ΑΠΟΨΕΙΣ - 29/10/2024 - 8:00 μμ
Αμερικανικές εκλογές: Το θρίλερ του τελευταίου δεκαημέρου
Του Κώστα Ράπτη
Αποτελεί κοινό τόπο των αναλυτών η εκτίμηση ότι η εκλογική μάχη που θα δοθεί σε μόλις δέκα μέρες στις ΗΠΑ θα είναι “οριακή”, με την εκλεκτή των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις να διατηρεί μικρό προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο πανεθνικά και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί, με αιχμή τις λιγοστές αμφίρροπες πολιτείες, να πετύχει την ανατροπή στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο.
Όμως η εικόνα αυτή πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται πια στην πραγματικότητα.
Αργά αλλά σταθερά ο Τραμπ ενισχύει τη θέση του τόσο στις επίμαχες πολιτείες όσο και σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Αντιθέτως, η Χάρις άρχισε να χάνει έδαφος το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η δημοτικότητά της έχει επίσης υποχωρήσει από το 48% στο 43% τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Τραμπ να παραμένει στο 46% περίπου.
Σύμφωνα με τη σύνθεση των επιμέρους δημοσκοπήσεων που πραγματοποιεί το Real Clear Politics, η Χάρις διατηρεί ως προς την πρόθεση ψήφου πλεονέκτημα 1,3 μονάδων (έναντι 2,2 ποσοστιαίων μονάδων μία εβδομάδα νωρίτερα), αλλά αυτό είναι ένα ασταθές προβάδισμα εντός του περιθωρίου λάθους. Ομοίως η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters θέλει τη Χάρις να προηγείται, επίσης με οριακή διαφορά (46%-43%).
Πρώτη φορά προβάδισμα
Όμως σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal και διενεργήθηκε από τη 19η έως την 22η Οκτωβρίου, ο Τραμπ εμφανίζεται για πρώτη φορά να περνά μπροστά στη λαϊκή ψήφο πανεθνικά με ποσοστό 47% έναντι 45%. Βέβαια και αυτή η διαφορά βρίσκεται εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), όμως καταγράφει αλλαγή τάσης, εφόσον η νυν αντιπρόεδρος προηγείτο με διαφορά δύο μονάδων τον Αύγουστο, σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας.
Το Hill έγραψε την περασμένη εβδομάδα: “Κατά τα τέλη του καλοκαιριού και οδεύοντας προς το φθινόπωρο, η Χάρις φαινόταν να είναι η υποψήφια με το momentum και οι Δημοκρατικοί συνέκριναν την υποψηφιότητά της με αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Αλλά πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δυναμική έχει ισοπεδωθεί”. Στην πραγματικότητα η προεδρική κούρσα περιορίζεται τώρα σε έναν αγώνα για τρεις πολιτείες: το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν (όπου παραδοσιακά ψηφίζουν για το Δημοκρατικό Κόμμα) και την Πενσιλβάνια (όπου ο Τραμπ έχει ένα μικρό προβάδισμα 0,7 ποσοστιαίων μονάδων).
Ένα σημαντικό “χαρτί” υπέρ του Τραμπ είναι η “αφανής υποστήριξη” από εκλογείς οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν στους δημοσκόπους τις πραγματικές τους προθέσεις, διότι η επιλογή υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είναι “στιγματισμένη”.
Ένα άλλο ανησυχητικό μήνυμα για τους Δημοκρατικούς είναι τα αποτελέσματα της “πρόωρης ψηφοφορίας”, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Η πρόωρη ή επιστολική ψήφος θεωρείται ότι συγκεντρώνει την προτίμηση κυρίως Δημοκρατικών ψηφοφόρων, όμως αυτή τη φορά η απόκλιση με τους Ρεπουμπλικανούς όσον αφορά την εκλογική δραστηριότητα δεν είναι τόσο μεγάλη.
Οι επίμαχες πολιτείες
Σε ανάλυσή του για τους New York Times την Τετάρτη, ο γνωστός εκλογολόγος Νέιτ Σίλβερ προέβλεψε ότι κάθε μία από τις επτά καθοριστικές πολιτείες (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν, Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα) κινείται προς τον Τραμπ τόσο κατά την τελευταία εβδομάδα όσο και τον τελευταίο μήνα.
Το NBC News (που δεν διακρίνεται για τη συμπάθειά του προς τον Τραμπ) ανέφερε σε ρεπορτάζ της Τρίτης ότι οι πολιτείες του “Μπλε Τείχους” (Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια) “άνοιξαν τον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο για τους δύο τελευταίους Δημοκρατικούς προέδρους. Αλλά στο επιτελείο της Χάρις επικρατεί ανησυχία για το εάν η αντιπρόεδρος μπορεί να κατακτήσει και τις τρεις πολιτείες. Η απώλεια του Ουισκόνσιν ή του Μίσιγκαν θα σήμαινε ότι ακόμα και αν η Χάρις διασφαλίσει την Πενσυλβάνια (όπου τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ έχουν ξοδέψει τον περισσότερο χρόνο και πόρους) δεν θα έφτανε τις απαραίτητες 270 εκλεκτορικές ψήφους για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο χωρίς να κερδίσει άλλη μία αμφίρροπη πολιτεία ή πιθανώς δύο”.
Αντίστοιχα η New York Post και το MSN φιλοξένησαν αναλύσεις σχετικά με τις “ρωγμές στο Μπλε Τείχος”. Σε ανάλυση που δημοσίευσε το Hill, ο επιδραστικός πολιτικός ιστότοπος που φέρεται να διαβάζεται περισσότερο από κάθε άλλον μεταξύ των insiders της Ουάσινγκτον, υποστηρίζεται ότι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι για τη Γερουσία στις πολιτείες του Μπλε Τείχους αποφεύγουν πλέον τις βολές κατά του Τραμπ και επικεντρώνονται στα προσωπικά τους πεπραγμένα. Ο νυν γερουσιαστής της Πενσιλβάνια, Μπομπ Κέισι, ασπάστηκε ακόμη και τις δασμολογικές πολιτικές του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου προέδρου.
Αντεπιθέσεις της τελευταίας στιγμής
Απέναντι σε όλα αυτά η Κάμαλα Χάρις καταφεύγει σε μια όψιμη αποστασιοποίηση από την προεδρία Μπάιντεν, αλλά και στη δαιμονοποίηση του Τραμπ ως “φασίστα”, κλιμακώνοντας την κινδυνολογία των Δημοκρατικών για την “απειλή προς τη Δημοκρατία” που συνιστά ο Νεογιορκέζος μεγιστάνας.
“Η κυβέρνησή μου δεν θα είναι συνέχεια της κυβέρνησης Μπάιντεν”, δήλωσε η Χάρις στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Τσέστερ Τάουνσιπ της Πενσιλβάνια που διοργάνωσε το CNN, με στόχο κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. “Σε αυτό τον ρόλο φέρνω τις δικές μου ιδέες και τις δικές μου εμπειρίες. Εκπροσωπώ μια νέα γενιά ηγεσίας σε πολλά ζητήματα και πιστεύω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε όντως νέες προσεγγίσεις”, τόνισε η νυν αντιπρόεδρος, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό η Χάρις δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και χαρακτήρισε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της “φασίστα” και “κίνδυνο για την ευημερία και την ασφάλεια της Αμερικής”.
Στην πραγματικότητα, δεδομένης της αδυναμίας του εκλογικού σώματος να διακρίνει τι συγκεκριμένα προτείνει η Χάρις σε μια σειρά από ζητήματα (με χαρακτηριστικότερο αυτό του πολέμου) και δεδομένης της δικής της απροθυμίας να αγγίξει θέματα που απασχολούν πολλούς ψηφοφόρους (όπως η είσοδος επτά εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών), το μόνο θέμα που δείχνει πραγματικά να γαλβανίζει τους ή μάλλον τις ψηφοφόρους είναι αυτό των αμβλώσεων, που αποτελεί αδύναμο σημείο του Τραμπ, λόγω των πρωτοβουλιών ποινικοποίησης που έχουν αναλάβει πολλές ελεγχόμενες από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτείες.
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εμείς και οι αμερικανικές εκλογές
06.11.2024 - 7:30 μμ
Tο σύνδρομο του «Τιτανικού» και το μετέωρο βήμα της Αριστεράς
06.11.2024 - 5:30 μμ
Τώρα οι «αγωνιστές» καλλιτέχνες θα κάνουν συλλαλητήρια;
04.11.2024 - 4:00 μμ