Τετάρτη 28.07.2021

Ανακοίνωση της Ανταρσία στο Αιγαίο για την πρόσφατη συνεδρίαση του Π.Σ

Καλοκαιρινά πολιτικά παζάρια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Την ώρα που οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου βιώνουν τις επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ. και της Ε.Ε., ταυτόχρονα με τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης συνεχίζεται στο παρασκήνιο το παζάρι για την διαχείριση εξουσίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικής προγραμματικής σύνθεσης. Αντίθετα, πρόκειται για προσπάθειες, όπου η κάθε πλευρά, (είτε συλλογικά είτε ατομικά) επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην εξουσία και τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Προκειμένου αυτό το ανατολίτικου τύπου παζάρι να μην βγει στην δημοσιότητα οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου επιμελώς συνεχίζουν να μην μεταδίδονται ζωντανά ενώ επιπλέον δεν δίνεται η ευκαιρία σε δημοσιογράφους να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Πρόκειται για μια άκρως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική για την οποία την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη έχει η Περιφερειακή Αρχή.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά καλεί το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προχωρήσει στην οργάνωση των συνεδριάσεων διά ζώσης αλλά και να φροντίσει ώστε όλοι οι δημοσιογράφοι των νησιών του βορείου Αιγαίου που το επιθυμούν να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις είτε ζωντανά, είτε μέσω livestreaming.

 

Όχι φιλοδωρήματα στα αθλητικά σωματεία: η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και προγράμματα μαζικού αθλητισμού

 

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν η χρηματοδότηση αθλητικών σωματείων για την διοργάνωση εκδηλώσεων και η κάλυψη εξόδων μετακίνησης και συμμετοχής αθλητών τους σε αθλητικές διοργανώσεων. Σύμφωνα με την εισήγηση, η Περιφερειακή Αρχή θα δαπανήσει το ποσό των 263.000 ευρώ για αυτόν το σκοπό. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης τόνισε πως θέση της παράταξης μας είναι η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Είναι για εμάς εντελώς παράλογο να χρηματοδοτούνται σωματεία του στίβου της Λέσβο (με ποσά 2 ως 5.000 ευρώ) την ώρα που τα γήπεδα της Μυτιλήνης και της Καλλονής είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν επιτρέπουν ούτε την διεξαγωγή αγώνων αλλά πρακτικά ούτε προπονήσεων. Επίσης σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή ακολουθεί την λανθασμένη τακτική των προηγούμενων Περιφερειακών Αρχών να προσφέρει δηλαδή μικροποσά στους συλλόγους αντί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που θα βάλει την σωματική άσκηση στην ζωή όλων των νησιωτών είτε αυτοί ζουν σε μεγάλα, είτε σε μικρά νησιά της περιοχής. Για τους παραπάνω λόγους, καταψηφίσαμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις.

 

Είναι εντυπωσιακό ότι κριτική για την πολιτική της Περιφέρειας στον αθλητισμό άσκησαν η ΛΑΣ και η Συμπαράταξη Πολιτών που εκφράζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα ωστόσο υπερψήφισαν την εισήγηση μαζί με τους συμβούλους της Περιφερειακής Αρχής. Αναμένουμε δε με ενδιαφέρον να ακούσουμε ιδιαίτερα από την ΛΑΣ πως είναι δυνατόν να διαφωνείς με την ουσία ενός πολιτικού σχεδιασμού αλλά ταυτόχρονα να τον υπερψηφίζεις. Ας σημειωθεί εδώ ότι χωρίς τις ψήφους της ΛΑΣ και της Συμπαράταξης Πολιτών η εισήγηση θα είχε απορριφθεί, δεδομένου ότι καταψηφίστηκε και από την παράταξη της κ. Καλογήρου.

Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης μας καταψήφισε τα σχέδια εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών καθώς τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων στην πυροσβεστική υπηρεσία, δεν υπάρχει σχεδιασμός πρόληψης αλλά ούτε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από τέτοιες καταστροφές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ