Πέμπτη 05.08.2021

Δηλώσεις: Επιστροφή φόρου σε πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενους

Οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα ξεπεράσουν φέτος το 1,5 εκατ. από 1,096 εκατ. πέρυσι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της πανδημίας καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είδαν κατακόρυφη μείωση εισοδημάτων.

Με αυτό το δεδομένο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να υπολογίσει υψηλότερες δαπάνες, καθώς υπολογίζεται ότι οι συνολικές επιστροφές φόρου θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ από 382 εκατ. ευρώ που επεστράφησαν το 2020.

Επιπλέον, αυξημένα θα είναι εφέτος και τα μηδενικά εκκαθαριστικά. Συνολικά αναμένεται να φθάσουν τα 4,9 με 5 εκατ. από 4,57 εκατ. πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις λογιστικών γραφείων φέτος το ποσοστό των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή μηδενικό εκκαθαριστικό θα κινηθεί πέριξ του 75%.

Η αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα δουν στους λογαριασμούς τους επιστροφή φόρου οφείλεται μεταξύ των στις αναστολές εργασίας κατά το 2020 αλλά και στη μείωση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολόγησης 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι και τα 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα εργαζόμενοι του ιδιωτικού που αμείφθηκαν ένα διάστημα του περασμένου έτους με 534 ευρώ μηνιαίως (αναστολές εργασίας) θα λάβουν επιστροφή φόρου καθώς η παρακράτηση του  2020 αφορούσε τον ονομαστικό τους μισθό.

Λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν ήδη για παράταση, με δεδομένο ότι οι υποβολές κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Ωστόσο, τυχόν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα σήμαινε καθυστερήσεις στην έναρξη αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ, φέρνοντας την πρώτη δόση ακόμα και τον Οκτώβριο.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για τα εισοδήματα του 2020 ισχύουν οι ακόλουθες φοροελαφρύνσεις:

  • Παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίβασης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για: α) τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια), β) φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Μείωση του πέναλτι φόρου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.
  • Με την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή και χωρίς καμία άλλη νομική ενέργεια θα απαλλαγούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν λόγω της πανδημίας.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν φέτος από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.
  • Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Έκπτωση φόρου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 προχώρησαν στην ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους. Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενεργοποιείται το «φορομπόνους» 40% για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου, καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.powergame.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ