Σάββατο 25.09.2021

Ακυρώθηκε και φέτος η εκδήλωση για το ANZAC στην Πλατεία Λήμνου της Μελβούρνης

Η ετήσια εκδήλωση της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης για το ΑΝΖΑC στην Πλατεία Λήμνου, στο Albert Park της Μελβούρνης, ακυρώθηκε και φέτος λόγω της πανδημίας καθώς το lockdown παρατάθηκε για μία ακόμη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής (Lemnos Gallipoli Commemorative Committee), Λι Ταρλάμης (MP OAM), η εκδήλωση τιμής και μνήμης ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 14 Αυγούστου.

Δυστυχώς εξαιτίας των εξελίξεων με την COVID-19, επεσήμανε o κ. Ταρλάμης, δε θα τελεστεί για δεύτερη χρονιά πλέον από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το ANZAC τον Αύγουστο του 2015, προσθέτοντας ότι η ακύρωση έγινε μετά λύπης, αλλά δεδομένων των περιορισμών που είναι σε ισχύ, αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που πρέπει να τηρήσουμε.

Τώρα είναι η στιγμή, για όλους μας, να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο φορώντας μάσκα, ακολουθώντας τους κανόνες που είναι σε ισχύ, κάνοντας εξετάσεις ακόμη και αν έχουμε ήπια συμπτώματα και κάνοντας το εμβόλιο, ανέφερε το ανακοινωθέν, σημειώνοντας ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι:

Με την πρώτη ευκαιρία, όταν οι περιορισμοί το επιτρέψουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης θα παρευρεθούν στο μνημείο και θα αποθέσουν λουλούδια για να τιμήσουν τη μνήμη των Αυστραλών, αντρών και γυναικών, που βρέθηκαν στη Λήμνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης, καθώς και των κατοίκων του νησιού που τους βοήθησαν.

Το ιατρικό προσωπικό – γιατροί, νοσοκόμες και νοσοκόμοι – περιέθαλψαν στη Λήμνο το 1915-16 χιλιάδες τραυματίες και αρρώστων στρατιωτών, υπό αντίξοες συνθήκες: αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, ανέμους και βροχές το χειμώνα. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε εκατοντάδες, αναφέρονται ο αξιωματικός ιατρός Stanley Argyle, η προϊσταμένη Grace Wilson, οι νοσοκόμες Evelyn Hutt και Lucy Daw, ο νοσοκόμος Henry Gissing.

Κατά την ετήσια εκδήλωση μνήμης τιμούμε τις υπηρεσίες αυτές. Ως εκ τούτου, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε επίσης όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, οι οποίοι προσπαθούν σκληρά να μας διατηρήσουν ασφαλείς, όπως επίσης και εκείνους οι οποίοι ενώ προσέφεραν φροντίδα σε συνανθρώπους μας ασθένησαν από COVID-19. Όλοι τους χρωστάμε μεγάλο σεβασμό για το σημαντικό έργο που επιτελούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η Επιτροπή μας θα συνεχίσει τις εργασίες της για την πραγματοποίηση της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης στις 13 Αυγούστου 2022, με στόχο να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από ποτέ.

Ελπίζουμε ότι η ετήσια εκδήλωση μνήμης για την Ανακωχή του Μούδρου στο Shrine of Remembrance θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, όπως είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τους περιορισμούς που θα είναι σε ισχύ εκείνο το διάστημα. Θα ενημερώσουμε περαιτέρω όσο πλησιάζει ο καιρός για την εν λόγω εκδήλωση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή μας συνεχίζει το έργο της, την ενίσχυση της μνήμης για την Ελληνική συμβολή στην ιστορία του ANZAC της Αυστραλίας. Οι πρωτοβουλίες μας επί του παρόντος, περιλαμβάνουν δύο νέα μνημεία στη Λήμνο, στο πλαίσιο του Μονοπατιού Κληρονομιάς (Lemnos Gallipoli Heritage Trail), τα αποκαλυπτήρια επιγραφής μνήμης στο Shrine σε ένδειξη τιμής προς τους Αυστραλούς που υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Θεσσαλονίκης, τη δωρεά του εντυπωσιακού πίνακα του Γιώργου Πέτρου, που απεικονίζει την Grace Wilson σε μία από τις μεγάλες υγειονομικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με αυτή, καθώς και το πρόγραμμα σύνδεσης σχολείων Λήμνου-Αυστραλίας.

Πηγή: neoskosmos.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ