Κυριακή 22.05.2022

ΔΕΗ επιστροφή: Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο

Με «μπούσουλα» παλαιότερες πληρωμές έκτακτων επιδομάτων και ενισχύσεων, θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που είδαν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022.

 

Τα αναδρομικά θα φτάσουν μέχρι και τα 600 ευρώ και θα αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, για πρώτη ή και δεύτερη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή των αναδρομικών θα γίνεται κατόπιν υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά από διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων.

Tα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται τόσο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς επίσης και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 (δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021).

 

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο.

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα προσδιορίζεται πρώτα η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Στη συνέχεια, από το ποσό της επιπλέον επιβάρυνσης θα αφαιρείται τυχόν εκπεσθέν ποσό επιδότησης και επί του υπολοίπου που θα απομένει θα εφαρμόζεται το ποσοστό 60%. Αν το 60% της επιστρεπτέας επιπλέον επιβάρυνσης το οποίο θα προκύπτει από τους υπολογισμούς αυτούς είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ, τότε το ύψος του τελικού ποσού επιστρεπτέας επιβάρυνσης θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

πηγή eleftheros typos

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ