ΛΕΣΒΟΣ - 25/04/2026 - 2:00 μμ
Εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Γεωπάρκο Λέσβου από το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού.
Πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων πραγματοποίησε στη Λέσβο το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού με την υποστήριξη του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου!
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς , οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και τη μοναδική γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου, μέσα από σύγχρονα και βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε θεματικές εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούσαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τη διαδικασία δημιουργίας και συντήρησης απολιθωμάτων, το δυναμικό φαινόμενο των σεισμών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν δράσεις στο πεδίο στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, Στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας και στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά τις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, όπου παρακολούθησαν την παρουσίασης για την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους με την βοήθεια της εκπαιδευτικής οπτικοακουστικής προβολής και περιηγήθηκαν στις εκθεσιακές ενότητες του Απολιθωμένου Δάσους, ενημερώθηκαν από τους Λουκά Σαββέλο Γεωλόγο και Μανώλη Αντωνάκη Γεωγράφο για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.
Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Ο γεωλόγος Λουκάς Σαββέλος τους ενημέρωσε για τον σεισμικό κίνδυνο και για τις δράσεις αντιμετώπισης του. Οι μαθητές γνώρισαν και εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αλλά και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων. Οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν από τον Νίκο Γραμμενόπουλο συντηρητή του Μουσείου για τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να καθαρίσουν και να συντηρήσουν επιλεγμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων 20 εκατομμυρίων ετών. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, εφαρμόζοντας βήμα-βήμα τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ευρημάτων.
ΠΑΡΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους όπου τους συνόδευσαν τα στελέχη του Μουσείου Λουκάς Σαββέλος και Μανώλης Αντωνάκης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα είδη των απολιθωμένων κορμών που απολιθώθηκαν κατά την διάρκεια των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και θαύμασαν τον γιγάντιο κορμό σεκόιας ύψους 7,20 m, τον υψηλότερο όρθιο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο!
Ενημερώθηκαν επίσης για τις άγριες ορχιδέες που ανθοφορούν αυτή των περίοδο, τα είδη τους και ιδιαίτερα για την ενδημική ορχιδέα της Λέσβου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΣΑΣ
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας όπου τους υποδέχθηκαν τα στελέχη του Μουσείου Μανώλης Αντωνάκης και Γιάννης Καρακωνσταντής.
Ο Μανώλης Αντωνάκης παρουσίασε στους μαθητές την Έκθεση Μνήμες Γαίας – Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου. Οι μαθητές γνώρισαν τις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και τις δράσεις που υλοποιούν τα Γεωπάρκα για την ανάδειξη των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της ιστορίας του πλανήτη μας.
ΟΡΝΙΘΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Η εκπαιδευτική εμπειρία συνεχίσθηκε στις Αλυκές , όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητα ορνιθοπαρατήρησης, ανακαλύπτοντας τον πλούτο της βιοποικιλότητας του νησιού και τη σημασία των υγροτόπων.
Ειδικότερα μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις παρατήρησης πουλιών που οργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Τα στελέχη του ΚΠΕΝ Καλλονής/Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Κώστας Πολυπαθέλλης, Στρατής Ζγουρνιός και Θέμης Κουκούλας, ενημέρωσαν τους μαθητές για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υγροτόπων της Λέσβου, για τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου αλλά και για τα είδη των πουλιών που συναντώνται στους υγρότοπους της Λέσβου και ιδιαίτερα στον υγρότοπο των Αλυκών.
Στην συνέχεια οι μαθητές αξιοποιώντας των ειδικό εξοπλισμό, όπως τηλεσκόπια και ατομικά κυάλια αλλά και τις ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες αναγνώρισης πουλιών, γνώρισαν και κατέγραψαν τα διαφορετικά είδη πουλιών που φιλοξενούνται στον υγρότοπο, τις συνήθειες τους αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στον υγρότοπο των Αλυκών Πολιχνίτου με επίσκεψη στον χώρο των Αλυκών.
Οι μαθητές δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία τους με τα είδη πουλιών που παρατήρησαν σήμερα και περιλαμβάνουν Φλαμίνγκο, Βαρβάρες, Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, Λιμόζες, Μαυρότρυγγες, Πρασινοσκέληδες, Κοκκινοσκέληδες, Ποταμογλάρονα, Αργυρογλάρονα, Καστανοκέφαλους γλάρους, Σπιτοχελίδονα, Κορυδαλλούς και Μελισσοφάγους.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Οι εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποίησαν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία μάθησης, συνδυάζοντας τη γεωλογία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, ενισχύοντας τη γνώση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033 & 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr.
πηγή: aeolos tv
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έκτακτη βλάβη με διακοπή νερού σε Θερμή, Μυστεγνά και Νέες Κυδωνίες
25.04.2026 - 1:34 μμ
Απάτες με πρόσχημα συγγενείς και υπηρεσίες – Τι συνιστά η Αστυνομία
25.04.2026 - 12:26 μμ


























