Τετάρτη 06.11.2024

Απίστευτο: Πότε μπορεί μια εφαρμογή γνωριμιών να σας αποκαλύψει αν έχετε ΔΕΠΥ

 

Σκούρα τα βρίσκουν στις εφαρμογές γνωριμιών οι χρήστες με ΔΕΠΥ – Έρευνα έδειξε ότι ακόμα και η ψιλοκουβέντα μπορεί να φέρει μεγάλες δυσκολίες

Ένας στους τέσσερις ενήλικες σήμερα υποψιάζεται ότι έχει αδιάγνωστη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αναγνωρίζοντας στον εαυτό του πολλά από τα συμπτώματα που κατά καιρούς παρουσιάζουν διάφοροι χρήστες στα social media. Στα σημάδια, λοιπόν, που υποδεικνύουν την παρουσία της νευροαναπτυξιακής διαταραχής, μπορεί να προστεθεί και η αποτυχία στα dating apps.

Στα παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφαρμογής γνωριμιών «Hinge», δίνοντας παρηγοριά σε πολλούς ίσως από τους περίπου 2 εκατ. Βρετανούς με αδιάγνωστη ΔΕΠΥ, που αισθάνονται ότι κάτι κάνουν λάθος και οι επιδόσεις τους στον στίβο του online dating είναι στα τάρταρα: απλώς δεν είναι νευροτυπικοί.

Ο δύσκολος συνδυασμός

ΔΕΠΥ και dating apps δεν είναι εύκολος συνδυασμός. Οι ειδικοί βρήκαν ότι πάνω από το ένα πέμπτο των ατόμων με ΔΕΠΥ (22%) είναι πιθανότερο να νιώσουν υπερφόρτωση από τις εφαρμογές γνωριμιών σε σύγκριση με τα νευροτυπικά άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 75% των χρηστών με ΔΕΠΥ νιώθουν συχνά να τους παρεξηγούν κατά τη χρήση των εφαρμογών αυτών. Ένας στους τρεις παραδέχτηκε ότι τα βρίσκει σκούρα με τις ψιλοκουβέντες (small talk).

Μια ομάδα ερευνητών και συμπεριφοριστών επιστημόνων, που συνεργάζονται με το Hinge, εργάζεται για να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του NHS, πάνω από 230.000 άτομα στην Αγγλία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, όπως η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα. Οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 20% το περασμένο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2015.

Εμπόδια στην επικοινωνία

Ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 9.000 χρήστες με κλινική διάγνωση ΔΕΠΥ, ήταν και η δυσκολία διατήρησης συνομιλιών για το 38% των χρηστών με ΔΕΠΥ. Όσον αφορά το 22% που βιώνει υπερφόρτωση από τη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών, για το 43% η αιτία ήταν πως ξεχνούσε να απαντήσει σε αυτούς που είχαν κάνει match (είχαν ταιριάξει).

Το πρόβλημα με τις απαντήσεις που δεν δίνονται ποτέ είναι ότι οι συνομιλητές θα υποθέσουν ότι η αργή απόκριση σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται, κάτι που δεν ισχύει. Μια συμμετέχουσα, η Tarah Clark, δήλωσε: «Θα ήθελα τα προφίλ που έχουμε κάνει match να καταλάβουν ότι όταν ξεχνώ να απαντήσω, δεν είναι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος· απλώς ο εγκέφαλός μου συχνά υπερφορτώνεται ή αποσπάται». Η Tarah πρόσθεσε ότι μια ευγενική υπενθύμιση την βοηθούσε να συνεχίσει τη συνομιλία.

Οι ειδικοί προτείνουν

Περίπου το 31% των ατόμων με ΔΕΠΥ δήλωσαν ότι δεν τους αρέσουν οι ψιλοκουβέντες, σε σύγκριση με τους νευροτυπικούς χρήστες. Το Hinge προτείνει στους χρήστες με ΔΕΠΥ να είναι ξεκάθαροι από την αρχή σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και το στυλ γνωριμιών τους. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης τη μετάβαση από την ψηφιακή συζήτηση σε ένα ραντεβού από κοντά, περίπου τρεις ημέρες μετά την έναρξη της συνομιλίας.

Οι δυσκολίες στις σχέσεις

Το 2021, δημοσιεύθηκε στο Journal of Marital and Family Therapy μια ανασκόπηση μελετών για τη ΔΕΠΥ ενηλίκων και τις ρομαντικές σχέσεις, η επιτυχία στις οποίες θεωρείται σημαντικό σταθμός στην αναπτυξιακή πορεία. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι (περιορισμένες) διαθέσιμες μελέτες δείχνουν έντονα τη σύνδεση της ΔΕΠΥ με αρνητικές εκβάσεις, όπως χαμηλότερη ικανοποίηση στις σχέσεις, δυσλειτουργικούς τρόπους επίλυσης συγκρούσεων, υψηλότερα ποσοστά διάλυσης σχέσεων και συμπεριφορικές δυσκολίες όπως απροφύλακτο σεξ και ενδοοικογενειακή βία.

Η ανασκόπηση ανέδειξε κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να υποδείξουν τα άτομα με ΔΕΠΥ υψηλού κινδύνου για μεγαλύτερες δυσκολίες. Αυτοί περιλαμβάνουν μακροχρόνιους παράγοντες, όπως το γυναικείο φύλο, η κακοποίηση στην παιδική ηλικία και η αποτυχία στο σχολείο κατά την εφηβεία, καθώς και άμεσους παράγοντες, όπως η κακή συναισθηματική ρύθμιση, η προβληματική χρήση αλκοόλ/ναρκωτικών και η σχέση με άτομο που έχει επίσης ΔΕΠΥ.

Πηγή

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ