Σάββατο 04.02.2023

Δύο τυριά της Λήμνου ανάμεσα στα κορυφαία του 2022

Ιδιαίτερη μνεία κάνει το εξειδικευμένο περιοδικό «Τυροκόμος», σε δυο επιλογές Λημνιών τυριών, τα οποία συγκαταλέγει στα 50 κορυφαία του 2022

FA062FFF B8DB 496B BE6B 7D3DE23D44A8Μάλιστα, όπως αναφέρει ο «Τυροκόμος», Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους στην αγορά, νέες πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες και να κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών ξεχασμένες κατηγορίες τυριών, όπως είναι τα κατσικίσια που για χρόνια έμεναν στα αζήτητα. Παράλληλα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και της επιστήμης, εντείνεται το ενδιαφέρον για παλαιωμένα τυριά, όπως και για τυριά εμπλουτισμένα με βότανα, ελαιόλαδο και ξεχωριστές γεύσεις. Ακόμα και στην καταξιωμένη Φέτα, δεν λείπουν οι επίμονες προσπάθειες τυροκόμων για εκδοχές με πίστη στη βιολογική παραγωγή ή σε πρώτη ύλη που προέρχεται από τη μετακινούμενη κτηνοτροφία και τις ελεύθερες βοσκές των ορεινών όγκων.

Συγκεκριμένα το περιοδικό στην αναφορά του στα δύο τυριά της Λήμνου γράφει συγκεκριμένα:

Μελίχλωρο Βίγλα Λήµνου – Στο Εθνικό Ευρετήριο ‘Αυλης Κληρονοµιάς (Αιγοπρόβειο)

Ενα παραδοσιακό τυρί της Λήµνου, το οποίο υπόκειται σε φυσική αφυδάτωση και αποκτά σκληρή υφή είναι το Μελίχλωρο, το οποίο πρόσφατα καταγράφηκε ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ελλάδας. Στενά συνδεδεµένο µε τη γαστρονοµία των κατοίκων του νησιού, το Μελίχλωρο ή Μελίπαστο, όπως ονοµάζεται, παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και βασικό στάδιο της παραγωγής του είναι η στράγγισή του, που γίνεται σε σκιερούς και καλά αεριζόµενους χώρους και σε περιόδους όπου η υγρασία είναι σχετικά χαµηλή, µετά το τέλος της άνοιξης. Σε πρώτη φάση το τυρί αποκτά υφή µεταξύ χλωρού και ξηρού (Μελίχλωρο), ενώ όταν προχωρήσει η αφυδάτωση γίνεται σκληρό. Είναι ιδανικό για τρίψιµο, για σαγανάκι ή ως επιτραπέζιο. Παρασκευάζεται από το Αγρόκτηµα Βίγλα το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή του το 2017, σε ένα υπερσύγχρονο τυροκοµείο που στήθηκε σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στην περιοχή Άλιπας του Κάσπακα. Όλα τα τυροκοµικά και γαλακτοκοµικά προϊόντα του Αγροκτήµατος, µεταξύ των οποίων Φέτα ΠΟΠ Λήµνου, Καλαθάκι ΠΟΠ Λήµνου, Ανθότυρος και Γιαούρτι, παρασκευάζονται αποκλειστικά από γάλα αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής που διαβιούν στον Κάσπακα Λήµνου, ενώ εξάγονται σε διεθνείς αγορές.

Καλαθάκι Λήµνου ΠΟΠ – Αποκλειστικά από ζώα ελεύθερης βοσκής (Αιγοπρόβειο)

Πλούσιο σε γεύση τυρί, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα καταπράσινα λιβάδια της Λήµνου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασµό µε το µικροκλίµα του νησιού καθορίζει τη γεύση και την ποιότητα του γάλακτος και χαρίζει ξεχωριστή γεύση στο παραγόµενο τυρί. Αποτελεί προϊόν της Χρυσάφης ΑΒΕΕ, µιας οικογενειακής επιχείρησης στο νησί της Λήµνου µε µακρά γαστρονοµική παράδοση που παράγει φυσικά, αυθεντικά ελληνικά τυροκοµικά προϊόντα µε προέλευση ΠΟΠ.

4744A953 8C7A 4767 9A05 4DAF513B7B4B
Μπορείτε να διαβάσετε ολοκληρωμένο το άρθρο ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ