Παρασκευή 21.06.2024

«Χρυσωρυχείο» η τεχνητή νοημοσύνη: Η Nvidia ξεπέρασε σε αξία την Apple με κεφαλαιοποίηση στα… 3 τρισ. δολάρια

Η Nvidia θεωρείται ότι θα είναι η μεγάλη νικήτρια του κύματος επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια, προσπερνώντας την Apple και καθιστώντας την δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Πρόκειται για το τελευταίο σταθμό ενός ράλι που τροφοτείται από τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών θα είναι ο μεγάλος νικητής του κύματος επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η τιμή της μετοχής της Nvidia αυξήθηκε περισσότερο από 5% την Τετάρτη, ξεπερνώντας τα 1.224 δολάρια. Η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκεται τώρα ακριβώς πίσω από τη Microsoft, έναν άλλο παίκτη-κλειδί στον κλάδο, χάρη στις επενδύσεις της στην OpenAI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT.

 

Αποτιμώμενη σε «μόλις» στα 2 δισ. δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο, η Nvidia πυροδότησε ένα νέο κύμα αγορών μετοχών αφού ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τα σχέδιά της για το λεγόμενο split μετοχών. Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχών κατά 10 φορές και θα μειώσει αντίστοιχα την αξία τους, μια αλλαγή που αποσκοπεί στο να καταστήσει τις μετοχές πιο προσιτές στους μικροεπενδυτές. Αυτό θα γίνει αύριο Παρασκευή και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για τη μετοχή.

Η Nvidia ιδρύθηκε το 1993 και αρχικά ήταν γνωστή για την κατασκευή τσιπ γραφικών, ιδίως για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πολύ πριν από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, άρχισε να προσθέτει χαρακτηριστικά στα τσιπ της που, όπως λέει, βοηθούν τη μηχανική μάθηση.

Η Nvidia θεωρείται πλέον ως μια βασική εταιρεία που πρέπει να παρακολουθείται για να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η τεχνολογία που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μια αλλαγή που το αφεντικό της, ο Jensen Huang, έχει δηλώσει ως την αυγή της «επόμενης βιομηχανικής επανάστασης».

Η εταιρεία του Huang έχει σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη, αναφέροντας πωλήσεις ύψους 26 δισ. δολαρίων το τρίμηνο έως τις 28 Απριλίου – υπερτριπλάσιες της ίδιας περιόδου του 2023 και αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αισιοδοξία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις δυνάμεις πίσω από ένα ευρύτερο ράλι της αγοράς τον τελευταίο χρόνο, το οποίο ώθησε τον S&P 500 και τον Nasdaq στις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέα ρεκόρ την Τετάρτη.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.