Δευτέρα 17.06.2024

Εκλογές 2023 – Δημήτρης Μαύρος: «Εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η πρωτιά της ΝΔ»

Καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του τοπίου για τις εκλογές 2023 φαίνεται να αναδεικνύεται η κάθοδος ή η απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη, ενώ τίποτα δεν αποκλείεται «κατηγορηματικά» στην πολιτική, παρά τις κόκκινες γραμμές που προεκλογικά βάζει το εκάστοτε κόμμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μαύρος σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «έχει τόσο πολλά πλοκάμια αυτή η ιστορία, που πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός».

Αναλύοντας ποια είναι τα σενάρια που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κόμμα, ο κ. Μαύρος ανέφερε πως στην περίπτωση που δεν απαγορευτεί η κάθοδός του στις εκλογές, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις για να κινηθούν προς τον συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό. «Ήδη τον μετράμε τούτες τις μέρες περίπου στο 4%-4,5% και με την αναγωγή μπορεί να πάει και αρκετά πιο ψηλά. Το δεύτερο είναι ότι, με την αρχηγία ενός πολιτικώς ορθού ανθρώπου, ενδέχεται να αντλήσει και άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα χάσουν ή θα βρουν μια διέξοδο στα ενοχικά σύνδρομα που αισθάνονται».

Όμως, από την άλλη μεριά, πρόσθεσε, ενδέχεται αυτή η πολιτικώς ορθή στρογγυλότητα που θα αποκτήσει να διώξει κάποιους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι ακραία αντισυστημικοί.

«Είναι απολύτως συνειδητή η επιλογή αυτών των ανθρώπων να πάνε προς αυτές τις κατευθύνσεις» υποστήριξε ο κ. Μαύρος.

Εάν λοιπόν, συνέχισε, επιτραπεί κατ’ αρχάς και μπει και στη Βουλή, τότε σημαίνει μάλλον επτά κόμματα, το οποίο ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, ξεπερνώντας το 40% και περιπλέκοντας έτι περαιτέρω τα πράγματα.

Πού θα πάνε οι ψήφοι από το κόμμα Κασιδιάρη

«Εάν δεν επιτραπεί, είναι το μεγάλο ερώτημα, διότι πρέπει να πάμε στα πιθανά σενάρια, κατά πάσα πιθανότητα τότε, επειδή το έχουμε μετρήσει αυτό το πράγμα, φαίνεται ότι οι ψήφοι αυτού του κομματικού σχηματισμού σκορπίζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη» αποκάλυψε ο κ. Μαύρος.

«Κατ’ αρχάς, το μικρότατο ποσοστό στο οποίο φαίνεται ότι πάνε, είναι προς την ΝΔ για ευνόητους λόγους» ανέφερε ο κ. Μαύρος, εξηγώντας ότι το κυβερνών κόμμα «τιμώρησε» το κόμμα Κασιδιάρη και άρα λίγοι επιλέγουν να πάνε προς τα εκεί, όπως και στο ΠΑΣΟΚ.

«Εκεί που φαίνεται να πηγαίνουν είναι να πηγαίνουν παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι τον θεωρούν ότι από τα συστημικά κόμματα είναι ο πιο αντισυστημικός. Όχι ότι δεν είναι συστημικός πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι λίγο πιο αντισυστημικός από τα άλλα. Αυτό που λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως του 6% (από το 5% του ΕΑΝ). Και υπάρχει ένα σημαντικότατο ποσοστό 20% το οποίο φαίνεται να πηγαίνει στα άλλα άλλα κόμματα, μιλάμε για τα πολύ μικρά, πέρα και από το ΜέΡΑ25 και υπάρχει βεβαίως και ένα 60% το οποίο λέει δεν ξέρω τι θα κάνω, το οποίο είναι τεράστιο νούμερο. Στην Ελληνική Λύση κατευθύνεται και εκεί σημαντικό ποσοστό, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που πάει στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Βελόπουλος κάνει μια “ήπια”, ήρεμη προεκλογική καμπάνια η οποία δεν μπορώ να καταλάβω τι στόχους έχει και γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι ψηφίζουν τους Έλληνες, την παλιά Χρυσή Αυγή, το ΕΑΝ, θέλουν περισσότερο “θόρυβο”» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

«Εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η πρωτιά της ΝΔ»

Ερωτηθείς εάν η πρωτιά της ΝΔ που δείχνουν οι τάσεις μπορεί να ανατραπεί στην κάλπη, υποστήριξε ότι το βρίσκει, αυτή τη στιγμή με βάση τους αριθμούς, εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Γιατί δεν είναι μόνο η ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, είναι και οι υπόλοιπες ερωτήσεις μέσα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μία φορά. Αυτές και οι υπόλοιπες ερωτήσεις, πέρα από την πρόθεση ψήφου, δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδείγματος χάρη, πρώτο κόμμα και τη ΝΔ δεύτερο. Βεβαίως εγώ επιφυλάσσομαι συνεχώς, γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί» ανέφερε ο κ. Μαύρος.

«Να κοιτάμε τα ποσοστά των κομμάτων και όχι τις διαφορές»

«Η διαφορά είναι ένα παράγωγο μέγεθος και όχι το κύριο μέγεθος», τόνισε ο κ. Μάυρος και πρόσθεσε: «Ας υποθέσουμε ότι η διαφορά είναι τέσσερις μονάδες. Είναι άλλο να έχουν τέσσερις μονάδες και τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων να είναι 40 το ένα και 36 το άλλο, και είναι άλλες οι τέσσερις μονάδες αν το πρώτο κόμμα έχει 30 και το δεύτερο 26. Είναι τελείως διαφορετικά τα πολιτικά μηνύματα και η χώρα θα είναι σε άλλη φάση με το μεν και σε άλλη με το δε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάμε τα ποσοστά των κομμάτων και όχι τις διαφορές».

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να προκύψει «κυβέρνηση των ηττημένων», παρότι το απέκλεισε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB είπε χαρακτηριστικά «κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω ότι λέξεις όπως “κατηγορηματικά” θα πρέπει να αποσυρθούν από το τραπέζι, διότι δεν υπάρχει “κατηγορηματικότητα” στην πολιτική».

Για το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων

«Όλοι κατηγορηματικά έχουν απορρίψει τους πάντες κατηγορηματικά. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει πρωθυπουργό τους δύο αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας είπε “εγώ δεν κάνω συγκυβέρνηση ηττημένων”, ο κ. Μητσοτάκης είπε “εγώ θέλω αυτοδυναμία κατηγορηματικά”. Αυτά είναι μεγαλοστομίες του πολιτικού μας συστήματος. Θα θυμίσω τι έγινε το 2012 όπου διελύθη το σύμπαν. Θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει» είπε αρχικά ο κ. Μαύρος, ενώ όσον αφορά το αν είναι μαθηματικά ρεαλιστικό ένα τέτοιο σενάριο, απάντησε: «Αν αρχίσουμε και αθροίζουμε, βάλε και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, βάλε και το ΠΑΣΟΚ μέσα, βάλε και το ΜέΡΑ25 και ανάλογα με τα ποσοστά που θα έχουν πάρει, θα μπορούσε να γίνει».

Επισήμανε, πάντως, τη δυσκολία τού να καθίσουν τα κόμματα αυτά γύρω από το ίδιο τραπέζι, σημειώνοντας πως η ιστορία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι κάθε φορά ερωτώνται με ποιον θα προτιμούσαν να συνεργαστούν γέρνουν προς τη Νέα Δημοκρατία. «Πώς θα γίνει; Όχι εντελώς, αλλά εν πάση περιπτώσει η πλειοψηφία είναι με τη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μαύρος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ