Πέμπτη 29.02.2024

Διεθνές Δικαστήριο: Προθεσμία ενός μήνα στο Ισραήλ για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα.

 

Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Tο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγνώρισε μεν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να προστατευθούν από τέτοιες πράξεις, αλλά δεν διέταξε παύση των εχθροπραξιών.

Έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να προστατευθούν από «γενοκτονία»

Το Δικαστήριο έκρινε ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κάτι που ζήτησε το Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι προστατεύονται από τη Σύμβαση για τη γενοκτονία.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα στη βάση της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζει και το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας

Το δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την ανακούφιση του πληθυσμού της Γάζας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, υπάρχει κίνδυνος μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης να προκληθεί «μη αναστρέψιμη ζημία, η οποία θα πλήξει τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Joan Donahue δήλωσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι και η στρατιωτική δράση του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε «πολλές καταστροφές, πολλές δολοφονίες, μαζική εκτόπιση του πληθυσμού και σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό».

Επίσης, το δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Ειδικότερα, με πλειοψηφία 15 έναντι 2 δικαστών, το δικαστήριο έκρινε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει «την εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού και να λάβει άμεσα μέτρα για να διευκολύνει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, το Ισραήλ καλείται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων της καταστροφής που προκλήθηκε σε βάρος των Παλαιστινίων.

ΠΗΓΗ:

https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ