Σάββατο 22.06.2024

Δημοσκοπήσεις: Τα «βουβά» ρεύματα και οι εκπλήξεις

 

Εκλογές χωρίς κάποια/ες έκπληξη/εις δεν θα ήταν εκλογές, αλλά απλή… ακτινογραφία. Στις 9 Ιουνίου όμως έχουμε εκλογές και όχι προγραμματισμένη επίσκεψη σε διαγνωστικό κέντρο.

Ολες οι δημοσκοπήσεις λίγο-πολύ (με εξαίρεση την Prorata) δείχνουν την ίδια εικόνα. Ωστόσο και οι ίδιοι οι δημοσκόποι κρατούν κάποιες επιφυλάξεις, καθώς αισθάνονται και οι ίδιοι ότι στο εκλογικό σώμα υπάρχουν «βουβά» ρεύματα. Το «κλειδί» παραμένει η αποχή. Αλλά ουδείς γνωρίζει ποια πόρτα ανοίγει αυτό το κλειδί. Ή, με άλλα λόγια, «για ποιον χτυπάει η καμπάνα», έστω και βουβά.

Ο δεύτερος

Αυτό που δεν τίθεται σε αμφισβήτηση είναι η πρωτιά της Ν.Δ. «Παίζει» όμως η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα. Ισως και το ποιο θα είναι τελικά το δεύτερο κόμμα. Οι μετρήσεις δείχνουν double score της Ν.Δ. από το δεύτερο κόμμα, το οποίο φαίνεται πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά κυμαίνεται από 14%-19%. Μεγάλη για να ανατραπεί, εξωπραγματική ώστε να δικαιολογηθεί η υπεραισιόδοξη προβολή της επιθυμίας του Στ. Κασσελάκη στην πραγματικότητα, για «ανατροπή».

Η μέτρηση της Prorata έδειξε, μετά από δυο μήνες, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο με 13% έναντι 12% του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς δεν ανατρέπει την παγιωμένη αίσθηση που υπάρχει. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό πόσο δεν εκπλήσσονται και οι ίδιοι οι δημοσκόποι. Και δεν εκπλήσσονται -χωρίς να αλλάζουν το βασικό τους εύρημα- γιατί υπάρχουν τα «βουβά ρεύματα». Ξέρουν ότι η εκλογική βάση του «κόμματος Κασσελάκη» δεν έχει μεγάλη σχέση με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ του 2023.

Ιερώνυμος: Άκουσα με χαρά την επιλογή του Μπελέρη να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή
Διαβάστε περισσότερα
Τα πρώτα ρυθμιζόμενα γυαλιά στον κόσμο για τέλεια όραση!
Γυαλιά για τέλεια όραση!
Ξέρουν ότι στελέχη και ψηφοφόροι που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διασπάσεις και πιστεύουν ακόμα στον Α. Τσίπρα, δεν είναι βέβαιο τι θα κάνουν την επόμενη Κυριακή. Ξέρουν επίσης, ότι τα νέα απολιτίκ, νεανικά και λούμπεν κοινά που γοητεύονται (;) από το lifestyle και την «αντισυμβατικότητα» του Στ. Κασσελάκη, έχουν εξίσου αντισυμβατική σχέση με τις κάλπες. Αρα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο μέρος από εκείνους που ψηφίζουν Κασσελάκη στις δημοσκοπήσεις θα σηκωθούν να πάνε να ψηφίσουν Κασσελάκη και στις κάλπες. Αντιθέτως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς έχουν πολύ πιο προβλέψιμη και συμμετοχική συμπεριφορά. Ξέρουν τέλος, ότι δεν έχουν μετρήσει ακόμα την υπερφίαλη και αλαζονική έκρηξη των τελευταίων ημερών του Στ. Κασσελάκη και τις αποχωρήσεις από τα τηλεοπτικά στούντιο.

Η συσπείρωση που παρατηρείται πάντα την τελευταία εβδομάδα πριν από εκλογές, ευνοεί καταφανώς τα κόμματα που έχουν πιο συμπαγή εκλογική βάση και όχι πιο «τυχαία».

Κινητικότητα

Σημαντική είναι και η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των μικρότερων κομμάτων (Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Μέρα25, Δημοκράτες, Φωνή Λογικής, Εμφιετζόγλου, αλλά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Κινητικότητα που εξαντλείται κυρίως μεταξύ αυτών των κομμάτων.

Ολα αυτά σε συνδυασμό και με την αύξηση της συσπείρωσης των πιο παραδοσιακών κομμάτων, μπορούν να προκαλέσουν έκπληξη ή εκπλήξεις. Και μία απ’ αυτές είναι ο Ν. Ανδρουλάκης να μη χρειαστεί να μετανιώσει για τη δήλωση ότι θα είναι «πολιτική ήττα» η τρίτη θέση.

 

πηγή: ελεύθερος τύπος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ