Τρίτη 06.06.2023

Άνοδος σε πετρέλαιο, πτώση σε φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα στις ΗΠΑ υπερίσχυσε των ανησυχιών για το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο να αθετήσει το χρέος του.

Το αργό τύπου μπρεντ αυξήθηκε κατά 0,44%, στα 76,75 δολάρια το βαρέλι, το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 0,45% στα 72,87 δολάρια.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με τις τιμές του να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών. Σημειώνει μείωση 1,59% και τιμή στα 34,43 ευρώ – τιμή κάτω των 35 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021.

Σχετικά με το πετρέλαιο, τα τελευταία αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο, αυξάνοντας την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Η άνοδος των παγκόσμιων επιτοκίων έχει επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, με τους εμπόρους να ανησυχούν για ύφεση.

Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, πολύ περισσότερο από την προβλεπόμενη από τους αναλυτές μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν επίσης, όπως έδειξαν τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι λεπτομερείς συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν την Τετάρτη, με τους Ρεπουμπλικάνους να συνεχίζουν να επιμένουν σε περικοπές δαπανών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ