Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθούν να πείσουν ότι αντίπαλός τους στις εκλογές θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ., στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουν ότι έχουν να ξεπεράσουν ο ένας το εμπόδιο του άλλου, στο πλαίσιο μίας αντιπαράθεσης που θα έχει έναν νικητή και έναν ηττημένο.

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται η μεγάλη μάχη της ΔΕΘ. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι πρώτος και βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η περιθωριοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη (9 Σεπτεμβρίου) επειδή έχει σκοπό να φέρει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη θέση να σχολιάζει τις δικές του θέσεις.

Ως απάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να επικεντρώσει τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να καταθέσει συνολική κυβερνητική πρόταση για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σε πρώτο πλάνο για να συγκριθεί με τα όσα πει ο πρωθυπουργός το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, αλλά στην πραγματικότητα για να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και όσα ο ίδιος έχει προγραμματίσει να πει, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ενώ θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ θα μιλήσει στις 2 Σεπτεμβρίου και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 9 Σεπτεμβρίου.

Εσκεμμένα

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός επιλέγει εσκεμμένα να μιλήσει μία ημέρα πριν από την εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη και λίγα 24ωρα πριν από την παρουσία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ. Με βάση δε την κόντρα που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και τις αποφάσεις εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης, θεωρούν ότι και ο Τσίπρας έχει επιλέξει ως αντίπαλο όχι τη Ν.Δ. αλλά το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας δε στην κριτική της ΕΛΑΣ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο επιθετικό εναντίον του Τσίπρα σε σύγκριση με τον Μητσοτάκη, στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι η ΕΛΑΣ και ο Τσίπρας προσωπικά κάνουν «λάιτ αντιπολίτευση» προς το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν σταθερά στραμμένα τα πυρά τους εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι η μάχη του φθινοπώρου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΑΣ θα είναι καθοριστική.

Οι δημοσκοπήσεις που θα έρθουν στα μέσα του Σεπτεμβρίου, μετά τις ομιλίες Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, θα είναι κρίσιμες, ενώ στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένουν ότι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με την ΕΛΑΣ θα αρχίσει να μειώνεται.

Το δίπολο

Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο το δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, για να βρεθεί ξανά στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, που βρίσκεται σήμερα η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα. Για να το πετύχουν αυτό, έχουν αποφασίσει να συντηρούν ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την κυβέρνηση, ανεβάζοντας την πόλωση κατακόρυφα, τακτική που δεν ευνοεί το ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη ομάδα των ψηφοφόρων του Κέντρου. Π.χ., είναι μετρημένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει από την κριτική του στην κυβέρνηση για την πρόσφατη πρόωρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ούτε από το ανέβασμα των τόνων στα εθνικά θέματα, αλλά έχει χαρακτηριστεί ως μείζονα ανάγκη η αύξηση της επιρροής στην Κεντροαριστερά.

Σε πρώτο πλάνο, στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, βρίσκεται η ΔΕΘ.

Ο Τσίπρας έχει ήδη προγραμματίσει δύο παρεμβάσεις, στις 2 και στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο Ανδρουλάκης πρόκειται να εκμεταλλευτεί τις εκδηλώσεις της 3ης του Σεπτέμβρη και τη ΔΕΘ, ενώ για τα τέλη Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος.

Η φετινή εκδήλωση για την 3η Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Κρήτη και όχι στην Αθήνα. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Η Κρήτη αποτελεί κρίσιμη περιφέρεια για την έκβαση της μάχης ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ, εν όψει εκλογών.

Ξεκατίνιασμα για τη χρηματοδότηση, σε εξέλιξη η μάχη των προσώπων

Η επίθεση Τσίπρα κατά του ΠΑΣΟΚ για τον δανεισμό του από τις τράπεζες και η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ για το ποιος ή ποιοι χρηματοδοτούν την πολύ ακριβή καμπάνια του Τσίπρα και της ΕΛΑΣ είναι μια μάχη που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία τριών μικρών… ντοκιμαντέρ από την πλευρά του Τσίπρα, το ερώτημα «ποιος πληρώνει για τη χρηματοδότηση του κόμματος Τσίπρα» είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα στα social media και προκαλεί ήδη μεγάλη ζημιά στον τέως πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρασκηνιακή αντιπαράθεση για την προσέλκυση των ανεξαρτήτων βουλευτών είναι μία ακόμη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Θεοδώρα Τζάκρη βρίσκεται προ των πυλών του ΠΑΣΟΚ, αν και είναι πολλοί εκείνοι που επιμένουν κόντρα στη βούληση του Νίκου Ανδρουλάκη, εμποδίζοντας την είσοδό της. Στον δρόμο της επιστροφής της στο ΠΑΣΟΚ είναι και η Νίνα Κασιμάτη, η οποία πρόσφατα  διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της Ρένας Δούρου. Η Ολγα Γεροβασίλη, πάντως, που κλήθηκε από τη Ρένα Δούρου να παραδώσει την έδρα της στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι ήδη στις τάξεις της ΕΛΑΣ, σκοπεύει να παραμείνει ανεξάρτητη βουλευτής, πριν ενταχθεί και τυπικά στο κόμμα Τσίπρα.

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση της Χαριλάου Τρικούπη με τους πρώην Συριζαίους, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου, αλλά και με τη Μυρτώ Κοροβέση.

Η Χαρά Καφαντάρη διέψευσε τις φήμες που τη θέλουν να εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ και νέες φήμες τη θέλουν να κινείται προς την ΕΛΑΣ του Τσίπρα. Τον ίδιο δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές, όπως η Πόπη Τσαπανίδου, η Αθηνά Λινού, ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Καλλιόπη Βέττα, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Κώστας Μπάρκας, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Φερχάτ Οζγκιούρ, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η Ελένη Καραγεωργοπούλου, καθώς και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πήρε την έδρα της Εφης Αχτσιόγλου και άμεσα ανεξαρτητοποιήθηκε.

Αλλά ο Τσίπρας επιμένει ότι πρώτα πρέπει να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα.