Δευτέρα 28.04.2025

Αλέξης Κούγιας: Συνήγορος του «κακού» και του καλού για μισό αιώνα σε 25.000 δίκες

Άγνωστες ιστορίες και στιγμές από τα δικαστήρια, τα γήπεδα και τα τηλεπαράθυρα

Ο Αλέξης Κούγιας είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες πολύκροτες δίκες. Ανάμεσά τους σε εκείνες των σατανιστών, της συμμορίας δολοφόνων, της Siemens, του ΕΛΑ, της «17 Νοέμβρη», του Χρηματιστηρίου, των επιχειρηματιών Στέγγου, Λαυρεντιάδη, Σαλιαρέλη, των Ζωνιανών, της βύθισης του «Σάμινα», του δράκου της Δράμας Παπαχρόνη, του Φραντζή και σε μύριες άλλες
Αρχές Ιανουαρίου του 2025. Στην επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Αλέξης Κούγιας υπερασπιζόταν τον Ρουμάνο τεχνικό του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου ο οποίος είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό τεσσάρων μηνών από τα γήπεδα.

Η εικόνα, ωστόσο, του γνωστού ποινικολόγου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και βαθιά ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του. Παρά το αενάως μαχητικό του ύφος, εμφανίσθηκε καταβεβλημένος, πρησμένος στο πρόσωπο με εμφανές πρόβλημα στο αριστερό μάτι και σχεδόν σβηστή φωνή. Καμία σχέση με τη μέχρι πρότινος αεικίνητη, δυναμική, χαλκέντερη φιγούρα του. Στις επόμενες λίγες ημέρες θα έκλεινε τα 74 του χρόνια, αλλά η εξασθενημένη του εμφάνιση δεν είχε να κάνει με την ηλικία. Δεν τον είχαν πάρει δα και τα χρόνια. Ωστόσο ήταν γνωστό ότι πριν δυόμισι χρόνια είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε εξάωρη εγχείρηση για την αφαίρεση καρκινογόνων λεμφαδένων.

Την επέμβαση την είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος. «Μπήκα στο χειρουργείο στις 7 η ώρα, βγήκα το απόγευμα και στα παιδιά μου έλεγα όταν συνήλθα ότι ήμουν διακοπές.. Οι συνεργάτες τους γραφείου μου νόμιζαν ότι είμαι στην Ελβετία για μία πολύ σοβαρή υπόθεση», είχε πει στις αρχές Αυγούστου του 2022 μετά την έξοδο του από το θεραπευτήριο. Είχε μάθει απρόοπτα για την ασθένεια του δέκα μήνες νωρίτερα.

Σήμερα συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι  θα του πουν το τελευταίο αντίο στις 12 το μεσημέρι στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη ενώ η ταφή θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο.

Το βραδύ της Τρίτης 9 Νοέμβριου 2021 το πολυτελές SUV που οδηγούσε καρφώθηκε σε φορτηγό, επί της εθνικής οδού, στο ύψος του τμήματος Βελεστίνου – Αερινού. Απεγκλωβίστηκε από το υψηλού επιπέδου παθητικής ασφάλειας όχημα του με ελαφρές κακώσεις. ¨Όμως κάποια κακοδαιμονία φαίνεται πως τον καταδίωκε στους δρόμους που όργωνε τακτικά σε όλη τη χώρα. Δεν είχε περάσει ούτε ένα μήνας από το προηγούμενο ατύχημα στις 15 Οκτωβρίου με το σπορ υψηλών επιδόσεων αυτοκίνητο του και πάλι στη διαδρομή Αθήνα-Λάρισα. Τα τροχαία, άλλωστε, είχαν σημαδέψει στο παρελθόν τη ζωή του. Για αυτό και ύστερα από το δεύτερό ατύχημά , ανήμερά του Αγίου Νεκταρίου, αποφάσισε να νηστέψει 40 μέρες. Τον Ιανουάριο του 2022 έκανε εξετάσεις και οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Διαγνώστηκε με καρκίνο. Δεν το έβαλλε κάτω. Δεν απομονώθηκε, δεν παραιτήθηκε ούτε ξεκίνησέ να μεμψιμοιρεί. Ανταγωνίστηκε ασυνθηκολόγητος την ασθένεια. Χειμαρρώδης στο ρυθμό των φράσεων, όπως ήταν, δεν παρασύρθηκε σε αποσιωπητικά, παύσεις και τελείες που θα επιβεβαίωναν ένα προσωπικό δράμα. Συνέχισε με εμπιστοσύνη στην επιστήμη και αδάμαστη αυτοπεποίθηση τη καθημερινότητα του με εκείνη την πυρετώδη αίσθηση του επείγοντος να τα προλάβει όλα. Βρισκόταν τότε στη μέση κρίσιμων υποθέσεων τις οποίες είχε αναλάβει. Εκ των υστέρων παραδέχτηκε πως αν έλεγε στα δικαστήρια ότι έχει καρκίνο και πάει να εγχειριστεί, όλα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή. Θα αποφυλακίζονταν όλοι οι κατηγορούμενοι με τον αναμενόμενο σάλο που θα ακολουθούσε. Έδωσε ένα μικρό αβάντζο στην επέμβαση.

Η μάχη με τον καρκίνο

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης Λιγνάδη έκανε την εγχείρηση, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Και αυτομάτως επέστρεψε στα δικηγορικά καθήκοντα του. Δεν κρύφτηκε στις σκιές της ανάρρωσης, δεν έμεινε κρυμμένος κάτω από το πάπλωμα μέχρι να ανακτήσει δυνάμεις, δεν απέδρασε στις βουβές ώρες σε αλλόκοτα ύπουλες σκέψεις. Δεν το επέτρεπε στον εαυτό του. Επέστρεψε στη καθημερινή ρουτίνα του. Ξυπνούσε, όπως πάντα, στις εφτά παρά τέταρτο το πρωί. Οκτώ παρά τέταρτο ξεκινούσε για τα δικαστήρια, αφού είχε πιεί ένα καπουτσίνο , ρίξει μια μάτια σε κάποια δικογραφία που είχε ήδη μελετήσει εξονυχιστικά, δει λίγο τηλεόραση ενώ ξυριζόταν, μιλήσει ή βροντήξει το τηλέφωνο στη κλήση από κάποιο τηλε-πρωινάδικο. Στις εννιά εδινε το «παρών» στην Ευελπίδων. Στις τρεις το μεσημέρι που τελειώναν τα δικαστήρια, γυριζε στο δικηγορικό του γραφείο, οργανωνε συσκεψεις με τους συνεργατες του και δεχόταν ως τις επτα το βράδυ επισκέψεις πελατών. Σε έκτακτες, αλλά όχι σπάνιες, περιπτώσεις , παρέμενε ως τα μεσάνυχτα στο γραφείο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Ακολούθως πέταγε τη φινετσάτη «στολή» του δικηγόρου, με το ατσαλάκωτο, ραμμένο, βαθύ μπλε κοστούμι, το ολόλευκο πουκάμισο, τη στάνταρ συντηρητική ριγέ γραβάτα που εκτεινόταν σε μήκος κάτω από τη ζώνη του παντελονιού του. Φορούσε ατημέλητο μακό και σινιέ μπουφάν, κρατούσε το διαλεχτό χρονογράφο του στον καρπό του και εξορμούσε ακαταπόνητος αρκετές φορές για προσωπική νυχτερινη διασκέδαση.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ