Τρίτη 06.06.2023

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του «εκλεκτού» του,τότε Υπουργού, κ. Βορίδη και τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις του περί πάταξης των ελληνοποιήσεων. Έκτοτε φυσικά η «επιστροφή στην κανονικότητα» και το «Επιτελικό Κράτος» της ΝΔ έχουν σηματοδοτήσει:

Την κατάργηση όλων των κυρώσεων στον τομέα των τροφίμων, καθώς είναι πλέον δυνητικές με τροπολογίες σε Νόμους της ΝΔ.

Τη μη ενσωμάτωση του Ενωσιακού Κανονισμού 2017/625 για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές 3,5 χρόνια μετά την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του.

Την τραγική υποστελέχωση του ΕΦΕΤ, στον οποίο η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι λιγότερες από το 50%, ενώ δεν έχουν συσταθεί περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε  ολόκληρες περιφέρειες της χώρας (π.χ. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας κ.λ.π.).

Την πλήρη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών που είχε σαν αποτέλεσμα το περσινό κυβερνητικό φιάσκο, νοθευμένη φέτα ΠΟΠ να πωλείται ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή ο Υπουργός να ανακοινώνει με υπερηφάνεια υψηλά πρόστιμα, τα οποία «σβήνονται» στα δικαστήρια.

Την κατάργηση της προστασίας της φέτας ΠΟΠ.

Την επερχόμενηιδιωτικοποίηση όλων των ελέγχων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο της ΝΔ.

Έχουν μείνει όμως μόνο 50 μέρες.

Στις 21 του Μάη «στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό», με την ψήφο μας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Γιατί η διασφάλιση της ασφάλειας στον τομέα των τροφίμων και της δημόσιας υγείαςκαι η εξάλειψη των ελληνοποιήσεων και των αθέμιτων πρακτικώνείναι υπόθεση όλων μας.

Γιατί η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι θεμελιώδους σημασίας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής και της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας.

Γιατί η επαρκής στελέχωση και η αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών, με σκοπό τον ενιαίο έλεγχο πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής τροφίμων, καθώς και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους και η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ