Πέμπτη 28.09.2023

Ας δούμε και τις δημοσκοπήσεις

Επειδή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πολύς κόσμος (της ΝΔ περιλαμβανομένης) που εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, ας περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι πρώτες του φθινοπώρου. Διότι αυτή τη στιγμή πελαγοδρομούμε σε μια πολιτικο-επικοινωνιακή παραζάλη, μέσα στην οποία τα μεγάλα σμικρύνονται και χάνονται, με τα μικρά να μπαίνουν σε μεγεθυντικό φακό και να κάνουν παιχνίδι κυριαρχίας.

Όταν (μετά από δέκα χρόνια κρίσης και δύο πανδημίας) η ραγδαία πτώση της ανεργίας και η υψηλή οικονομική ανάπτυξη θεωρούνται αμελητέα μεγέθη, αλλά το αρθράκι ενός Αμερικανού αποκτά διαστάσεις κομήτη που πέφτει πάνω στη χώρα, τότε κάτι έχει χαθεί ανάμεσα στον γιαλό και στη βάρκα που αρμενίζει. Ανάγκη πάσα να επανέλθει το έρμα, να δούμε πού βρισκόμαστε, να ξαναβρούμε μια στοιχειωδώς ενιαία κλίμακα αξιολόγησης των πραγμάτων.

Το πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να το κάνει, γρονθοκοπείται αγρίως. Η ειδησεογραφία επίσης. Τα social media καίγονται. Η πολιτική πόλωση έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο του ξεκατινιάσματος, οδεύει σε εμφύλιο δίχως πιστόλια και μαχαίρια. Η αίσθηση του μέτρου έχει εξαφανιστεί. Κινέζικα μιλά η κυβέρνηση, σουαχίλι η (σύσσωμη) αντιπολίτευση. Παράγεται τόσος θόρυβος και συσκοτίζονται τόσο πολύ τα γύρω μας δεδομένα, που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η βάρκα πηγαίνει ντουγρού προς τα βράχια της παραλίας ή αν ξανοίγεται προς το πέλαγος.

Το έρμα και μια στοιχειώδης αίσθηση του μέτρου θα επανέλθει, όταν διαπιστώσουμε την επίδραση αυτού του θορύβου στο εκλογικό σώμα. Κι επειδή (σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τις αγαπά όταν τον ευνοούν και τις καταγγέλλει όταν τον αποπαίρνουν) η ΝΔ αποδέχεται τις έρευνες της κοινής γνώμης, καταλήγω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί τι πραγματικά γίνεται μέσα στο σημερινό χάος. Άλλον τρόπο δεν βλέπω.

Υπό τις παρούσες συνθήκες μάλιστα, οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις δεν θα δώσουν μόνο μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει κάτω από τον κουρνιαχτό, αλλά θα ξεφύγουν κι από την αποστολή που παγίως υπηρετούν. Να εμφανίσουν μια φωτογραφία της στιγμής. Όπως έχουν γίνει τα πράγματα θα αποτελέσουν μέγιστο εργαλείο. Είτε θα δείξουν ότι η ΝΔ αντέχει, οπότε θα μεταβληθούν σε καταστροφικό τράβηγμα χειρόφρενου στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην απογείωσή του, είτε θα δείξουν μια πραγματική μεταστροφή του εκλογικού σώματος στην οποία θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής. Κοντός ψαλμός.

Πηγή :
https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ