Τετάρτη 07.06.2023

Απολογισμός δράσεων Κ.Π Πολιόχνη Ιανουάριος 2023-Απρίλιος 2023

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με διακριτικό τίτλο «Πολιόχνη», βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2006 και είναι ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης που έχουν συσταθεί πανελλαδικά από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

dt2

Οι δράσεις του κέντρου έχουν ως στόχο την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό της Λήμνου και του δωρεάν.

dt3

Τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου με διακριτικό τίτλο «Πολιόχνη» ολοκλήρωσαν την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων το διάστημα Ιανουάριος 2023 – Απρίλιος 2023.

dt4

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

 • Πρόγραμμα για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Κάπνιμα; Όχι Εμείς!». Το διάρκειας 13 συναντήσεων πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Μούδρουστις τάξεις Ε’, με 12 συμμετέχοντες/ουσες και ΣΤ’, με 13 συμμετέχοντες/ουσες και και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας στα τμήματα ΣΤ’1, με 15 συμμετέχοντες/ουσες και ΣΤ’2, με 19 συμμετέχοντες/ουσες .
 • Ενημερωτική ομιλία σχετικά με τη φιλοσοφία της πρόληψης και τις δράσεις του Κέντρου με το Εσπερινό Λύκειο Μύρινας. Στην συνάντηση συμμετείχαν 15 άτομα μαθητές και μαθήτριες του Εσπερινού Λυκείου Μύρινας.
 • Ενημερωτική ομιλία στο Γυμνάσιο Μούδρου με τίτλο «Σωστή χρήση του Διαδικτύου». Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μούδρου και συμμετείχαν κατά προσέγγιση 150 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς
 • Πρόγραμμα πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τίτλο «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο», στο Νηπιαγωγείο Μούδρου. Το πρόγραμμα που αποτελείται από 4 θεματικές ενότητες πραγματοποιήθηκε την περίοδο 13/02/2023 – 13/03/2023. Τα 3 τμήματα του Νηπιαγωγείου Μούδρου έγιναν δύο ομάδες ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση και ο προγραμματισμός της δράσης. Συνολικά συμμετείχαν 40 μαθητές και μαθήτριες.
 • Βραχυπρόθεσμες δράσεις στις τάξεις Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού Σχολείου Μούδρου με θέμα «Ομαδικότητα – Συνεργασία». Σε κάθε τάξη και τμήμα πραγματοποιήθηκε μία δίωρη συνάντηση. Ο αριθμός των συμμετεχόντων από κάθε τάξη ήταν ο εξής: Α’ τάξη: 20 παιδιά, Β’ τάξη: 23 παιδιά, Γ’ τάξη: 22 παιδιά και Δ’ τάξη: 19 παιδιά.
 • Βιωματική δράση στο ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου στηριζόμενο στο υλικό πρόληψης «Τα παραμύθια της γιαγιάς πάνε σχολείο» και το παραμύθι «Οι τρεις καλές συμβουλές». Η δράση έγινε στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος δραστηριοτήτων με τίτλο “Μες τα παραμύθια κρύβεται η αλήθεια με συντονίστρια του προγράμματος κ. Μοναχού Χαρίκλεια και τους εκπαιδευτικούς κ. Καρκανιά Χριστόφορο και κ. Μαμέλη Θεοδώρα. Στη δράση συμμετείχαν 6 παιδιά.
 • Διαδικτυακή ενημερωτική δράση διάρκειας 2ωρών με το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ευστρατίου με θέμα τη διαχείριση του συναισθήματος του θυμού. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη συνάντηση ήταν το διδακτικό παραμύθι «Οι τρεις καλέ συμβουλές» και προέρχεται από τη σειρά παραμυθιών «Τα παραμύθια της γιαγιάς». Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 11άτομα.
 • Βραχύχρονες δράσεις στις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου με θέμα «Διαδίκτυο: Χρήση και Κίνδυνοι». Συνολικά συμμετείχαν στις δράσεις 54 παιδιά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
 • Ενημερωτική ομιλία σε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου και του 3ου Δημοτικού Μύρινας και του παιδικού σταθμού «Κουρδιστό Πορτοκάλι» με τίτλο «Χρήση και κατάχρηση του Διαδικτύου». Συνολικά παρακολούθησαν την ομιλία 35 άτομα.
 • Ενημερωτική δράση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μ.Ε.Α.Σ Ερμής Βάρους με θέμα «Η Πρόληψη των εξαρτήσεων και ο ρόλος της οικογένειας».
 • Ενημερωτική δράση στη Β’ Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των εφήβων, την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική παρενόχληση. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση ήταν 33.
 • Κύκλος βραχυχρόνιων βιωματικών δράσεων στην Α’ και Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου Μούδρου με διαφορετική θεματολογία. Πιο συγκεκριμένα:
 • Α’ Λυκείου 09/03/2023 – Θέμα: «Κάπνισμα και Αλκοόλ» – 18 συμμετέχοντες.
 • Β’ Λυκείου 16/03/2023 – Θέμα: «Αυτοεκτίμηση» – 18 συμμετέχοντες.
 • Βιωματική δράση στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου ΑΕ Λήμνου. Η δράση είχε ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας της ομάδας, την λειτουργική διαχείριση των συγκρούσεων που προκύπτουν σε ένα παιχνίδι και την ψυχική ενδυνάμωση μέσω ενίσχυσης των προσωπικών και ομαδικών δεξιοτήτων. Στη δράση συμμετείχαν 15 άτομα.
 • Βραχυπρόθεσμη βιωματική δράση στον Βρεφονηπιακό Σταθμό του Στρατού σχετικά με τα συναισθήματα. Στόχος της δράσης ήταν η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Συνολικά συμμετείχαν στη δράση 22 παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Κέντρου : www.polioxni.gr καθώς και τις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ