Δευτέρα 20.03.2023

Έχετε πλούσιους φίλους στο Facebook; Δείτε πώς ωφελείται η υγεία της καρδιάς

Διατηρείτε μήπως κι εσείς διαδικτυακές «φιλίες» με άτομα με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο από το δικό σας; Tότε, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί

Photo: Shutterstock

Το Facebook ως κοινωνικό δίκτυο από την αρχή της λειτουργίας του έφερε κοντά χαμένους φίλους και συμμαθητές από όλα τα μέρη της γης. Εάν τυχαίνει όμως και στη λίστα των φίλων σας υπάρχει κάποιο άτομο που ζει πιο πλουσιοπάροχα από εσάς, αυτό ωφελεί την καρδιά σας και την μακροζωία – τουλάχιστον σύμφωνα με την μελέτη που ακολουθεί.

Η πρώτη του είδους της μελέτη, που χρησιμοποίησε τις φιλίες του Facebook ως μονάδα μέτρησης της καρδιαγγειακής υγείας, διαπίστωσε ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων με χαμηλότερο και υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο απέτρεψαν την πρόκληση πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις στα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και υποδηλώνει ότι η διασύνδεση με άτομα με κοινωνικοοικονομική κατάσταση υψηλότερη από τη μέση, θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης της φτώχειας στην υγεία και ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόβλεψη των ατομικών κινδύνων για την υγεία ή στην ενημέρωση των προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας σε συλλογικό επίπεδο.

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά στο παρελθόν ότι η φτώχεια ή η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου ενός ατόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διστάζετε να τηλεφωνήσετε σε φίλους «από τα παλιά»; Γιατί να το τολμήσετε

 

Δείτε πότε έχετε κερδίσει το «λαχείο» με τους φίλους που έχετε

 

Πόσους φίλους έχετε στα social media; Δείτε τι αποκαλύπτει αυτό για την ευτυχία σας

 

Οι ερευνητές εκτίμησαν τη διασύνδεση ανάμεσα στα πρόσωπα σε γειτονιές των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μια νεότερη μέθοδο, που υπολόγισε το ποσοστό των χρηστών του Facebook σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι είχαν έναν μεγάλο αριθμό φίλων στο Facebook με άτομα υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης από τους ίδιους. Ωστόσο, εξετάσθηκε μόνο η κατάσταση της φιλίας και όχι η αλληλεπίδραση των προσώπων, μέσω αναρτήσεων ή μηνυμάτων για παράδειγμα.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα με τα ποσοστά πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις που αφορούσαν σε περισσότερους από 900.000 θανάτους μεταξύ ατόμων ηλικίας 25-65 ετών για την περίοδο μεταξύ 2018-2020, διαπίστωσαν ότι τα μέρη με υψηλότερη οικονομική διασύνδεση έτειναν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου, ένα μοτίβο που ίσχυε τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αν και θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι παράγοντες που παίζουν πραγματικά ρόλο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διάδραση με άτομα υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, ακόμα και διαδικτυακά, θα μπορούσε να βελτιώσουν συνολικά τη ζωή του ατόμου. Έτσι, διευκολύνεται η πρόσβαση ενός ατόμου σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, σε πιο υγιεινές συνήθειες για την καρδιά και άλλα οφέλη, με επιπτώσεις όχι μόνο στις οικονομικές προοπτικές αλλά και στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.

«Παραδοσιακά, έχουμε επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις με βάση το άτομο, αλλά αυτές οι πληροφορίες μας δίνουν την ευκαιρία να να εργαστούμε σε ένα ευρύτερο επίπεδο, για την πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τη βελτίωση της υγείας συνολικά» καταλήγει η δρ. Tabitha Lobo, ειδικευόμενη εσωτερικής ιατρικής στο ακαδημαϊκό ιατρικό συγκρότημα University Hospitals Cleveland Medical Center.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ