Δευτέρα 17.01.2022

Διεθνή φεστιβάλ: Οι 40 παραγωγές που έφεραν σε πρώτο πλάνο τον ελληνικό κινηματογράφο

Την εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά, που συνεχίσθηκε και την περσινή χρονιά, υπενθυμίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

«Εδώ και χρόνια υπάρχει μια παρεξήγηση, ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ο φτωχός συγγενής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας και ότι η εμβέλειά του είναι περιορισμένη και εξαντλείται μέσα στην κλειστή κοινότητά του.

Η πραγματική εμβέλεια όμως της ελληνικής ταινίας διαψεύδει τις δοξασίες αυτές και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δυναμική των Ελλήνων κινηματογραφιστών αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και θέτει τις βάσεις για να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το ελληνικό κοινό», σημειώνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας.

Το Κέντρο τονίζει ότι τη χρονιά που πέρασε 19 ελληνικές παραγωγές μεγάλου μήκους όπως Μήλα(φωτογραφία), Digger, Απόστρατος, Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς, Παρί και άλλες  συμμετείχαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού και απέσπασαν διάφορα βραβεία.

Την ίδια διαδρομή είχαν και 14 ταινίες μικρού μήκους (Bella, Ηλεκτρικός κύκνος, Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου κ.ά.), όπως επίσης και 7 ντοκιμαντέρ (Εξπρές Σκοπελίτης, Μάρκος,

Η μεταφορά κ.ά.). Τα διεθνή φεστιβάλ επισκέφθηκαν μέσω του τμήματος της Αγοράς και σχέδια ελληνικών παραγωγών, τα οποία ταξίδεψαν στις διοργανώσεις των Καννών, του Τορίνο, της Βενετίας, του Σεράγεβο, του Ρότερνταμ κ.ά.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ