Τετάρτη 27.09.2023

Δήμητρα Αλεξανδρή “Δουλειά, μετριοφροσύνη, σύνεση! Πάντα δίπλα στον δημότη, τον συνάνθρωπο, χωρίς αποκλεισμούς και παρωπίδες!”

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο με τον Πανάγο Κουφέλο, Δήμητρα Αλεξανδρή.

Η κυρία Αλεξανδρή ήταν για 4 χρόνια Αντιδήμαρχος το 2019-2023 και φρόντισε με τη μαχητικότητα και την εντιμότητά της να προσφέρει όσο μπορεί στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης του Δήμου Μυτιλήνης

Της ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Κυρία Αλεξανδρή,

 1. Συμμετέχετε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές με τον κύριο Κουφέλο. Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι για αυτή την απόφαση ;

Υπάρχει μια ιδιαίτερη γνωστή και διαδεδομένη ρήση του λαού μας: «τα παράπονα σου στον Δήμαρχο»! Αυτή η απλοϊκή φράση, κρύβει μέσα της όλη την αλήθεια σχετικά με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης! Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Δημάρχου στην ζωή και καθημερινότητα του πολίτη. Είναι για κάθε δημότη αυτής της πόλης και των χωριών, «ο δικός του άνθρωπος», «ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας», αυτός στον οποίο θα προστρέξει είτε για βοήθεια, είτε για να εκφράσει παράπονα, δυσαρέσκεια, ακόμα και θυμό, οργή. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος πέρα από την ικανότητα του οραματισμού, σχεδιασμού, προγραμματισμού, συντονισμού πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτό κάνει ο Πανάγος Κουφέλος, περικλείει όλα τα παραπάνω και κυρίως έχει αποδείξει με την θητεία του στην Αυτοδιοίκηση, τις διοικητικές του ικανότητες. Με εμπειρία και στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, εκφράζει όλες εκείνες τις αρχές που διέπουν και εμένα! Δουλειά, μετριοφροσύνη, σύνεση! Πάντα δίπλα στον δημότη, τον συνάνθρωπο, χωρίς αποκλεισμούς και παρωπίδες!

2.Ποιος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε πρώτο βαθμό κατά τη δική σας κρίση;

Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση είναι ότι πιο κοντά στην «αμεσοδημοκρατία» της Αρχαίας Αθήνας, που θεωρείται η γενέτειρα της σύγχρονης δημοκρατίας δυτικού τύπου! Οι διαπροσωπικές σχέσεις, περισσότερο στους μικρούς και μεσαίους δήμους, όπως ο Δήμος Μυτιλήνης, μεταξύ δημοτικών αρχόντων και δημοτών είναι πολύ στενές και ιδιαίτερες. Η πόρτα του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων είναι και πρέπει να είναι πάντα ανοικτή, όπως επίσης τα μάτια και αυτιά τους. Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες, στην Αγορά, την Προκυμαία, τα καφενεία στα χωριά, δίνει την δυνατότητα της άμεσης αλληλεπίδρασης, της γνώσης από πρώτο χέρι των προβλημάτων και αντίστοιχα την εύκολη διαπίστωση της επίλυσης ή μη των τεθέντων ζητημάτων. Στα τρία χρόνια που διετέλεσα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρόνοιας διαπίστωσα από πρώτο χέρι αυτή την αμεσότητα. Βρισκόμουν συνέχεια στο δρόμο, επιβλέποντας, παρατηρώντας, επισημαίνοντας, ακούγοντας τον παλμό της κοινωνίας, επιλύοντας προβλήματα. Το ίδιο έκανε και Πανάγος Κουφέλος και για αυτό πιστεύω πως θα είναι ένας πετυχημένος Δήμαρχος!

3.Πείτε μας για ποιο λόγο οι πολίτες να ψηφίσουν τον Πανάγο Κουφέλο ;

Στις εκλογές της 08/10/23 κατέρχονται τρεις συνδυασμοί, οι δυο με αμιγή κομματικό προσανατολισμό και κομματικές στηρίξεις («ΜΠΡΟΣΤΑ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ») και ένας πραγματικά ακομμάτιστος, χωρίς στηρίξεις και δεσμεύσεις («ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ – ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ»). Ηγούνται άξιοι συμπολίτες μας και στελεχώνονται από ικανά στελέχη. Η ειδοποιός διαφορά είναι, το τί έχει να παρουσιάσει ο καθένας ως έργο στην μέχρι τώρα πορεία του! Επειδή ο Μυτιληνιός έχει μνήμη και κρίση, θυμάται τι έχει προσφέρει ο καθένας μας, τι εικόνα είχε η πόλη την περίοδο 2014 – 2019 και ποια είναι τώρα! Θυμάται ποιοι «σωτήρες» εκείνης της περιόδου, θέλουν να ξανακαταλάβουν τις καρέκλες. Θυμάται τι έργο παρήχθη, παρά τις όποιες αντιξοότητες και προβλήματα την περίοδο 2019 – 2023 και θα επιλέξει τον Πανάγο Κουφέλο για Δήμαρχο της επόμενης πενταετίας.

4.Διατελέσατε Αντιδήμαρχος σε διάφορους τομείς τα τελευταία 4 χρόνια: Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας

Μου ανατέθηκαν τρεις πολύ σημαντικές Αντιδημαρχίες (Καθαριότητα – Πρόνοια – Εθελοντισμός) οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενός Δήμου, πολλώ δε μάλλον του Δήμου Μυτιλήνης. Στην «βάρδια» μου αντιμετώπισα, θέλω να πιστεύω με μεγάλη επιτυχία δυο πολύ σημαντικά γεγονότα! Την πανδημία με τα αλλεπάλληλα lockdown, μια ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση για τις Αντιδημαρχίες Εθελοντισμού και Πρόνοιας και την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020. Την εποχή εκείνη στην «ζούγκλα της Μόριας» ζούσαν περί τους 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ένας υγειονομικός εφιάλτης για την πόλη και ένας τιτάνιος αγώνας για την Αντιδημαρχία Καθαριότητας. Πέτυχα να ανταπεξέλθω σε όλα!  Όταν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και επανήλθε η κανονικότητα, στον τομέα της Καθαριότητας έγιναν επιγραμματικά τα εξης:

 • Προμήθεια 5 απορριμματοφόρων (συνολική αξία προμήθειας 080,00€).
 • 4 σαρώθρων (για τα 3 χρειάστηκε ποσό 742.462,40€, για το τέταρτο 114.700,00€).
 • Λάβαμε δωρεά ενός απορριμματοφόρου από Μόναχο Γερμανίας.
 • Έγινε συμβασιοποιήση προμήθειας 5 απορριμματοφόρων και 1 πλυντήριο (συνολική δαπάνη 860.312,00€).
 • Αναμένεται η παραλαβή τους. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρησης και GPS για όλα τα οχήματα του Δήμου.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση 2 φορητών πρατηρίων πετρελαίου σε Μυτιλήνη και Γέρα χωρητικότητας 10tn το καθένα.
 • Ορθολογική διαχείριση στην προμήθεια καυσίμων με επίτευξη στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για την καθαριότητα κατά 30%  (μείωση 75.000 ευρώ σε σχέση με το 2020).
 • Κατάρτιση μελέτης για προμήθεια 2 μικρών ηλεκτρικών μικρών ανατρεπόμενων φορτηγών για ογκώδη και 1 όχημα της πρόνοιας. (Διαδικασία στάδιο έγκρισης προμήθειας από Αποκεντρωμένη).
 • Ξεκίνησε η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη της Υπηρεσίας αξιολόγησης της Υπηρεσίας όπου θα γίνει μελέτη εξορθολογισμού κόστους λειτουργίας και σε δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης του δικτύου κάδων (συμμίκτων και ανακυκλώσιμων) για το σύνολο του κάδου.
 • Παραλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν 967 νέοι κάδοι και 164 κάδοι μικροαπορριμμάτων, οι 167 μόλις πριν λίγες ημέρες.
 • Το πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαίνει σε νέες βάσεις με καινοτόμες πρωτοβουλίες ειδικών στα θέματα αυτά, με στόχο ευαισθητοποίηση των πολιτών και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

 

Στην Πρόνοια και τον Εθελοντισμό:

 • Καθημερινά σιτίζονται 80 άποροι και πάσχοντες συμπολίτες μας.
 • Κατά την περίοδο του covid – 19 το συσσίτιο αποστελλόταν πόρτα πόρτα με την συμβολή εθελοντών δημοτών του Δήμου μας για τη διασφάλιση της υγείας όλων.
 • Διανομή πλήθους μασκών, αντισηπτικών, τεστ covid – 19 και λοιπών μέσων για την αποτροπή της διασποράς του ιού.
 • Συμβάλλει ο δήμος στα συσσίτια της Μητρόπολης Μυτιλήνης τόσο με χρήματα, όσο και με προϊόντα.
 • Διανέμονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής) τόσο στην πόλη, όσο κυρίως στα χωριά του Δήμου.
 • 22 οικογένειες έλαβαν εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 600,00€.
 • Στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών βρήκαν μια ζεστή αγκαλιά και προστασία δεκάδες γυναίκες, όλο αυτό το διάστημα.
 • Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή στέγης φιλοξενίας αστέγων, όπως επίσης να πάρει σάρκα και οστά το όραμα του αείμνηστου Φώτη Παπαλυσάνδρου για δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας συγγενών νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
 • Ενισχύθηκαν όλες οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, με οικονομικές ενισχύσεις, υλικοτεχνική υποδομή.
 • Παραχωρήθηκαν κατά χρήση, δημοτικά κτίρια προκειμένου να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους.
 • Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις καθαρισμού παραλιών, αιμοδοσίας, υγειονομικές εξετάσεις και πλείστες όσες δράσεις υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού!
 • Υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα «Αντιμετωπίζοντας την υπογεννητικότητα υποστήριξη των νεογέννητων – βρεφικά πακέτα (Baby Kits)», που υλοποιεί η οργάνωση «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» σε την υποστήριξη της τράπεζας EUROBANK. Στηρίξαμε έμπρακτα 47 νεογέννητα.
 • Στήριξη των κλιμακίων εθελοντών πυροσβεστών του δήμου μας έπειτα από υποδείξεις και σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.
 • Τρέξαμε όλες τις διαδικασίες του προγράμματος για διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ σε εκατοντάδες οικογένειες δικαιούχων.
 • Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της βίας των γυναικών τόσο μέσω εκδηλώσεων όσο και μέσω ενημερωτικού υλικού.
 • Δωρεάν έλεγχοι Τεστ Παπ σε διάφορες κοινότητες του Δήμου με στόχο την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Στήριξη ομάδων ΑΜΕΑ και ΑΜΚΕ υποστήριξης αυτών οποιαδήποτε στιγμή χρειάστηκε. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε πλήθος επαφών ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του τι ανάγκες υπάρχουν, για εξεύρεση λύσεων τόσο μέσω προγραμμάτων όσο και ως δήμος.

Όπως πάντα, το καλύτερο είναι εχθρός του καλού!

5. Δήμητρα Αλεξανδρή: Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει ένας πολίτης του Δήμου Μυτιλήνης ;

Η πορεία της ανέλιξης και προόδου δεν σταματά ποτέ! Όπως σας ανέλυσα ανωτέρω υπάρχουν πολλά πράγματα που έγιναν, υπάρχουν άλλα που δρομολογήθηκαν ήδη και περισσότερα που μπορούν να γίνουν. Αν με τιμήσουν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μου, θέλω να δω ολοκληρωμένες τις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων πρώην ΠΙΚΠΑ στην Νεάπολη, την κατασκευή της στέγης φιλοξενίας αστέγων στην «Παλιά Πυροσβεστική», την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων στην Πλατεία Σαπφούς (εντός των προσεχών μηνών), αλλά και την επέκταση της και σε άλλα σημεία, με απώτερο στόχο όλο το Δήμο. Θέλω το πνεύμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης να επικρατήσει στους συνδημότες μου και να γίνει ο Δήμος, συμπαραστάτης και βοηθός του δημότη και όχι αντίπαλος του. Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορώ να τα δω με Δήμαρχο τον Πανάγο Κουφέλο. Αυτό που δεν θέλω να ξαναδώ είναι κούφια μεγάλα λόγια, πομφόλυγες προσεγγίσεις και «λόγια χωρίς έργα».

6.Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς: Τί κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας , ποια τα χόμπι σας, για την οικογένειά σας και τους μελλοντικούς σας στόχους;

Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στο «Δίκαιο και την Διοίκηση Μονάδων Δημόσιας Υγείας», είμαι Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, παντρεμένη εδώ και 24 χρόνια με τον δικηγόρο Μυτιλήνης Θεμιστοκλή Κεφάλα και μητέρα μιας τεταρτοετούς ήδη φοιτήτριας της Ιατρικής. Γνωρίζω δυο ξένες γλώσσες και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτω, προσπαθώ να τον αφιερώσω στην οικογένεια μου και στο διάβασμα. Ως μελλοντικό στόχο έχω να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου η πόλη μας και τα χωριά της να γίνουν παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συναδέλφωσης. Εδώ και δυο δεκαετίες δραστηριοποιούμαι, χωρίς ποτέ να το κοινολογήσω, ενεργά στο χώρο του εθελοντισμού, συμμετέχοντες σε αρκετές ομάδες. Προσπάθησα και την περίοδο που κατείχα την θέση της Αντιδημάρχου, αλλά κυρίως πριν, να βρεθώ δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο μου. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω είτε κατέχω «θέση» είτε όχι!

 

 

Δείτε τα νέα της Δήμητρας Αλεξανδρή και στο facebook

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100050600314698

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ