Παρασκευή 24.03.2023

Άντι Γουόρχολ: Μία από τις «Μέριλιν Μονρόε» του θα γίνει το ακριβότερο έργο τέχνης του 20ου αιώνα

Μια από τος εμβληματικές «Μέριλιν Μονρόε» του Άντι Γουόρχολ βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πορτρέτο, με τη χαρακτηριστική «γραφή» του καλλιτέχνη θα πιάσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν αυτό συμβεί, ο πίνακας θα είναι το ακριβότερο έργο Τέχνης του 20ού αιώνα που θα έχει πωληθεί σε δημοπρασία.

Πρόκειται για τον πίνακα «Shot Sage Blue Marilyn», που ζωγράφισε το 1964 ο Άντι Γουόρχολ, «ο σημαντικότερος πίνακας του 20ού αιώνα που θα πωληθεί σε δημοπρασία στην τελευταία γενιά», σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, υπεύθυνοι του Christie’s διευκρίνισαν ότι το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε ανήκει στο ίδρυμα των Τόμας και Ντόρις Άμαν στη Ζυρίχη, το οποίο θα αφιερώσει τα έσοδα της πώλησης για «τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης».

«Με το 100% της πώλησης ενός μονάχα πίνακα να πηγαίνει σε κάποια φιλανθρωπική προσφορά, πρόκειται για την υψηλότερη σε αξία δημοπρασία με φιλανθρωπικό σκοπό από εκείνη της συλλογής των Πέγκι και Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2018», σύμφωνα με τον Christie’s.

Σύμφωνα με κατάταξη του Γαλλικού Πρακτορείου, το απόλυτο ρεκόρ για την πώληση έργου Τέχνης σε δημοπρασία κατέχει ο «Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator Mundi) του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πωλήθηκε το Νοέμβριο του 2017 έναντι 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.cnn.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ