Παρασκευή 21.06.2024

Χρεοκοπία FTI Touristik: Τουρίστες…«παγιδεύτηκαν» στην Αίγυπτο – «Δεν μας αφήνουν να βγούμε από το ξενοδοχείο»

Γερμανία: Η χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού της FTI Touristik είχε ως αποτέλεσμα οι διακοπές χιλιάδων πελατών της να μείνουν «στον αέρα», όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα για όσους έχουν…εγκλωβιστεί σε ξένες χώρες, μην ξέροντας ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

 

Αυτή την στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 7.500 τουρίστες που είχαν κανονίσει το ταξίδι τους με την FTI, ενώ άλλοι 900 είναι στην Κύπρο. Τα υπουργεία Τουρισμού των δύο χωρών και ο ΕΟΤ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και έγκαιρη επιστροφή των παραθεριστών στην πατρίδα τους.

Σε άλλες γωνιές του κόσμου, τα πράγματα είναι, ωστόσο, πιο δύσκολα για όσους έκαναν το «λάθος» να κλείσουν τις διακοπές τους με την FTI. Ένας Γερμανός τουρίστας, ο 49χρονος Μπεν, αφηγήθηκε στο T-Online το πώς ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν «παγιδευτεί» στη Χουργκάντα της Αιγύπτου, καλούμενοι ξαφνικά να πληρώσουν έξοδα που υποτίθεται πως κάλυπτε το πακέτο τους.

Ο Μπεν και η σύζυγός του, Κέρστιν, έφθασαν στη Χουργκάντα στις 2 Ιουνίου και θα έμεναν μέχρι τις 11 του μηνός. Για την πτώχευση της FTI ενημερώθηκαν, όπως λένε, όχι από την ίδια την εταιρεία, αλλά από…το Facebook. Στο ξενοδοχείο τους ζήτησαν να πληρώσουν (ξανά) για τη διαμονή τους, όπως ζητήθηκε και από τους υπόλοιπους επισκέπτες. Αυτό είναι κάτι που, όπως λέει ο ίδιος στο T-Online, είναι «εκτός συζήτησης» για τους ίδιους.

Το επόμενο πρωί περίμεναν τον ξεναγό τους, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. Έκτοτε βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με «όποιον θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει». Ο γιος του Μπεν στη Γερμανία προσπαθεί επίσης – μέχρι στιγμής, μάταια – να συνεννοηθεί για την πτήση της επιστροφής των γονιών του.

Το κόστος του ξενοδοχείου ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, αναφέρει ο 49χρονος. «Μας λένε πως αν δεν πληρώσουμε, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου», καταγγέλλει. Η μεταχείριση που λαμβάνουν από το προσωπικό δεν είναι ιδιαίτερα φιλική, προσθέτει.

Τα πράγματα, βέβαια, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα: Δύο κοπέλες που είχαν κλείσει ταξίδι στη Χουργκάντα με την FTI έφθασαν στην περιοχή πάνω που ανακοινώθηκε η πτώχευση. Ως αποτέλεσμα, δεν μπόρεσαν καν να μπουν στο ξενοδοχείο. «Είχαν καθίσει απ’ έξω και κλαίγανε», αναφέρει ο Μπεν. Ένας άλλος τουρίστας, ο Νίκλας Ρ., εξηγεί πως λόγω της τρέχουσας κατάστασης πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή.

«Πολλοί στράφηκαν για βοήθεια στο προξενείο», δηλώνει ο Μπεν. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα τους αναλάβει κάποια άλλη ταξιδιωτική εταιρεία. Πράγματι, το T-Online αναφέρει πως η φροντίδα των «εγκλωβισμένων» στη Χουργκάντα τουριστών της FTI θα ανατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στην εταιρεία Dertour. Ο συγκεκριμένος tour operator φαίνεται πως θα διεξάγει τη…διάσωση Γερμανών τουριστών σε διάφορους προορισμούς, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ταϊλάνδη.

Πώς έφθασε η FTI Touristik στη χρεοκοπία

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η εταιρεία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί  της Δευτέρας (3/6) για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά την Κυριακή (2/6) το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.