Δευτέρα 17.06.2024

Διακοπές στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μικρό ψυγείο σε κάθε δωµάτιο, καθηµερινή καθαριότητα, πετσέτες, δωρεάν Wi-fi, κοινόχρηστα κουζίνα και πλυντήρια/στεγνωτήρια, ενώ υπάρχει και φύλαξη.

Και φυσικά, δικό τους µπάνιο. Αυτές είναι οι παροχές των δωµατίων των φοιτητικών εστιών που προσφέρει, έναντι χαµηλού αντιτίµου, το Πανεπιστήµιο Αιγαίου σε όποιον πανεπιστηµιακό, φοιτητή ή ερευνητή θελήσει να ταξιδέψει για το καλοκαίρι σε Λέσβο, Χίο ή Σάµο.

«Αυτό το καλοκαίρι ανοίγουµε τις Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστηµίου Αιγαίου για να σας υποδεχθούν» είναι το σύνθηµα του ιδρύµατος. Η κίνηση είναι ιδιαίτερη, καθώς έως τώρα κανένα ελληνικό ΑΕΙ δεν είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει τουριστικά κάποιο ακίνητό του, και η απόφαση αυτή δείχνει ότι το κλίµα στα ΑΕΙ αλλάζει και τα ιδρύµατα αποφασίζουν να αναζητήσουν κονδύλια όχι µόνο από το ερευνητικό έργο τους.

470 κλίνες

Ειδικότερα, οι ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες του νησιωτικού ιδρύµατος διαθέτουν 140 κλίνες στη Μυτιλήνη, 160 στη Χίο και 170 στη Σάµο. «∆ηλώστε το ενδιαφέρον σας τώρα και ταξιδέψτε στη Μυτιλήνη, στη Χίο ή στη Σάµο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024. Προϋπόθεση για τη συµµετοχή κάθε ενδιαφεροµένου είναι να αποτελεί µέλος πανεπιστηµιακού ιδρύµατος ή ερευνητικού κέντρου», λέει η πρόσκληση.

Βεβαίως, τονίζεται ότι «η διάθεση των δωµατίων παρέχεται κατά προτεραιότητα στους φοιτητές του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και στις εκπαιδευτικές δράσεις του ιδρύµατος (θερινά σχολεία, διακρατικές συναντήσεις κ.λπ.)». Τα δωµάτια θα διατεθούν από την 1η Ιουλίου έως και τις 25 Αυγούστου. Η τιµή διανυκτέρευσης για το µονόκλινο δωµάτιο είναι 22 ευρώ και για το δίκλινο δωµάτιο είναι 27 ευρώ (ο ΦΠΑ περιλαµβάνεται στις τιµές). Το ίδρυµα δίνει τη δυνατότητα για κράτηση δωµατίου µέσα από διαδικτυακή πλατφόρµα τύπου «booking» µε επιλογές δωµατίων και υπηρεσιών.

Μάλιστα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://esties.aegean.gr/, υπάρχουν πληροφορίες και φωτογραφίες των φοιτητικών εστιών, ενώ αναφέρονται και αξιοθέατα και προτάσεις. Χαρακτηριστικά, µερικά από τα πιο διάσηµα αξιοθέατα της Λέσβου είναι το Κάστρο της Μυτιλήνης, το Αρχαίο Θέατρο, το Μουσείο Θεόφιλου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Ρωµαϊκό Υδραγωγείο Μόριας, το Μουσείο Βιοµηχανικής Ελαιουργίας, η Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η Μονή Αγίου Ραφαήλ, ενώ υπάρχουν «πολλές όµορφες παραλίες, όπως ο Αγιος Ισίδωρος, ο Μόλυβος, η Εφταλού και τα Βατερά, που προσφέρουν καθαρά νερά και χαλαρωτική ατµόσφαιρα».

Για τη Χίο η ιστοσελίδα περιλαµβάνει στα πιο διάσηµα αξιοθέατα το Κάστρο, το Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, το Μουσείο Χίου, τα Μαστιχοχώρια και προτείνει παραλίες όπως τα Μαύρα Βόλια, η Αγία ∆ύναµη, τα Βρουλίδια, «όλες µε καθαρά νερά και φυσική οµορφιά». «Μερικά από τα πιο διάσηµα αξιοθέατα της Σάµου είναι το Ηραίο, το Πυθαγόρειο, το Ευπαλίνειο Ορυγµα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής, ο Αγιος Ιωάννης Ελεήµων κ.ά. Επίσης, η Σάµος διαθέτει πολλές όµορφες παραλίες, όπως το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, η Τσαµαδού και το Ποτάµι. Καθαρές θάλασσες και χρυσαφένιες αµµουδιές προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για κολύµπι και χαλάρωση», αναφέρει το Πανεπιστήµιο Αιγαίου για το νησί.

Οσο για τους φοιτητές του ΑΕΙ που µένουν στις εστίες το δεκάµηνο λειτουργίας του, ο πρύτανης του ιδρύµατος ∆ηµήτρης Παπαγεωργίου διευκρίνισε στην «Κ» ότι «µπορούν να παραµείνουν στο δωµάτιο το δίµηνο Ιουλίου – Αυγούστου καταβάλλοντας 60 ευρώ τον µήνα. Για όσους αποχωρήσουν, τα πράγµατά τους θα φυλαχθούν από το ίδρυµα δωρεάν».

Βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις, όπως αυτή του ΜΑΣ (φοιτητική παράταξη προσκείµενη στο ΚΚΕ), που υποστήριξε ότι «κάνουν έξωση οικότροφων φοιτητών για να κάνουν τα δωµάτιά τους τουριστικά καταλύµατα», ζητώντας να ανακληθεί «η απαράδεκτη απόφαση».

πηγή: limnos fm 100

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ