Κυριακή 28.05.2023

Ανδρουλάκης: Δεν βάζω υπογραφή σε κυβέρνηση χωρίς προοπτική – Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

«Δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε μία κυβέρνηση για καρέκλες και διανομή εξουσίας, χωρίς προοπτική», δήλωσε στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» στον ΣΚΑΪ 100,3 με τον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης.

Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές  ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί στην ηγεσία ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας πρόσωπα διάτρητα και εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα παγκόσμιου βεληνεκούς. Προτίθεται, όπως ανέφερε, να συζητήσει μόνο για πρόσωπα κοινής αποδοχής και υψηλής επάρκειας.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές

Για την προεκλογική εκστρατεία τόνισε: «Είχε ενδιαφέρον αλλά πιο μεγάλο θα έχει το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, εγώ προσπάθησα να μπούμε στο πεδίο για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος αλλά υπερίσχυσαν από την άλλη πλευρά φωνές και ψευτοδιλήμματα που δεν βοήθησαν στον διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε συνεχώς την κοστολόγηση των προγραμμάτων μας, αλλά δεν είδα να έχει κοστολογήσει εκείνος το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε, «στόχος μας είναι μια χωρίς δεσμεύσεις που δεν θα μπει σε νέες περιπέτειες, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αποκρύπτει αυτό που έρχεται, γιατί είναι όλο δική του ευθύνη. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας είναι μια θολούρα. Άλλα λέει εκείνος, άλλα ο Κατρούγκαλος. Ο κ. Μητσοτάκης μας αφήνει 50 δισ. παραπάνω χρέος. Πανηγυρίζουμε για τις εξαγωγές όταν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Πήρε από τους έμμεσους φόρους και έκανε φορολογική ελάφρυνση. Το 2022 150 εισηγμένες τετραπλασίασαν τα κέρδη τους. Έριξαν όλο το βάρος στη φορολόγηση των αδύναμων».

Παράλληλα εξαπέλυσε «πυρά» και κατά του Αλέξη Τσίπρα για τα όσα ανέφερε για το «κάλεσμα» στους πρώην ψηφοφόρους της Χ.Α. «Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να κάνει κάλεσμα στη Χρυσή Αυγή για τους ψήφους. Το διέψευσε ο ίδιος και μετά βγήκε άμεσα και του “απάντησε” ο Μπαρμπαρούσης, λέγοντας ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύφθηκε με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία που απαγόρευε στους φονιάδες του Φύσσα και των μεταναστών να κατέβουν στις εκλογές. Θεωρεί ότι τους έκανε ρουσφέτι να μην ψηφίσει την τροπολογία».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας

Σε σχέση με τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, υπογράμμισε: «Με τα άλλα κόμματα θα συζητήσουμε. Όμως, όπως θέλουμε και όπως θα καθορίσει ο λαός. Δεν μπορεί με όσα έχουν κάνει στον τόπο, έχοντας ένα τόσο βαρύ βιογραφικό, να ελπίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα τους στηρίξει. Είναι σοκαριστικό τι έχουν κάνει τα τελευταία 8,5 χρόνια. Πόσες αντισυνταγματικές τροπολογίες έχουν περάσει και τα δύο κόμματα. Έχουν αφήσει το ΕΣΥ να καταρρεύσει. Το λέω αυτό γιατί ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει αλλαγή σελίδας. Σημαίνει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακόμη και σε σχέση με το σενάριο το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ξεκαθάρισε: «Ξέρουν ότι δεν μπορούν να είναι πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αν είναι ισχυροί Τσίπρας και Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα συνεχιστούν η τοξικότητα και η παρακμή. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει ανάχωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην οικονομία. Αυτοί μπροστά στην καρέκλα δεν λογαριάζουν το δημόσιο συμφέρον. Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Αλλά εγώ δεν βάζω υπογραφή σε κυβέρνηση χωρίς προοπτική».

Σε σχέση με το πρόσωπο που θα προτείνει ο ίδιος για πρωθυπουργό στο παραπάνω σενάριο, ανέφερε: «Θα είναι πρόσωπα που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι αυτοί που έχουν πλήξει τον λαό τόσα χρόνια. Θα είναι μια διαπραγμάτευση για πρόσωπα κοινής αποδοχής. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για να έχουμε λύσεις με άτομα που έχουν επάρκεια, που δεν είναι διάτρητα. Όλοι περίμεναν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Ότι είναι παρελθόν. Στο Θησείο, με τον κόσμο που είδα, διαπίστωσα ότι ο λαός θέλει να υπάρχει ισχυρή σοσιαλδημοκρατία στη χώρα».

«Θα φορολογήσουμε τον πλούτο, συγκεκριμένα πράγματα. Τις γονικές παροχές από 400.000 ευρώ και πάνω, τα μερίσματα. Αυτά τα χρήματα θα τα ρίξουμε στα νέα ζευγάρια και θα αποκλιμακώσουμε τους φόρους στην εργασία για να αποφύγουμε τη μαύρη εργασία. Ποιος είναι ο Μητσοτάκης που λέει θα αυξήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα 25%; Ο Θεός; Πώς βγαίνει και τα λέει αυτά; Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια νέα οικονομική περιπέτεια με αυτά. Αν ο Μητσοτάκης συνεχίσει τα ίδια, μας πάει στα βράχια όπως ο Καραμανλής. Από την άλλη έχουμε έναν λαϊκισμό; Δέκα λέει ο Μητσοτάκης; 15 λέει ο Τσίπρας», ανέφερε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ