Τετάρτη 21.02.2024

Αποφάσεις εδώ και τώρα

Η Ελλάδα θρηνεί για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη. Και ο πόνος είναι μεγάλος για όλους μας. Συμπαραστεκόμαστε στο πένθος των οικογενειών των θυμάτων γιατί νιώθουμε ότι ήταν δικά μας παιδιά, δικοί μας γονείς, δικά μας αδέλφια όσοι επιβάτες είχαν την ατυχία να βρεθούν στις δύο αμαξοστοιχίες, που συγκρούσθηκαν μετωπικά το μοιραίο βράδυ της Τρίτης.

ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ σταθμάρχης, μόνος σε ένα γραφείο που είχε την ευθύνη καλής λειτουργίας του τέταρτου μεγαλύτερου κόμβου της χώρας, ξέχασε να γυρίσει το κλειδί της τροχιάς προκαλώντας την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι φτάσαμε στο 2023 και τα τρένα εξακολουθούν να κινούνται στα τυφλά, οι ζωές των επιβατών να εξαρτώνται από τις αποφάσεις ενός σταθμάρχη. Δικαιολογίες και εύκολες απαντήσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε επίσης συγκρίσεις με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτοί κρίθηκαν.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ απαιτεί ξεκάθαρες λύσεις και κυρίως πράξεις. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι τα συστήματα τηλεματικής που λειτουργούν σε οποιαδήποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα παραμένουν στα χαρτιά για ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου, ότι τα τρένα δεν διαθέτουν μηχανισμούς προειδοποίησης κινδύνου, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός δρομολογίου στην περίπτωση που ένας μοναχικός σταθμάρχης κάνει λάθος.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ οφείλει να δώσει απαντήσεις, όχι μόνο για τα αίτια της τραγωδίας αλλά και για το πώς δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά συνθήκες που θα προκαλέσουν τέτοια δεινά. Το θέμα δεν προσφέρεται για «διαχείριση κινδύνου», απαιτεί αποφάσεις για την επόμενη μέρα του σιδηροδρόμου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ