Πέμπτη 23.05.2024

Έχει καταργηθεί η παράσταση νίκης;

Επί δεκαετίες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, υπήρχε και ήταν σημαντικό εύρημα, η παράσταση νίκης. Δηλαδή ποιος πιστεύουν οι πολίτες πως θα είναι ο νικητής των εκλογών. Παρατηρώ πως στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές αυτή η ερώτηση λείπει και είναι λογικό, διότι ουδείς αμφιβάλλει ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Και ερώτηση με το ερώτημα «με πόση διαφορά πιστεύετε πως θα κερδίσει» δεν έχει τεθεί και δεν ξέρω αν είναι και δόκιμο να τεθεί.

Αυτή η βεβαιότητα για την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δε σημαίνει συγχρόνως πως η νίκη της είναι δεδομένη. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση άλλο πράγμα είναι η πρωτιά και άλλο η νίκη. Δηλαδή μπορεί να βγει πρώτο κόμμα χωρίς να έχει νικήσει; Πώς θα γίνει αυτό; Αν λάβει π.χ. ένα 28%, όσο είναι το ποσοστό που δίνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου, τότε πρωτιά θα υπάρξει, νίκη όμως όχι.

Απεναντίας, ένα παρόμοιο ποσοστό θα θεωρηθεί μάλλον ως ήττα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε ως στόχο το 33%. Αυτός το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή. Επιτυγχάνεται με την αναγωγή, η οποία όμως ενδέχεται στην κάλπη να ακυρωθεί, όπως έγινε στις εθνικές εκλογές του Μαϊου 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εκινείτο στην περιοχή λίγο κάτω από το 20% και με την αναγωγή οι δημοσκόποι τον έστελναν κοντά στο 28%. Όμως οι αναποφάσιστοι δεν αποφάσισαν αναλογικά. Πήγαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Νέα Δημοκρατία και έτσι προέκυψε το 40% το οποίο δεν καταγραφόταν σε καμιά δημοσκόπηση.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι: Νέα Δημοκρατία 28%, ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 12% και έπονται οι άλλοι. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που έχει στα χέρια τους το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή»- που δείχνουν πως το 33% είναι ένας επιτεύξιμος στόχος. Από το 13% που φαίνεται ότι χάνει από τις εθνικές εκλογές του 2023, το 4% θεωρείται οριστικά χαμένο. Έχει κόψει κάθε επαφή με το κυβερνών κόμμα. Το εναπομένον 9% θεωρητικά είναι διεκδικήσιμο όλο, με εμφανείς δυσκολίες για το 4%. Άρα, υπό φυσιολογικές συνθήκες και αν δεν υπάρξουν δυσμενή απρόοπτα, το 33% plus θεωρείται εφικτό.

Αν κινηθούν τα πράγματα σε αυτά τα μεγέθη -ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώ ότι μπορεί να υπερβεί το 17%- τότε πολύ δύσκολα θα δημιουργηθεί για την κυβέρνηση πολιτικό πρόβλημα εξαιτίας των ευρωεκλογών. Θα έχει μπροστά της μια τριετία, χωρίς άλλη εκλογική αναμέτρηση, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Αυτά για την κυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό περί το 17% plus, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει όλο τον χρόνο να φτιάξει το κόμμα που θέλει, αποκρυσταλλώνοντας συγχρόνως τις απόψεις του. Πάντως, η αντιμετώπισή του με εκφράσεις «τραμπικό σούργελο», που εκστόμισε υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, αποτυπώνει την αδυναμία αυτού του χώρου να αναλύσει με πολιτικούς όρους τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι προσβλητικές εκφράσεις δεν αποτελούν πολιτική ανάλυση.

Για δε το ΠΑΣΟΚ, αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα δημοσκοπικές εκτιμήσεις, δυστυχώς «άστα να πάνε».

 

πηγή: liberal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ