Κυριακή 28.05.2023

Εφτά συμπεράσματα για τις εκλογές

Πρώτον, όσο η (δικαιολογημένη βεβαίως) οργή και η αγανάκτηση καταλαγιάζουν, τόσο οι πολίτες σκέφτονται τη συνολική εικόνα της τετραετίας που πέρασε και είτε αρχίζουν να γυρίζουν στο κυβερνών κόμμα, είτε το σκέφτονται. Το καταλαβαίνει κανείς όχι μόνο από μια ανάκαμψη της τάξεως της μίας και πλέον μονάδας, αλλά και στις ερωτήσεις που αφορούν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Δεύτερον, κάτι παρόμοιο, όσον αφορά στην παλιννόστηση ψηφοφόρων, συμβαίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει και εκεί μια ελαφρά ανάκαμψη, είτε γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε αρχικά (κάτι λίγο) από το κύμα αγανάκτησης προς όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, είτε γιατί κάτι πήρε από την επιστροφή του Πολάκη που είναι το DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, από τις επιστροφές στην κανονικότητα (έστω και αργά) των τριών μεγάλων κομμάτων έμεινε στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στην πρότασή του για «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» που δεν πέρασε θετικά στην κοινή γνώμη (65% διαφωνεί και μόνο 25% επικροτεί), ή απλώς γιατί η έστω και μισή μονάδα διαφορά σε ένα κόμμα του 10% δεν… συμβαίνει εύκολα.

Τέταρτον, αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές (που έτσι δείχνει, γιατί περίπου όλες είναι ίδιες κυρίως ως τάση), η Ν.Δ. θα καταλήξει στις πρώτες κάλπες του Μαΐου σε ένα ποσοστό που θα κινείται από 34% ως 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 30%, το ΠΑΣΟΚ στο 10%, εντός Βουλής ο Βαρουφάκης, άγνωστο τι θα συμβεί με τον Κασιδιάρη λόγω νόμου.

Πέμπτον, με αυτά τα νούμερα από την πρώτη κάλπη κυβέρνηση δεν βγαίνει πλην μεγάλου συνασπισμού (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), κάτι το οποίο δεν παίζει ως ενδεχόμενο, αλλά ούτε και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, γιατί και να βγαίνουν τα νούμερα οι έδρες θα είναι οριακά +150. Επίσης κανείς δεν θέλει κανέναν, ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Εκτον, αν η Ν.Δ. πάρει κάτι μεταξύ 34%-36%, ενδεχομένως «προλαβαίνει» την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη (δηλαδή κάτι μεταξύ 37%-38%), αν όχι, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι σε αυτά τα υψηλά ποσοστά ο Μητσοτάκης θα παραμείνει ισχυρός ό,τι και να γίνει και λογικά θα σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιον τρόπο, ειδικά αν του λείπουν μερικοί βουλευτές. Εστω και με μία τρίτη φορά.

Θυμίζω ότι η «λύση patchwork», έκφραση που προσφάτως χρησιμοποιήθηκε από τον Τσίπρα σε ομιλία του, δεν είναι άγνωστη τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει τις Πρέσπες είχε λίγο απ’ όλα μέσα: και ΑΝ.ΕΛ., και ΠΑΣΟΚ, και Ποτάμι. Συνεπώς, αν ο Μητσοτάκης χρειάζεται πέντε βουλευτές και έχει πάρει ας πούμε 37%, θα τους βρει κατά τη γνώμη μου. Οπως θα τους έβρισκε ο καθένας.

Εβδομον, αυτό που φαίνεται από τη σημερινή δημοσκόπηση της Marc, όπως και απ’ όλες τις άλλες, είναι ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος και ειδικά για τη δεύτερη κάλπη στις 2 Ιουλίου, οπότε μπορεί να συμβούν αρκετά ώστε η σημερινή εικόνα να μεταβληθεί σημαντικά. Ας μην ξεχνάμε ότι 2 Ιουλίου θα υπάρξει ένας αριθμός ψηφοφόρων που πιθανόν να μη μετακινηθεί από τα νησιά όπου θα δουλεύει στον τουρισμό.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, φαίνεται να… γυρνάνε προς τις ρίζες και τις αρχές τους, έστω και αν αυτό είναι ολίγον δυσεξήγητο ειδικά για πολιτικές που είναι σαφώς αντιδημοφιλείς. Για παράδειγμα, προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Φίλης, ο Βούτσης, ο Μουζάλας, ο Παπαδημούλης τάσσονται κατά του φράχτη του Εβρου, γεγονός που αφήνει όλο το περιθώριο του κέντρου και δεξιά στη Ν.Δ., όπως επίσης και τον κόσμο που ζει στα σύνορα.

Επίσης, μου φαίνεται ακατανόητο να προτείνεις αυξήσεις φόρων εν καιρώ ανάπτυξης, έστω και στα μερίσματα, αλλά πολύ περισσότερο στις γονικές παροχές. Γιατί ουδείς γνωρίζει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει χαμηλότερο όριο -και ποιο ποσό- στις δωρεάν γονικές παροχές ή να τις καταργήσει. Ούτε φυσικά μπορείς να ορίζεις την κερδοφορία μιας επιχείρησης στο 5%, όπως ειπώθηκε για τις τράπεζες ή τις ενεργειακές εταιρείες. Απλά δεν υπάρχει περίπτωση να θέσεις πλαφόν στα κέρδη μιας Α.Ε. στο 5%, στην Ε.Ε. Να φορολογήσεις εκτάκτως κέρδη 95% ναι, να επιτρέπεις κέρδη 5% ούτε στη Βόρεια Κορέα!

Αλήθεια, όλα αυτά σε τι αποσκοπούν, ποιον κερδίζουν και λέγονται έτσι χύμα; Ειδικά όταν υπάρχουν άλλοι… καλύτεροι και πιο ειδικοί στην μπαρουφολογία που προτείνουν να ανατινάξουν το τραπεζικό σύστημα όπως το καλοκαίρι του 2015.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ