Δευτέρα 17.06.2024

Απίστευτο: Πόσες μέρες μένει ο κορωνοϊός στο σπέρμα μετά την αρχική μόλυνση

 

Μια νεότερη ερευνητική ανακάλυψη σχετικά με τον κορωνοϊό θα μπορούσε να αποτελέσει προειδοποίηση για τις πιθανές επιπτώσεις στη φυσική σύλληψη και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Σε μια απίστευτη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (USP) στη Βραζιλία μετά από τα εργαστηριακά πειράματά τους για τον κορωνοϊό. Για πρώτη φορά, κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο ο ιός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα των ασθενών για έως και 90 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο και έως και 110 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση, μειώνοντας την ποιότητα του σπέρματος.

Συνεπώς, οι επιστήμονες προτείνουν σε όσους άντρες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά να τηρούν μια περίοδο «καραντίνας» μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19.

Αν και οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ο ιός είναι πιο επιθετικός από άλλους ιούς προς το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και σε αυτοψίες έχει βρεθεί στους όρχεις, χρησιμοποιώντας τους ως πύλες εισόδου, σπάνια έχει ανιχνευθεί στο σπέρμα με ανάλυση της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), μια διαγνωστική εξέταση που επικεντρώνεται στο DNA του ιού.

Για να εξαχθούν περισσότερες πληροφορίες, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Andrology, χρησιμοποίησε μια εξέταση PCR πραγματικού χρόνου και ηλεκτρονική μικροσκοπία μετάδοσης (TEM) για την ανίχνευση του ιικού RNA στο σπέρμα και τα σπερματοζωάρια που δόθηκαν από άνδρες που ανάρρωσαν από τη λοίμωξη COVID-19. Τα δείγματα σπέρματος ελήφθησαν από 13 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 21 και 50 ετών που είχαν εμφανίσει ήπια, μέτρια και σοβαρή COVID-19 και είχαν εισαχθεί στο Hospital das Clínicas (HC), το νοσοκομειακό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου. Η ανάλυση διεξήχθη έως και 90 ημέρες μετά την έξοδο και 110 ημέρες μετά τη διάγνωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ