Κυριακή 19.05.2024

Απίστευτο: Είχε πρησμένο πέος επί 17 χρόνια – Η νόσος από την οποία έπασχε

 

Ένας άνδρας που υπέφερε για χρόνια από άκρως ενοχλητικά συμπτώματα αγνώστου αιτίας, τελικά θεραπεύτηκε μετά από μια διάγνωση – σοκ

Μια εξαιρετική ιατρική περίπτωση, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον, παρουσιάζεται στο New England Journal of Medicineαπό γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας, στην Ελβετία. Η δημοσίευση κάνει, συγκεκριμένα, λόγο για έναν 72χρονο άνδρα, που υπέμενε σιωπηλά ένα σοβαρά πρησμένο πέος για 17 ολόκληρα χρόνια, μετά το πέρας των οποίων βρήκε τελικά ανακούφιση, κατόπιν μιας διάγνωσης που προκαλεί έκπληξη.

Ειδικότερα, ο 72χρονος αντιμετώπιζε οίδημα στο πέος, με τρόπο που το έκανε να μοιάζει σαν να βρίσκεται διαρκώς σε μερική στύση, ενώ παράλληλα υπέφερε από πρήξιμο στο όσχεο και το αριστερό πόδι. Μετά από πολλές διαγνωστικές προσπάθειες, διαπιστώθηκε ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί από ορδές ζωντανών, μικροσκοπικών σκουληκιών, που προκαλούσαν χρόνια φλεγμονή γύρω από τη βουβωνική χώρα. Ο άνδρας ζούσε στην Ελβετία, είχε ωστόσο μετακομίσει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια από τη Ζιμπάμπουε, όπου η μόλυνση παρατηρείται πιο συχνά.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι, όταν ο ασθενής προσήλθε σε αυτούς, τα επίπεδα φλεγμονής του ήταν διπλάσια από το φυσιολογικό εύρος – γεγονός που υποδηλώνει σοβαρή λοίμωξη. Η εξέταση αντισωμάτων βγήκε θετική για τα Wuchereria bancrofti, δηλαδή μικροσκοπικά σκουλήκια, που μοιάζουν με νήματα. Οι λοιμώξεις προκαλούνται από τσιμπήματα κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν τις προνύμφες στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις εκκολαφθούν, ταξιδεύουν στο λεμφικό σύστημα, μέσω του οποίου μεταφέρονται και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του οσχέου. Στη συνέχεια ωριμάζουν, ζευγαρώνουν και παράγουν εκατομμύρια απογόνους.

Στον ασθενή χορηγήθηκε, τελικά, αντιπαρασιτική φαρμακευτική αγωγή, αποτελούμενη από διαιθυλοκαρβαμαζίνη και μια εφάπαξ δόση αλβενδαζόλης – δύο ισχυρά φάρμακα, ικανά να εξοντώσουν τα σκουλήκια. Δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, τα συμπτώματα του ασθενή είχαν υποχωρήσει πλήρως, ενώ βγήκε αρνητικός σε όλα τα τεστ παρασίτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ