Σάββατο 04.02.2023

Αυτοκριτική για τα λάθη, μέτρα για να μην επαναληφθούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες αυτά που περίμενε να ακούσει κάθε πολίτης από τον πρωθυπουργό της χώρας, που καλείται να δώσει απαντήσεις για το τι έφταιξε για την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ζήτησε ειλικρινή και προσωπική συγγνώμη από τους Αθηναίους που ταλαιπωρήθηκαν επί μέρες από τη μη επιτυχημένη, όπως τόνισε, διαχείριση της χιονοθύελλας, θέτοντας ο ίδιος τον πήχυ της αντιμετώπισης του παρελθόντος ψηλά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών.

Δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες τύπου ότι η κακοκαιρία ξεκίνησε νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, ούτε θέλησε να καλύψει κάτω από το χαλί τις αστοχίες και τα λάθη του κρατικού μηχανισμού, όπως έπρατταν κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μεταθέσουν τις ευθύνες ύστερα από καταστροφές και θεομηνίες.

Μίλησε ευθέως για ανεπάρκειες και λάθη, όπως και για τον αναποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε, από τα πράγματα συντονισμό υπουργείων, περιφέρειας και δήμων, αλλά και ιδιωτών. Κατηγόρησε την εταιρία διαχείρισης της Αττικής Οδού που δεν κράτησε το δρόμο ανοιχτό, όμως δεν έμεινε εκεί. Προανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, ώστε να υπάρχουν καλύτερος συντονισμός και ταχύτερα αντανακλαστικά.

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού είναι σωστές, το υπουργείο πρέπει να ενισχυθεί, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πυκνώσουν, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνταν απολύτως θωρακισμένες.

Ομως πρέπει επιτέλους και το κράτος να κάνει τη δουλειά του. Αρκετοί δήμοι και η περιφέρεια φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, σε πολλές περιοχές της Αττικής κεντρικοί δρόμοι παραμένουν ακόμα κλειστοί, ενώ τα συνεργεία εκχιονισμού είναι άφαντα, παρά τις εκκλήσεις των δημοτών. Επιπλέον, στην κεντρική εξουσία δεν χρειάζονται άλλοι φορείς, αλλά να υπάρχει μόνο ένα κέντρο λήψης αποφάσεων και όχι «πολλά κοκόρια». Το απόγευμα της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με τη συμμετοχή καμιά 50αριά εκπροσώπων υπουργείων, ΟΤΑ, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, αλλά το φιάσκο δεν απετράπη. Χρειάζεται πυγμή για τη λήψη δυσάρεστων αλλά αναγκαίων αποφάσεων, όπως θα ήταν να τεθεί από την Κυριακή η Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να περιορισθούν οι μετακινήσεις. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα γιατί οι πολίτες περιμένουν πολλά από τη σημερινή κυβέρνηση.

TA… ΚΑΡΦΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

Σε άρθρο του στην «Αυγή», με τον εύγλωττο τίτλο «Να μη μετατραπεί το κόμμα σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διατυπώνει αιχμές για τις αλλαγές που προώθησε ο Αλέξης Τσίπρας στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας και των μελών του κόμματος απευθείας από τη βάση.

Ο κ. Σκουρλέτης, αφού πρώτα χαρακτηρίζει τις αλλαγές αιφνιδιαστικές, επειδή δεν είχαν κατατεθεί επί μήνες στην Επιτροπή Καταστατικού, τονίζει ότι «η απευθείας εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου από το σύνολο των μελών του κόμματος αποπροσανατολίζει, είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πρόταση δεν είναι νέα, την ακολουθούν ήδη τα συστημικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ θεωρεί ότι «η αποσυσχέτιση της εκλογής των οργάνων από τη συζήτηση του συνεδριακού σώματος υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά, δε, την αποθέωση των μηχανισμών, καθώς και την πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα, σε βάρος των λιγότερο γνωστών αλλά αναγκαίων συντρόφων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια». Αξιοσημείωτη η επισήμανση του κ. Σκουρλέτη ότι είναι απαράδεκτη «η στοχοποίηση συντρόφων» που δεν έχουν την ίδια άποψη με την ηγεσία του κόμματος. Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις έχει αρχίσει και έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η εσωκομματική αντιπολίτευση «κατεβάσει» δεύτερο υποψήφιο για να μετρήσει τις δυνάμεις της.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ