«Να χτίσουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις εμπιστοσύνης. Τώρα είναι στο δικό μας χέρι τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας να μετουσιωθούν σε δράσεις που θα αναβαθμίζουν τις κρατικές υπηρεσίες. Είναι ανάγκη να χτίσουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις εμπιστοσύνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «όσοι αρνούνται την αξιολόγηση, αρνούνται να λογοδοτήσουν στους πολίτες». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης μέσω της οποίας διαφαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Οπως επεσήμανε, από το 2019, όπου με τον παλιό νόμο το 97% των δημοσίων υπαλλήλων κρινόντουσαν ως άριστοι, μέχρι σήμερα, που διαπιστώνεται ότι οι υπάλληλοι υψηλής απόδοσης υποχώρησαν στο 9% του συνόλου, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα, μέσω των οποίων καταδεικνύεται και η ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 103, το οποίο προβλέπει και τη μονιμότητα στο Δημόσιο.
Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, θετικά αξιολογούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες με πρώτο το gov.gr, ενώ οι πολίτες βγάζουν κόκκινη και κίτρινη κάρτα σε πολλές υπηρεσίες των δήμων. Ωστόσο υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στην Αυτοδιοίκηση, οι όποιες θα πρέπει να μελετηθούν από τους δημάρχους και να αποτελέσουν πιλοτικές εφαρμογές καλών πρακτικών. Για παράδειγμα, ο Δήμος Γλυφάδας κατάφερε να κατακτήσει τις περισσότερες πρωτιές ανάμεσα σε όλους τους δήμους της χώρας.
Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας αξιολόγησης των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες παρουσίασε στην ειδική εκδήλωση ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασε τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2024. Στην ηλεκτρονική αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες συμμετείχαν σχεδόν 65.000 πολίτες. «Κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, με ειλικρίνεια και σοβαρότητα, και βλέπουμε όχι μόνο το πού είμαστε, αλλά κυρίως το πού πρέπει να φτάσουμε. Είναι στο χέρι μας να λάβουμε το μήνυμα των πολιτών και να συνεχίσουμε την προσπάθεια, για τα καθημερινά που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Οι περισσότερες «κόκκινες κάρτες» έχουν δοθεί σε υπηρεσίες-παροχές των δήμων, ενώ στην κεντρική διοίκηση αξιολογήθηκαν αρνητικά υπηρεσίες που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και την προβληματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει ανάγκη για έμφαση στις βασικές υποδομές των δήμων και δημιουργίας κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών για τη βελτίωσή τους.
Τα πλέον προβληματικά στοιχεία εντοπίζονται στην κατάσταση του οδικού δικτύου και στα πεζοδρόμια (των οποίων η εικόνα συμπαρασύρει και την αξιολόγηση των υποδομών για τα Ατομα με Αναπηρία). Οι χώροι στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ζητούμενο, όπως επίσης και η ανάγκη βελτίωση της επίδοσης της ανακύκλωσης απορριμμάτων σχεδόν στο σύνολο των δήμων. Χαμηλή βαθμολογία λαμβάνουν οι υπηρεσίες δόμησης, με τις χαμηλότερες αξιολογήσεις να συγκεντρώνουν υπηρεσίες δήμων που πρόσφατα απασχόλησαν αρνητικά τη δημοσιότητα. Οι δύο ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός) συγκεντρώνουν ελαφρά καλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων υπηρεσιών.
Οι φορείς του Δημοσίου που έχουν αρνητική αξιολόγηση σχετίζονται ευθέως και με τον φόρτο εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών αλλοδαπών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου οι χαμηλότερες αξιολογήσεις παρατηρούνται σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για άδειες διαμονής λόγω εποχικών αναγκών (όπως η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Κέρκυρα, η Ρόδος). Αντίστοιχα, το Κτηματολόγιο παρουσιάζει χαμηλότερη αξιολόγηση είτε εκεί που έχει καθυστερήσει η κτηματογράφηση (Κέρκυρα) είτε εκεί όπου υπάρχουν εκκρεμότητες (Δωδεκάνησα, Ηράκλειο).
Η ικανοποίηση για την αστική συγκοινωνία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας εξαρτάται από την εξυπηρέτηση της περιοχής από μέσα σταθερής τροχιάς και, ιδίως, το μετρό. Οι δήμοι με τη χαμηλότερη, συγκριτικά, αξιολόγηση είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ευχερή πρόσβαση στο μετρό. Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μεγαλύτερη ομοιογένεια, με τον Δήμο Παύλου Μελά και τον περιαστικό Δήμο της Χαλκηδόνας να είναι αυτοί με τη χαμηλότερη σχετικά αξιολόγηση.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr λαμβάνουν υψηλή αξιολόγηση καθολικά και ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας των ερωτώμενων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημαντική αποδοχή των εισιτηρίων αγώνων επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το γνωστό ζήτημα της κατάστασης του οδικού δικτύου στη νησιωτική Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από την αξιολόγηση των δρόμων αρμοδιότητας Περιφέρειας, με την Κρήτη, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα να έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ-ΠΡΟΤΥΠΑ
Στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν περιπτώσεις δήμων με υψηλή βαθμολογία, τόσο σε μεγάλες αστικές περιοχές όσο και σε μικρότερους, περιφερειακούς δήμους. Ενδεικτικά παραδείγματα δήμων που αξιολογήθηκαν θετικά για συγκεκριμένες κατηγορίες:
Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου: Γλυφάδας, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης
Οδικό δίκτυο Δήμου: Γλυφάδας, Δυτικής Λέσβου, Ελληνικού- Αργυρούπολης
Καθαριότητα: Καστοριά, Αίγινα, Αλίμου
Ηλεκτροφωτισμός: Αλίμου, Γλυφάδας, Αργους Ορεστικού
Χώροι Πρασίνου/ Πάρκα: Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αργους Ορεστικού
Χώροι Στάθμευσης: Τυρνάβου, Μετεώρων, Καστοριάς
Ανακύκλωση Απορριμμάτων: Κοζάνης, Αλίμου, Καστοριάς
Δημοτική Αστυνομία: Ιεράπετρας, Μετεώρων, Νέστου
Υπηρεσίες Δόμησης: Κιλελέρ, Εδεσσας, Καστοριάς
Υποδομές ΑμεΑ: Κομοτηνής, Καλαμάτας, Γλυφάδας
Κατάσταση Πεζοδρομίων: Καλαμάτας, Μετεώρων, Ρεθύμνου
Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων: Γλυφάδας, Αλίμου, Μυκόνου
15.615 ΑΡΙΣΤΟΙ, 2.102 ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2024. Στην αξιολόγηση μετείχαν συνολικά 172.474 υπάλληλοι και προέκυψε ότι τέθηκαν 186.836 στόχοι, ενώ αναδείχθηκαν 15.615 υπάλληλοι υψηλής απόδοσης και 2.102 υπάλληλοι χαμηλής απόδοσης. Για την περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων έχουν πραγματοποιηθεί 154.251 εκπαιδεύσεις από το ΕΚΔΔΑ, ενώ 22.535 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες μέσα από την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Εργαζόμαστε για ένα Δημόσιο ψηφιακό, αποδοτικό και υποστηρικτικό απέναντι στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, θέτοντας κάθε χρονιά όλο και ψηλότερα τον πήχη», επεσήμανε η κ. Χαραλαμπογιάννη.