ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ - 24/08/2026 - 3:00 μμ
Το 41% και η ΔΕΘ
To 41% ήταν μια τεράστια έκπληξη ακόμη και για τους επιτελείς του Μαξίμου. Ήταν «ανέλπιστο» και περιέκλειε μέσα του δύο πράγματα: Μία ακόμη ευκαιρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά και μια μεγάλη παγίδα: Να εκληφθεί αυτό το υψηλό ποσοστό ως λευκή επιταγή. Το 41% σήμερα δεν υφίσταται και δεν φταίει γι αυτό η «φθορά της εξουσίας». Είναι βολική ως εξήγηση, αλλά ανειλικρινής. Υπάρχει τρόπος να ξαναμιλήσει ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το κοινό; Σε αυτούς που του έχουν γυρίσει την πλάτη;
Να το θέσουμε διαφορετικά: Το 31% των δημοσκοπήσεων είναι πιο εύκολο να κινηθεί προς το 35% ή προς το 27%; Η απάντηση είναι προφανής! Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατορθώσει να ξαναφέρει στο τραπέζι αυτούς που δηλώνουν στον περίγυρό τους, στον κοινωνικό τους κύκλο, στις δημοσκοπήσεις ότι ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές αλλά δεν πρόκειται να την ψηφίσουν πάλι, τότε το 35% δεν είναι εφικτό.
Στη ΔΕθ θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα. Αν θα προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες στη μεσαία επιχειρηματικότητα, από την οποία και φαίνεται να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Εκεί είναι το πρόβλημα. Ούτε στα δεξιά ούτε στα αριστερά της ΝΔ. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι μέσα στο σπίτι της. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ήταν πάντοτε η ραχοκοκαλιά της.
Είναι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που πιστεύει ότι της άξιζε μεγαλύτερη συμμετοχή στην πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης. Και το θέμα δεν είναι ποσοτικό. Δεν πρόκειται για επιχειρηματίες που επιζητούν μια επιδότηση, ένα θαλασσοδάνειο. Θέλουν να νιώθουν ότι από την στιγμή που έχουν οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να παίρνουν και το μερίδιο που τους αναλογεί από την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ίσες ευκαιρίες, ανταγωνισμός, κίνητρα.
Είναι πολύ εύκολο να περιχαρακωθεί κάποιος στις θέσεις του, στα πόσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και να αγνοήσει έτσι το μήνυμα της αγοράς. Διότι αγορά δεν είναι μόνο οι 6 συμβουλευτικές εταιρείες, οι τράπεζες, οι κατασκευαστικές και ορισμένοι ολιγάρχες. Αγορά είναι και οι χιλιάδες μικρομεσαίοι που αγωνίζονται καθημερινά κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες για να καταφέρουν να βγάλουν τις υποχρεώσεις του μήνα απέναντι σε εργαζόμενους και προμηθευτές.
Το πολιτικό πρόβλημα υπάρχει και πάνω σε αυτό σπεύδουν να κερδοσκοπήσουν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς. Μόνο που δεν θα είναι δική τους επιτυχία αν καταφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό «πλήγμα» στη ΝΔ. Θα πρόκειται για καθαρή αποτυχία της ΝΔ να επικοινωνήσει με το δικό της ακροατήριο. Η ΔΕΘ είναι κοντά και στη συνέχεια μπορούμε όλοι μας να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Για το τι μπορούμε να περιμένουμε.
Θανάσης Μαυρίδης
πηγή: liberal
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αντιπολίτευση χάνει όταν μιλά για τον εαυτό της
24.08.2026 - 2:00 μμ
Ε, όχι και με τον Ερντογάν!
24.08.2026 - 12:00 μμ


























