Δευτέρα 03.10.2022

Αμμοθίνες Λήμνου: H μικρή ελληνική «Σαχάρα»

Η Λήμνος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που τις ομορφιές του ανακαλύπτουν σιγά σιγά όλο και περισσότεροι Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό.

Δικαίως, καθώς όποιος έρθει εδώ ξέρει πως θα δει εκπληκτικές παραλίες, θα μπορέσει να κάνει θαλάσσια σπορ, θα θαυμάσει αρχαιολογικούς χώρους αλλά πανέμορφη παραδοσιακά αρχιτεκτονική, θα φάει εξαιρετικά πιάτα και τυριά και θα πιει κρασιά τα οποία αναγνωρίζονται πια και διεθνώς. Αλλά τελικά αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όταν επισκεφτήκαμε τη Λήμνο δεν είχε να κάνει ούτε με τη θάλασσα, ούτε με τη γαστρονομία, ούτε είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

Ομολογούμε πως όταν ξεκινήσαμε τη μικρή αυτή εκδρομή στις Αμμοθίνες Λήμνου και αφού οι ντόπιοι στη Μύρινα όπου ήταν το κατάλυμά μας επέμεναν πως «πρέπει» να επισκεφτούμε τις «Παχιές Αμμουδιές»– όπως τις λένε ήμασταν λίγο δύσπιστοι για το πόσο άξιζε τον κόπο. Πιστεύαμε πως οι Αμμοθίνες είναι από τα μέρη που είναι εντυπωσιακά στις φωτογραφίες αλλά από κοντά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πόσο λάθος είχαμε. Η Λήμνος είναι γενικά ένα άγονο νησί, παρόλα αυτά ακόμα και ο πιο «αναίσθητος» εντυπωσιάζεται από την έρημο την οποίο θα αντικρύσει στις αμμοθίνες. Μεγάλοι αμμόλοφοι στους οποίους ανέβαιναν άλλοι επισκέπτες θυμίζοντας καραβάνι στη Σαχάρα. Το ότι γύρω από την έκταση των 70 στρεμμάτων στην οποία απλώνονται οι αμμόλοφοι βλέπει κανείς αρκετά πλούσια βλάστηση με αγριελιές, αγριοαχλαδιές πικροδάφνες και άλλα φυτά συντελεί ακόμα περισσότερο στην ιδιαιτερότητα αυτού του μοναδικού για τον ελληνικό χώρο τοπίο. Φυσικά όταν έρθετε εδώ θα βγάλετε φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες, εμείς αυτό κάνουμε. Αλλά το highlight -το οποίο σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα- ήταν να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να κουτρουβαλήσουμε στην άμμο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ