Σάββατο 04.02.2023

Ανεμβολίαστοι και άνω των 60 η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων στην Ελλάδα -Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από κορωνοϊό.

Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υγείας, από τους 115 θανάτους που ανακοινώθηκαν προχθές οι 16 ήταν ανθρώπων ηλικίας άνω των 90 ετών και 47 άνω των 80 ετών (δηλαδή 63 άτομα άνω των 80 ετών). Επιπλέον, 39 θάνατοι ήταν άνω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει ότι, συνολικά, οι 102 εκ των 115 θανάτων ήταν ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Την κομβική σημασία της χορήγησης του εμβολίου αναδεικνύουν τα κρίσιμα στοιχεία για το στάτους εμβολιασμού των ανθρώπων που καταλήγουν από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τις ίδιες πηγές του υπ. Υγείας, από τους χθεσινούς 115 θανάτους, το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 80 σε απόλυτο αριθμό, ήταν πλήρως ανεμβολίαστοι ή είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Συνολικά, το 86% των θανάτων, δηλαδή σχεδόν 9 στους 10, αφορούσε σε ανεμβολίαστους, ανθρώπους που είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση προ 7 μηνών και άνω.

Παράταση για τα πιστοποιητικά

Με το ισχύον πλαίσιο, από την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνταν ανεμβολίαστοι όλοι όσοι δεν είχαν κάνει την τρίτη – αναμνηστική δόση εμβολίου στους 7 μήνες -το αργότερο- από τη δεύτερη δόση.

Λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε μια μίνι – παράταση. «Λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ