Πέμπτη 28.09.2023

Δεν μας νοιάζει αν λυπούνται. Τις παραιτήσεις τους θέλουμε.

Υπάρχει η εταιρική κουλτούρα. Οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αλλά και ζωντανά κύτταρα μιας κοινωνίας που την διαμορφώνουν με τις δράσεις τους. Ασφαλώς και υπάρχει τεράστια ευθύνη της Attica Group για την δολοφονία στον Πειραιά. Όχι απλά και αόριστα υπάρχει «κάτι» που δεν έκαναν καλά. Οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί της. Κανονικά, λοιπόν, θα έπρεπε οι διοικούντες να έχουν ήδη υποβάλει όλοι την παραίτησή τους.

Από που να το πιάσει και που να το αφήσει κανείς το πράγμα. Από την βία του προσωπικού; Κάποιος τους έχει επιτρέψει να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε ότι φταίει η κακιά η στιγμή. Είναι συμπεριφορά που δείχνει «χαρακτήρα». Λειτούργησαν έτσι είτε επειδή ήταν ακατάλληλοι να βρίσκονται εκεί που βρισκόντουσαν, είτε επειδή έτσι τους έμαθαν.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε επειδή το πλήρωμα του πλοίου τον πέταξε στη θάλασσα. Οι ναυτικοί που περισυλλέγουν ναυαγούς, πέταξαν επιβάτη στη θάλασσα! Εκτός κι αν αυτοί ειδικά οι ναυτικοί τα έχουν μάθει τα πράγματα αλλιώς. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση υπάρχει καπετάνιος στο πλοίο που είναι απόλυτα υπεύθυνος για όλους. Και για το πλήρωμά του και για την ασφάλεια των επιβατών του.

Το πιο τρομαχτικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το πλοίο συνέχισε στη συνέχεια το δρομολόγιό του. Σαν να μην είχε πέσει ένας άνθρωπος στη θάλασσα. Άνθρωπος! Σκυλί αν ήταν ίσως και να είχε καλύτερη τύχη. Συνέχισαν, λοιπόν, το ταξίδι. Κι αν δεν υπήρχε το βίντεο θα μας έλεγαν ότι επρόκειτο για ατύχημα. Κι η αλήθεια είναι ότι θα τους πιστεύαμε. Δεν θα χωρούσε ο νους μας ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό που είδαμε στο τέλος να ξετυλίγεται μπροστά μας…

Εδώ έχουμε φτάσει; Υπάρχει παρακάτω; Διότι αυτό που είδαμε δεν είναι η εξαίρεση. Ελπίζουμε να μην είναι και ο κανόνας. Αλλά κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι όλο και πιο συχνά με συμπτώματα μιας κοινωνίας που νοσεί βαθιά. Και όλο αυτό δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλό.

Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα. Δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτό που έγινε. Γι αυτό και επιμένουμε στην παραίτηση των μελών της διοίκησης της Attica Group. Δεν μπορεί να μείνουμε στη διατύπωση ότι λυπούνται. Δεν μας νοιάζει αν λυπούνται και είναι αδιανόητο να παρουσιάζουν ως «θετικό» ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές. Αυτό έλειπε, να μην συνεργαστούν. Να παραιτηθούν λέμε. Να αποδείξουν ότι έχουν συναίσθηση τι ακριβώς έχει συμβεί. Κι ίσως με αυτό τον τρόπο αρχίσουν άλλες διοικήσεις να δουλεύουν σοβαρά για την εταιρική κουλτούρα του προσωπικού τους και για την συνεισφορά τους στην κοινωνία. Εταιρείες δεν είναι μόνο κέρδη, μπόνους και ξεφάντωμα στη Μύκονο…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ