Τρίτη 15.10.2024

Daily Telegraph: Πώς οι φιλόξενοι Ελληνες τελικά κουράστηκαν από τους τουρίστες

Για κόπωση των Ελλήνων από την αθρόα προσέλευση τουριστών στους τόπους κατοικίας τους, που συνοδεύεται μεταξύ άλλων από εκτόξευση των τιμών των ενοικίων, καταπόνηση των υποδομών και μετάλλαξη γραφικών τοπίων από την υπέρμετρη οικιστική ανάπτυξη, κάνει λόγο η Daily Telegraph σε αναλυτικό της δημοσίευμα.

H βρετανική εφημερίδα, που «ψήφισε» Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι, σημειώνει ότι οι Έλληνες -το ένα πέμπτο των οποίων απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία- συνήθιζαν να καλοδέχονται τους ξένους τουρίστες από τη Μεταπολίτευση, όταν απογειώθηκε ο τουρισμός στη χώρα μας.

Αλλά μετά από μισό αιώνα «οι Έλληνες αρχίζουν να κουράζονται από τον μαζικό τουρισμό, που, πέρα από μετρητά, φέρνει μαζί του μια σειρά από προβλήματα για τους ντόπιους, από τα αυξανόμενα ενοίκια και τις καταπονημένες υποδομές, έως την άσχημη υπερανάπτυξη και την απώλεια πρόσβασης στις παραλίες από τα beach bars, που τις εκμεταλλεύονται αλόγιστα με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Το «κίνημα της πετσέτας»

«Σε ορισμένα νησιά υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις παραλιών που καλύπτονται από ξαπλώστρες και ομπρέλες που νοικιάζονται για έως και 100 ευρώ την ημέρα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, ο οποίος ζει εδώ και 40 χρόνια στο νησί των Κυκλάδων.

Η δράση της ομάδας του το φετινό καλοκαίρι κατά της παράνομης ιδιωτικοποίησης παραλιών ενέπνευσε παρόμοιες κινητοποιήσεις και σε άλλα νησιά, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα.

Το πρόβλημα της αλόγιστης οικιστικής ανάπτυξης

Για τον Στεφάνου, το πρόβλημα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες είναι η κορυφή του παγόβουνου.

«Όπως και αλλού, τις κινητοποιήσεις στην Πάρο πυροδότησαν οι ανησυχίες για την υπέρμετρη ανάπτυξη», είπε. «Οι ντόπιοι ένιωσαν ως παρίες στην ίδια τους την κοινότητα, λόγω της εντεινόμενης απογοήτευσης για τους χωροκατακτητικούς επενδυτές και την υπονόμευση της ποιότητας ζωής τους εξαιτίας του υπερτουρισμού. Η κατάσταση στις παραλίες αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ανέφερε.

Αντιδράσεις καταγράφονται και στην Κρήτη, όπου ένας φύλακας ασφαλείας φέρεται να επιτέθηκε σε ξεναγό που προσπάθησε να κολυμπήσει σε μέρος της παραλίας μπροστά από πολυτελές ξενοδοχείο. «Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό, αλλά η κυβέρνηση τις νοικιάζει σε ξενοδοχείο για μεγάλα χρηματικά ποσά. Και εκείνα, επειδή ακριβώς πληρώνουν πολλά, καταλαμβάνουν ολόκληρη την παραλία κι όχι μόνον τον χώρο που τους παραχωρήθηκε. Είναι ένα τρελό σύστημα, που πρέπει να σταματήσει», δήλωσε στην Telegraph ο Μιχάλης Δασκαλάκης, εργαζόμενος σε ταβέρνα της περιοχής.

Στην Ίο κάτοικοι εξοργίστηκαν με οικοδομικά έργα κοντά στην παραλία του Πάπα. «Έχτισαν πολυτελές ξενοδοχείο και κατέστρεψαν προστατευόμενο με Προεδρικό Διάταγμα υδροβιότοπο», δήλωσε ένας διαδηλωτής. Και ένας άλλος συμπλήρωσε ότι «κάθε ελληνικό νησί έχει μια ανάλογη τραγική ιστορία», αναφέροντας ως παράδειγμα την πώληση, όπως είπε, προστατευόμενης περιοχής με «αναπτυξιακή προοπτική στη βόρεια ακτογραμμή της Σύρου».

Κόπωση από τον υπερτουρισμό στη Σαντορίνη

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα προς αποφυγήν το πρόβλημα του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη, όπου συρρέουν κάπου 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων μπορεί να χαίρονται στη θέα των κατάμεστων σοκακιών, που έχουν μετατραπεί σε πόλους έλξης τουριστών για selfies, αλλά οι κάτοικοι αγανακτούν. Στην Οία, όπου συρρέουν ορδές τουριστών τα απογεύματα για να απολαύσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ντόπιοι τοποθέτησαν μεγάλες πινακίδες ζητώντας σεβασμό από τους επισκέπτες: «Δικές σας είναι οι διακοπές, αλλά εδώ είναι τα σπίτια μας».

Πολλοί άλλοι είναι δυσαρεστημένοι με την αποκομιδή των σκουπιδιών, τους κατάμεστους κάδους απορριμμάτων, τα πεταμένα μπάζα από τις ανακαινίσεις, τα διάσπαρτα με σκουπίδια σοκάκια και το κυκλοφοριακό κομφούζιο. «Εδώ στη Σαντορίνη αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα μιας μεγαλούπολης, μολονότι δεν υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός. Οι τοπικές Αρχές στην Ελλάδα δεν έχουν την εξουσία και τα μέσα για να κάνουν πράγματα. Πρέπει να ζητάμε από την κυβέρνηση να διευθετεί τοπικά προβλήματα. Ένας νέος νόμος επρόκειτο να αλλάξει τα πράγματα, να εκχωρήσει περισσότερες εξουσίες και μέσα στις τοπικές Αρχές, αλλά τον απέρριψε η κυβέρνηση και είμαστε πάλι στο μηδέν», δήλωσε στην Telegraph o πρώην δήμαρχος της Σαντορίνης Νικόλαος Ζώρζος.

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, μολονότι οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τις συνέπειες του υπερτουρισμού, η οργή τους στρέφεται κυρίως κατά της χαλαρής αντιμετώπισης της κατάστασης από τις Αρχές.

«Δεν μου αρέσει ο όρος “υπερτουρισμός” – οι Αρχές και οι εταιρείες που επωφελούνται από τον κλάδο ευθύνονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τους τουρίστες», είπε στην εφημερίδα ο Νίκος Μπουτσίνης, της Santorini Walking Tours, που διοργανώνει περιηγήσεις σε παρθένες περιοχές της Σαντορίνης.

«Αλλά για όσους ανησυχούν υπάρχουν όλο και περισσότεροι τρόποι να συμβάλουν ώστε να μετριαστεί η πίεση στο νησί, είτε ταξιδεύοντας σε περιόδους εκτός αιχμής, είτε επισκεπτόμενοι και μένοντας σε κάποιες από τις λιγότερο γνωστές περιοχές» πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ