μας και γενικά για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, αυτό δεν είναι άλλο από την υποστελέχωσή μας. Και επειδή δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε, ως πρόβλημα θεωρώ και την αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης μεταξύ των δύο δήμων. Για το τελευταίο δε, ανεξάρτητα πια από το πώς φτάσαμε σε προβληματικό στάδιο μεταξύ μας, έχω απευθύνει δημοσίως πρόσκληση στη δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης, να καθίσουμε επιτέλους σε ένα κοινό τραπέζι για να μιλήσουμε επί της ουσίας».  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ