ΚΟΣΜΟΣ - 27/06/2025 - 9:30 μμ
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο μουσουλμάνος πρώην ράπερ, που ξέρει τι θα πει «ζωή στο περιθώριο» – Το νέο πρόσωπο της Αριστεράς στις ΗΠΑ του Τραμπ πάει για δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Στα 34 του, κατάφερε να υπερσκελίσει τον Άντριου Κουόμο για το δημαρχιακό χρίσμα των Δημοκρατικών – Οι διάσημοι γονείς του, οι αγώνες για τα δικαιώματα των ενοικιαστών και το σύνθημα «Roti and Roses»
Η επικράτησή του, χθες, στις προκριματικές εκλογές, σηματοδοτεί μία βαθιά πολιτική και κοινωνική τομή: είναι η πρώτη φορά που ένας μουσουλμάνος, ινδο-ουγκαντιανής καταγωγής, κερδίζει το εισιτήριο για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Και ακόμη περισσότερο, η νίκη του ήρθε σε μια περίοδο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τη ρητορική του κατά των μεταναστών, των προοδευτικών και των πολιτικών που συνδέονται με την αριστερά.
Από την Καμπάλα στο Κουίνς
Ο Μαμντάνι γεννήθηκε στην Ουγκάντα, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Brown University. Είναι γιος της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας Μίρα Νάιρ, γνωστής για ταινίες όπως το «Monsoon Wedding» και το «Salaam Bombay!», και του διανοούμενου Μαχμούντ Μαμντάνι, επιδραστικού πολιτικού επιστήμονα, με έργο πάνω στην αποικιοκρατία και τις συγκρούσεις στην Αφρική. Μεγάλωσε ανάμεσα σε βιβλία, σενάρια και πολιτικές συζητήσεις που διαπερνούσαν τις ηπείρους, και κουβαλά στις αποσκευές του μια ζωή μεταξύ τριών κόσμων: Αφρική, Ασία, Αμερική.
Πριν εκλεγεί βουλευτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, το 2020, δούλευε ως σύμβουλος στέγασης, βοηθώντας ενοικιαστές να αποφύγουν εξώσεις και κατασχέσεις. Παράλληλα, ήταν ράπερ (!) με το καλλιτεχνικό όνομα Mr. Cardamom, γράφοντας στίχους σε Luganda (η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στη Ουγκάντα) και αγγλικά. Αυτή η βιωματική πολιτικοποίηση, γεμάτη hip-hop, πολυπολιτισμικότητα και κοινωνικούς αγώνες, παραμένει στον πυρήνα της ιδεολογίας του.
Είναι επίσης… φρεσκοπαντρεμένος με τη Ράμα Ντουαζί, καλλιτέχνιδα και εικονογράφο από τη Συρία, την οποία γνώρισε μέσω της εφαρμογής Hinge. Ζουν μαζί στην Αστόρια.




























