ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 13/08/2026 - 12:00 μμ
17 Αυγούστου: Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Γιανγκίνι» στη Μυτιλήνη
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και οι εκδόσεις Ταξιδευτής προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Γιανγκίνι» της Κατερίνας Καραμανώλη, τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2026, στις 8:00 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης – Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, στην οδό Αδραμυτίου 46.
Το «Γιανγκίνι» αποτελεί ένα μυθιστόρημα με έντονο ιστορικό υπόβαθρο, που παρακολουθεί τη διαδρομή μιας οικογένειας από τη Λέσβο μέσα στις μεγάλες ανατροπές του 20ού αιώνα. Από την απελευθέρωση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τη γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο και τη μετανάστευση, οι ήρωες του βιβλίου καλούνται να επιβιώσουν μέσα στη δίνη της Ιστορίας.
Η αφήγηση ταξιδεύει από τη Λέσβο στο Σκρα ντι Λέγκεν και από εκεί στο Εσκί Σεχίρ, την Κιουτάχεια, το Αφιόν Καραχισάρ, τον Σαγγάριο, την Κωνσταντινούπολη, το Αϊβαλί, τη Λέρο και τη Λιέγη. Ανάμεσα στα μυθοπλαστικά πρόσωπα εμφανίζονται και ιστορικές μορφές, όπως ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος, αλλά και η οικογένεια του Ηλία Βενέζη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, εκπαιδευτικός και Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., ο Στρατής Μπαλάσκας, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Συλλόγου Περγαμηνών Λέσβου, και η Δήμητρα Πασπαλά, γεωπόνος και συγγραφέας.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Εριφύλη Χιωτέλλη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, και ο Γιάννης Παυλής, γραμματέας της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο».
Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά ο Στρατής Καζαντζής με σαντούρι και τραγούδι και ο Χρήστος Κονσολάκης με κιθάρα και τραγούδι.
Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, ο Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας» και η Κοινότητα Μανταμάδου.
Το «Γιανγκίνι» είναι μια ιστορία για την απώλεια, την πίστη, την αγάπη, την αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα για την ανθρώπινη ανάγκη να συνεχίζει κανείς να ζει, ακόμη και όταν όλα γύρω του δοκιμάζονται. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, η «φωτιά» γίνεται στο βιβλίο σύμβολο καταστροφής αλλά και αναγέννησης.
πηγή: aeolos tv
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Μαρία Βρανά – Παπάλα παρουσιάζει το «Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση»
13.08.2026 - 2:00 μμ
Ολοκλήρωση α’ κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων από τον Δήμο Μυτιλήνης
13.08.2026 - 12:45 μμ
Στα νερά του Αιγαίου η 25η Aegean Regatta – Η διαδρομή Χίος–Φούρνοι–Αγαθονήσι–Σάμος
12.08.2026 - 5:30 μμ


























