ΛΕΣΒΟΣ - 18/10/2025 - 7:53 μμ
«Μάθαμε να πατώνουμε ψάρια!» – Μια μοναδική βιωματική δράση στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Μάθαμε να πατώνουμε ψάρια …..
Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση
στο Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής
με την εποπτεία και καθοδήγηση της ιδιοκτήτριας
της εταιρείας αλιπάστων ΛΕΒΑ κ. Ειρήνης Μπουχλή
…………………………………………………………………
@ Η συντήρηση των τροφών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ιστορία . Χάρη στις τεχνικές που ανακάλυψε, ο άνθρωπος μπορούσε να επιβιώνει σε περιόδους δύσκολες, που δεν υπήρχε επάρκεια τροφής.
………………………………………………………………………
@ Οι παλιότερες γενιές ξέραιναν φρούτα για το χειμώνα (αφυδάτωση), παστώναν τρόφιμα (ελιές, ψάρια, τουρσί) ), έκαναν γλυκά και μαρμελάδες, είτε συντηρώντας το τυρί στο λάδι (λαδοτύρι), είτε φτιάχνοντας τραχανά κ.λ.π.
………………………………………………………………………
@ Σε μια από αυτέ τις τεχνικές – το πάστωμα των ψαριών – ήταν αφιερωμένη η χθεσινή δράση που πραγματοποιήσαμε στο σχολείο. Οι μαθητές τριών τάξεων (στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων), φόρεσαν πλαστικές ποδιές και γάντια μιας χρήσης και πάστωσαν σαρδέλες, αφού πρώτα τις αποκεφάλισαν και έβγαλαν τα εντόσθιά τους.
………………………………………………………………………
@ Οδηγός μας σ΄ αυτή την πολλή γόνιμη δραστηριότητα η κ. Ειρήνη Μπουχλή -ιδιοκτήτρια της εταιρείας αλιπάστων ΛΕΒΑ–που μας προμήθευσε ό,τι χρειαζόταν και καθοδήγησε τα παιδιά βήμα-βήμα σε όλη τη διαδικασία.
………………………………………………………………………
@ Τελικά παστώθηκαν 20 τάπερ με σαρδέλες, ενώ ανακατώνοντας τα ψαροκέφαλα με αλάτι φτιάξαμε μπασμό, ένα είδος δολώματος, που το πετάνε οι ψαράδες στη θάλασσα, με σκοπό να προσελκύσουνε τα ψάρια
………………………………………………………………………
@ Στα τάπερ με τα παστωμένα ψάρια θα γίνεται συχνή αλλαγή νερού (άλμης) στο εργοστάσιο της ΛΕΒΑ και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσής τους η κ. Μπουχλή θα τα φέρει στους μαθητές ,που τα πάστωσαν.
………………………………………………………………………
@ Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία η κ. Μπουχλή, πρόσφερε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλίπαστα παραγωγής του εργοστασίου της , ενώ εμείς την αποχαιρετήσαμε προσφέροντάς της ένα βαζάκι με γλυκό πορτοκάλι , που φτιάχνουμε από τα εσπεριδοειδή του κήπου μας. Μαθητές και εκπαιδευτικού την ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο, που μας διέθεσε και την πρωτόγνωρη εμπειρία που μας πρόσφερε.
@ Οι σημερινές γενιές δύσκολα κατανοούν π.χ. τη σημασία της κονσέρβας στην εξέλιξη των πολέμων ή των πρώτων υπερατλαντικών ταξιδιών για την ανακάλυψη νέων κόσμων.
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποια φαρμακεία εφημερεύουν από 20/10 έως 26/10/2025
19.10.2025 - 9:37 πμ
Συνελήφθη 51χρονη για αλκοτέστ
18.10.2025 - 2:46 μμ