Τετάρτη 30.11.2022

Δωρεάν εξετάσεις: Μετά τις μαστογραφίες έρχονται δωρεάν Τεστ ΠΑΠ – Ποιες γυναίκες θα αφορούν

Νέα προγράμματα προληπτικού ελέγχου φέρνει το υπουργείο Υγείας, μετά το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” που προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Ο έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακές παθήσεις είναι στον προγραμματισμό του υπουργείου το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του, την  Παρασκευή υπέγραψε τα τεχνικά δελτία για να προχωρήσουν τα νέα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων. Αντίστοιχα, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Κυστική ίνωση: Η Αναστασία και η Λένα μας συστήνονται μέσα από την πάθησή τους

Το πρόγραμμα θα αφορά σε περίπου 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, που διαθέτουν ΑΜΚΑ. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι να μην έχουν υποστεί ολική ή μερική υστερεκτομή λόγω καρκίνου, να μην έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να μην έχουν πραγματοποιήσει Τεστ Παπανικολάου κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της δράσης αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας. Πολύ πιθανόν να είναι στο … πρότυπο των δωρεάν μαστογραφιών, δηλαδή οι γυναίκες να λαμβάνουν sms στο κινητό τους που θα της παρακινεί να εξεταστούν.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά σε 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών. Οπως έχει σημειώσει η κυρία Αγαπηδάκη, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου διαφέρουν από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο αφού παρέχουν πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα μας. Μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια μέσω αυτών των προγραμμάτων αυτών αναμένεται να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των δωρεάν μαστογραφιών, 2411 γυναίκες βρέθηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος αντιμετώπισης θα είναι πολύ πιο ..ομαλά στρωμένος σε σχέση με το εάν αμελούσαν ή καθυστερούσαν τον έλεγχό τους και συνεπώς εντόπιζαν ευρήματα σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο.

Πηγή :

https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ