Σάββατο 24.10.2026

Χ. Σταϊκούρας: Τα 10 μέτρα για τους πυρόπληκτους που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Άμεση χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

Θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ δρομολογούνται η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξειδικεύοντας τους άξονες των παρεμβάσεων σημείωσε ότι “οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση”.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό.

Αποζημιώσεις

– Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκαστάσταση κτιρίων

– Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

– Μέσα από το σύστημα προκαταβολών

– Προβλέπονται αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

Παράλληλα προβλέπεται: 

Επιδότηση ενοικίου

– προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους

– χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ

“Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιαιτερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί”,  ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας,

Τέλος, υπογράμμισε ότι:

– ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ

– θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και

– 110 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2:00 μμ

Σε εργασίες επισκευής και αντικατάστασης παγκακιών στο λιμάνι και σε άλλα σημεία της Παναγιούδας, καθώς και στην επισκευή μικρών καλαθιών απορριμμάτων, προχώρησαν εθελοντές σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον πρόεδρο του χωριού. Η δράση πραγματοποιήθηκε με προσωπική εργασία, εθελοντική προσφορά και ίδια μέσα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Μυτιλήνης ή διάθεση δημοτικού προσωπικού. Ανακαλύψτε και άλλα Τοπικές ειδήσεις Λέσβου Ειδησεογραφική ιστοσελίδα Διαδικτυακή τηλεόραση Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο τη βελτίωση της εικόνας του οικισμού και της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Η Κοινότητα Παναγιούδας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, διαθέτοντας τον χρόνο και την προσωπική τους εργασία για τη βελτίωση του χωριού.