Παρασκευή 24.01.2025

Αθηροσκλήρωση: Με «φραγμένες» αρτηρίες 1 στους 7 Έλληνες – Ποιοι οι υποψήφιοι για έμφραγμα, εγκεφαλικό και στεφανιαία νόσο

 

Κάπνισμα και οικογενειακό καρδιαγγειακό ιστορικό εκτοξεύουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον επιπολασμό της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα

Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο σε 7.704 άτομα», την οποία εκπόνησε διεπιστημονική ομάδα από Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία συμπεριλαμβανομένων των Metropolitan, ΥΓΕΙΑ, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιπποκράτειο», Τζάνειο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ.α..

Η αθηροσκληρωτική νόσο (ASCVD) αποτελεί όρο-ομπρέλα που περιλαμβάνει νοσήματα που προκαλούνται από τη συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας (αθηροσκλήρωση) στις αρτηρίες, όπως έμφραγμα και στηθάγχη, εγκεφαλικά επεισόδια και περιφερική αρτηριακή νόσο. Σύμφωνα δε με τη μελέτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Ελληνικού Εθνικού Μητρώου καταγραφής ασθενών με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (GRegistry-FH) και δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο Journal of Cardiovascular Development and Disease, αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα για την ελληνική δημόσια υγεία.

Η GRegistry-FH είναι μια πανελλαδική προοπτική μελέτη που «τρέχει» η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης από τον Σεπτέμβριο του 2015. Επικεντρώνεται σε άτομα που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία με στόχο τη διάγνωση, εκπαίδευση και θεραπεία τους αφενός και, αφετέρου, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γιατρών, επαγγελματιών υγείας και κοινού σχετικά με το νόσημα.

Εν προκειμένω, οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18 ετών και άνω, επιλέχθηκαν τυχαία από 14 ελληνικές περιφέρειες με βάση την απογραφή του 2011, για τη διασφάλιση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος. Εκπαιδευμένοι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, ακολουθώντας ένα ενιαίο πρωτόκολλο για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, συνήθειες καπνίσματος και τιμές σε δείκτες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση, το λιπιδαιμικό προφίλ (εξέταση χοληστερόλης) και τα επίπεδα γλυκόζης. Επιπλέον, συλλέχθηκαν στοιχεία για το οικογενειακό καρδιαγγειακό ιστορικό και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ