Τρίτη 28.09.2021

Αφγανιστάν: Ο Αχμάντ Μασούντ αρνείται να παραδοθεί στους Ταλιμπάν και προειδοποιεί για πόλεμο

Ο γιος του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους ηγέτες της αντισοβιετικής αντίστασης του Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1980, δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει περιοχές υπό τον έλεγχό του στους Ταλιμπάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, την Κυριακή.

Ο Αχμάντ Μασούντ έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, με τη συμμετοχή και των Ταλιμπάν, προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα είναι “αναπόφευκτος” εάν οι Ταλιμπάν αρνηθούν τον διάλογο, σύμφωνα πάντα με το al-Arabiya, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η διαπραγμάτευση”, δήλωσε ο Μασούντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Reuters.

“Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος”, τόνισε ο Μασούντ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές τους είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, που μέχρι στιγμής έχουν μείνει μακριά από την κοιλάδα του Παντσίρ, προσπαθήσουν να εισβάλουν στο προπύργιό του.

“Θέλουν να υπερασπιστούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν έναντι οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μασούντ πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν από διάφορες επαρχίες της χώρας έχουν συγκεντρωθεί στο προπύργιό του, στην κοιλάδα του Παντσίρ.

Κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με το Reuters, ο Μασούντ επανέλαβε ότι θέλει να συσταθεί μια ευρεία κυβέρνηση στην Καμπούλ, που θα εκπροσωπεί όλες τις διαφορετικές εθνικές ομάδες της χώρας, προσθέτοντας ότι ένα “ολοκληρωτικό καθεστώς” δεν πρέπει αναγνωίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ