Κυριακή 01.10.2023

Δήλωση του Πανάγου Κουφέλου για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών

30 Σεπτεμβρίου 2022 Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών μας

 

Εκδηλώσεις για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τιμώντας του εθνικούς μας ευεργέτες ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Λέσβου Πανάγος Κουφέλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, παρακολούθησε σήμερα το πρωί  τη  Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ Ιάκωβου Γ’ καθώς και την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μεγάλου Ευεργέτη Σοφοκλή Βουρνάζου.

Σε δηλώσεις  του ο κ. Κουφέλος  επισήμανε τα εξής:

«H ετήσια αυτή εκδήλωση τιμής στους Εθνικούς μας Ευεργέτες είναι το ελάχιστο, που μπορεί να προσφέρει η κοινωνία και η Ελληνική πολιτεία στη μνήμη τους. Ευεργεσία σημαίνει Κοινωνική Προσφορά, Αλληλεγγύη, δείγμα υψηλού δημοκρατικού ήθους. Οφείλουμε λοιπόν, να τιμάμε τους δωρητές και Εθνικούς Ευεργέτες, οφείλουμε να δείξουμε απλόχερα την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό τους, να αναδείξουμε το μεγαλείο της ψυχής τους, την αληθινής προσφοράς. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.
Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Πολλά έργα, κρύβουν  στα γερά τους θεμέλια έναν δωρητή, έναν Εθνικό Ευεργέτη. Όμως, μαζί με τους Επώνυμους Ευεργέτες, αξίζει να αναφερθούμε χωριστά και στους χιλιάδες Ανώνυμους Ευεργέτες.

Εκείνους που δεν μπόρεσε να καταγράψει η ιστορία, αλλά είχαν τη δική τους χρυσή διαδρομή προσφοράς.

Σήμερα παρά ποτέ οφείλουμε ως Έθνος να αναδείξουμε ότι, μέσα από το παρελθόν  διακρίνονται οι αναλλοίωτες αξίες της φιλοπατρίας, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας το παράδειγμά τους, έτσι ώστε να εμφυσήσουμε στις νέες γενιές  τις αρχές και τις αξίες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ