Παρασκευή 14.08.2026

Το «Δέντρο της Ζωής» του Θεμιστοκλή Παπαπαναγιώτου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Με έμπνευση από την καταστροφή του Απολιθωμένου Δάσους

 

Παρουσιάστηκε το Γλυπτό

TΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

του Θεμιστοκλή Παπαπαναγιώτου

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του νέου γλυπτού που δώρησε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο Λέσβιος ζωγράφος και γλύπτης Θεμιστοκλής Παπαπαναγιώτου.

Το έργο, εμπνευσμένο από την καταστροφή του Απολιθωμένου Δάσους, έχει ήδη ενταχθεί στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Καθ. Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου, ο οποίος ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη για την προσφορά του και τόνισε τη σημασία της τέχνης στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς. Υπογράμμισε ότι το έργο λειτουργεί ως σύγχρονο εικαστικό σχόλιο πάνω στη μνήμη και την ανάγκη προστασίας της φυσικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, ο Θεμιστοκλής Παπαπαναγιώτου μίλησε για τη φιλοσοφία και την εικαστική του προσέγγιση, αναφερόμενος στις βασικές αρχές που καθοδηγούν τη δουλειά του.

“ Έχεις δει ποτέ πηγή; Με ρώτησε ο δάσκαλος που μου έμαθε κεραμική. Η πηγή έχει πολύ βαθύ νόημα μου είπε. Η μισή ανθίζει και η μισή σαπίζει. Η ζωή και ο θάνατος είναι αδιαίρετα. Το δέντρο της ζωής φυτεύτηκε μετά την ανάσταση του Ιησού από τον ίδιο, στην κόλαση αφού το πήρε από τον παράδεισο. Το μήνυμα αυτό είναι ίσως και αλληγορικό. Η πράξη αυτή συμβολίζει το άνθος της ζωής σε όλο της το μεγαλείο. Τιμά και εξυμνεί τα πάντα ακόμη και την πιο δύσκολη εποχή…

Ο τόπος που μεγάλωσα και έζησα μέχρι την ενηλικίωση μου, είναι εδώ η Λέσβος. Εδώ έζησα και τους πιο δύσκολους  χειμώνες μου! Έχω αναμνήσεις που με πόνεσαν και με ανάγκασαν να απλώσω τις ρίζες μου παντού για να τραβήξω νερό ώστε να ανθίσω. Δεν αγαπώ μόνο το τόπο μου, αγαπώ το κόσμο πια. «Η Ιθάκη σου έδωσε το ωραίο ταξίδι…» (Κ.Π. Καβάφης απόσπασμα από το ποίημα του Ιθάκη). Συγκεκριμένα η περιοχή του Σιγρίου, Ερεσσού ήταν πάντα το εξαγνιστήριο μου. Το καθαρτήριό μου. Έμαθα πολλά από την άμμο και τον ήλιο, από τη σκιά και την υγρασία. Πολλές φορές τα στοιχεία της φύσης με αγκάλιασαν πιο απαλά και από τον άνθρωπο. Τα στοιχεία της φύσης είναι τρομακτικά πολλές φορές, άλλες πάλι γλυκά και ζωογόνα όπως και να έχει, είναι αυτά που είναι! Δε δειλιάζουν μπροστά στη δημιουργία ούτε λυπούνται όταν καταστρέφουν. Είναι, να το πω πιο σωστά, ουδέτερα. Όπως είπε και ο αγαπημένος, Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννημένος στη Φλώρινα όπου τελείωσα τη σχολή μου: «το τοπίο ορίζει τη μοίρα του ανθρώπου και ο άνθρωπος τη μοίρα του τοπίου.» Η ζωή είναι ο δάσκαλος! Μισή ανθός μισή αποσύνθεση, αδιαίρετη. Το κεραμικό αυτό Γλυπτό, αποτελεί την απεικόνιση της ενδελέχειας αυτής της κατάστασης. Είναι σα να φωτογραφήθηκε μια στιγμή όπου δεν ξέρουμε αν συμβαίνει η ζωή γιατί όλα μοιάζουν χαμένα, αλλά δεν ξέρουμε και αν συμβαίνει ο θάνατος γιατί ακόμη δεν έχουν χαθεί. Είναι μπροστά μας! Όπως ένα απολίθωμα στο χρόνο…. Το «δέντρο της ζωής» δημιουργήθηκε από μαύρο και άσπρο ψημένο πηλό κεραμικής. Χωρίς χρήση εργαλείων, πάρα μόνο σκαλίστηκε με το χέρι.

Ευχαριστώ με όλη μου τη καρδιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το κύριο Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου και όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν στην έκθεση του γλυπτού στο Μουσείο, για αυτή τη τιμή που μου δίνουν να αφήσω κάτι από μένα σε αυτόν τον τόπο που τόσα χρόνια το ταξίδι της ζωής με έκανε να τον αγαπήσω ξανά και ξανά γεννώντας μέσα μου πάντα μια νέα οπτική…».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του γλυπτού, ο καλλιτέχνης ανέλυσε τις τεχνικές που χρησιμοποίησε, αναφερόμενος στα υλικά με τα οποία εργάζεται. Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αποτέλεσμα πειραματισμού με φόρμες που εξελίχθηκαν μέσα από τη φαντασία σε μια σύνθεση που αποτυπώνει την ένταση, την πληγή και την ανθεκτικότητα του Απολιθωμένου Δάσους.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την αφήγηση του καλλιτέχνη, για τις τεχνικές που ακολούθησε για την δημιουργία του γλυπτού.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με θερμά σχόλια από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν θετικά σχόλια  για την έκθεση του έργου στους χώρους του Μουσείου.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ